Yosemitský národní park

Yosemitský národní park Zdroj: Shutterstock

Národní park Waterton Lakes (Kanada)
Haida Gwaii (Kanada)
Národní park Badlands (USA)
Hamilton Pool Preserve (USA)
Garden of the Gods (USA)
8
Fotogalerie

Severoamerická nej a sedmička neotřelých tipů

Ačkoli z geografického hlediska spadá pod severoamerický světadíl i středoamerický region, přírodní rekordmany najdeme především na území tří největších zemí jeho severní části. Kam se v nich vydat, abyste si dechberoucí místa vychutnali ve společnosti spíš místních obyvatel?

Severoamerická nej:

  • nejvyšší hora: Denali (dříve Mount McKinley, USA; 6190 m)
  • nejrozlehlejší jezero: Hořejší (Kanada, USA; 82 100 km2)
  • nejdelší řeka: Mississippi-Missouri-Jefferson (USA, Kanada; 6275 km)
  • největší ostrov: Grónsko (2 130 800 km2)
  • nejvyšší vodopád: Yosemitský vodopád (USA; 739 m)

Světové superlativy:

  • největší záliv (Mexický)
  • nejvyšší strom (sekvoj vždyzelená „Hyperion“, USA)
  • nejteplejší místo (údolí Smrti, USA)
  • země s nejdelším pobřežím (Kanada)
  • největší sladkovodní ostrov (Manitoulin, Kanada)
  • největší kaňon (Grand Canyon, USA)

Sedmička neotřelých tipů

1) Národní park Waterton Lakes (Kanada)

Podstatně menší bratr má vše co větší a nesrovnatelně známější sourozenci Banff a Jasper – majestátní Skalnaté hory, panensky divokou krajinu, tyrkysová ledovcová jezera a spleť turistických stezek. Chybějí mu jen zástupy zahraničních turistů, díky čemuž má návštěvník parku na hranici s USA nejen šanci na poklidné souznění s přírodou, ale také výrazně vyšší příležitost k setkání s místní faunou. Není vzácností, když se kolem městečka prochází jelen nebo přes silnici přeběhne vlk, dočkat se můžou i ti, kteří sní o setkání s medvědem.

Národní park Waterton Lakes (Kanada)Národní park Waterton Lakes (Kanada)|Shutterstock

2) Haida Gwaii (Kanada)

Souostroví u severozápadního kanadského pobřeží, dříve známé jako ostrovy královny Charlotty, je esencí divoké přírody bez zásahu člověka. Jako byste cestovali v čase. A není potřeba spěchat, ideální je putovat mezi jednotlivými ostrovy loďkou nebo v kánoi. Řada míst ani jinak přístupných není, jako například národní park Gwaii Haanas, který jako jeden z mála na světě chrání přírodu od mořského dna přes deštný prales až po horské vrcholky; k tomu navíc i kulturní dědictví haidské komunity, jejímž symbolem jsou dřevěné totemy.

Haida Gwaii (Kanada)Haida Gwaii (Kanada)|Shutterstock

3) Národní park Badlands (USA)

Snad je to odlehlost od vyhlášených amerických parků, co z této rezervace v Jižní Dakotě činí poklidnou perlu americké krajiny. Pestrobarevné skály a skalní věže, fantaskní pásma zerodovaných hornin, stolové hory, kaňony – výjevy známé z proslulého Jihozápadu si tady můžete užít ve společnosti bizonů, ovcí tlustorohých, kojotů nebo tchořů černonohých, kteří obývají největší travnatou prérii Spojených států. Aby toho nebylo málo, oblast patří k největším nalezištím fosilií na světě. Natáčely se tu filmy Tanec s vlky či Armageddon.

Národní park Badlands (USA)Národní park Badlands (USA)|Shutterstock

4) Hamilton Pool Preserve (USA)

Na rozdíl od předchozího je tento tip ve znamení vody. Před tisíci lety se eroze postarala o to, že se nad podzemní řekou propadla jeskynní klenba. Vzniklo jezírko s průzračnou vodou, obklopené pozůstatkem jeskyně s patnáctimetrovým vodopádem. Půvabná scenerie získala věhlas i za hranicemi státu Texas. Správa parku se rozhodla čelit přílivu návštěvníků omezením kapacity a rezervačním systémem. A tak tu nikdy není přelidněno. Momentálně je kvůli padajícímu kamení koupání zakázáno, pracuje se na nápravě.

Hamilton Pool Preserve (USA)Hamilton Pool Preserve (USA)|Shutterstock

5) Garden of the Gods (USA)

Říká se, že nejlepší věci na světě jsou zdarma. U nevelkého parku s názvem Zahrada bohů, který se nachází u západního okraje města Colorado Springs, to nebude daleko od pravdy. Z bujné vegetace tu ční úchvatné, miliony let staré skalní útvary. A na malém území se mísí pět ekosystémů – od travnaté prérie přes jalovcové lesy až po horské kosodřeviny. Poznat je můžete na 33 kilometrech stezek, jejichž plánek je rovněž zdarma k vyzvednutí v návštěvnickém centru. Volný přístup veřejnosti byl přáním původního majitele pozemku.

Garden of the Gods (USA)Garden of the Gods (USA)|Shutterstock

6) Bacalar (Mexiko)

I na turistickém Yucatánském poloostrově se dá najít zatím celkem utajená perla, která vám vyrazí dech. Klidné městečko Bacalar omývá křišťálově čistá stejnojmenná sladkovodní laguna s údajně sedmi odstíny modré, druhý největší přírodní zdroj pitné vody v Mexiku. Projeďte se po ní v kajaku a nezapomeňte odbočit do mělkého průplavu Pirátů, kde prý má bahno ze dna očistné účinky na pokožku. Součástí laguny jsou i dvě nezakryté cenote, Negro a Esmeralda. Krásný výhled na lagunu se naskýtá z pevnosti Fort San Felipe na nábřeží.

Bacalar (Mexiko)Bacalar (Mexiko)|Shutterstock

7) Guanajuato (Mexiko)

V 18. století patřilo Guanajuato, ležící v nadmořské výšce kolem 2000 m, ke světovým centrům těžby stříbra. Z té doby pochází nejen osmikilometrová síť podzemních cest a hluboká šachta Boca del Inferno (Pekelná ústa), ale také mnohé koloniální budovy, které ovlivnily podobu i dalších mexických měst. K barevnému dojmu přispívají nejen fasády domů usazených ve zvlněné kotlině, ale také četné festivaly, slavnosti a další kulturní události. Ne nadarmo je Guanajuato často označováno za jedno z nejkrásnějších měst v celé zemi.

Guanajuato (Mexiko)Guanajuato (Mexiko)|Shutterstock