Kuba, ilustrační foto

Kuba, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Gran Teatro de La Habana
Světoznámá pláž Varadero
Slavná zátoka Sviní (Bahía de Cochinos)
Národní park Topes de Collantes
5
Fotogalerie

Kuba: co vidět a zažít v zemi, kde je rum dostupnější než voda

Snad každým rokem se „ostrov svobody“ proměňuje. V dnešní době už není izolovaným bizarním skanzenem, ale pro Středoevropany si stále uchovává dostatečně exotický ráz.

Obchody často zejí prázdnotou, rum je dostupnější než voda, východním směrem roste problém s chudobou, ale zahraniční turista s dolary v kapse si může poznávání krás karibské země užívat v relativním pohodlí. A že je co objevovat!

Základní údaje

  • rozloha: 109 886 km2 (1,4 x ČR)
  • počet obyvatel: 11,2 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 50 CUP (cca 44 Kč)

Kdy vyrazit

Dešti a hurikánům se s největší pravděpodobností vyhnete od prosince do dubna. Do února panují příjemné teploty, v březnu a dubnu o něco vzrostou stejně jako ceny a obsazenost ubytování. V květnu začíná pršet, od června až do listopadu pak hrozí i bouřky a silný vítr. Během léta také únavné horko.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města

Magická a pulzující Havana je samozřejmost, na paty jí s oblibou šlape mnohem menší, ale neméně barevný Trinidad s možností výletu do Valle de los Ingenios; nejstarším kubánským městem je ale odlehlá Baracoa, usazená v krásné přírodě; fanoušci Che Guevary by měli zamířit do Santa Clary, karibskou atmosféru a zachovalou pevnost najdete v Santiagu; pravou fiestu zažijete v Bayamu, ztratíte se v uličkách Camagüey, běžný život bez turistických lákadel poznáte například v Morónu. Dobrým výchozím bodem pro řadu výletů je Cienfuegos.

Gran Teatro de La HabanaGran Teatro de La Habana|Honza Čermák

Pláže

Jedním z takových výletů může být slavná zátoka Sviní (Bahía de Cochinos), ale možností koupání v tyrkysovém moři nabízí ostrov celou řadu – turistické Varadero s nádhernou vodou v mnoha odstínech modré, klidnější okolí města Guardalavaca, Playa Paraíso na ostrově Largo, souostroví Jardines del Rey s čím dál oblíbenějším Cayo Coco anebo pláže poblíž známých turistických cílů – Santa María u Havany, Cayo Jutías nedaleko Vinales nebo Playa Ancón pár minut jízdy od Trinidadu.

Světoznámá pláž VaraderoSvětoznámá pláž Varadero|Profimedia.cz

Příroda

Bez toulání krasovým údolím Vinales byste Kubu opustit rozhodně neměli; nejvyšší kubánskou horu Pico Real del Turquino (1974 m) najdete v zeleném pohoří Sierra Maestra; příjemné klima a kávovníkové plantáže nabízí okolí hory La Gran Piedra, v hornatém národním parku Topes de Collantes se můžete zchladit v jeskyních, tůních a vodopádech, přičemž možná ty nejkrásnější kaskády – El Nicho – zurčí jen nedaleko od této rezervace. A na poloostrově Zapata, kde se rozléhá jedna z největších bažinných oblastí Karibiku, uvidíte desítky ptačích druhů nebo krokodýly.

Národní park Topes de CollantesNárodní park Topes de Collantes|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.