Porto je město, které musíte zažít.

Porto je město, které musíte zažít. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Od Atlantiku pěkně fouká, ale pohled je to dech beroucí.
Pokud hledáte opravdu ikonické místo města, vydejte se na nádraží. Stanice São Bento zvenku nevypadá nijak velkolepě, zato azulejos uvnitř centrální haly a pohled na město od kolejí, je dechberoucí.
Muraly jsou nedílnou součástí města. Dotváří jeho uvolněnou a unikátní atmosféru.
Historická tramvaj vás doveze z centra až na pláž.
Stará láska evidentně ani v Portu nerezaví.
9
Fotogalerie

5 důvodů, proč se o Portu nedá jen vyprávět. Tohle město musíte zažít!

Podmanivé portugalské město uhnízděné podél řeky Douro v severní části země si mě získalo již před mnoha lety. Ačkoliv původně bylo jen zastávkou na poutní cestě z Lisabonu do Santiaga de Compostella, stalo se jedním z těch míst, o kterém budu napořád mluvit s nadšením i zasněným výrazem. Než si sem po několikáté koupím letenku a projevím mu svou náklonnost osobně. I můj letošní únorový výlet mě utvrdil v tom, že zažít tohle město, znamená jediné. Jíst, pít a žít Porto!

Neplánujte

Před návštěvou Porta se směle vykašlete na přípravu. Co byste měli vidět a kterou památku nevynechat? Zahoďte průvodce i mapu v mobilu a zvedněte hlavu. Procházejte se ulicemi a obdivujte. Každý dům je tu uměleckým dílem, každá ulice galerií. Barevné dlaždičky azulejos, které tu zdobí fasády domů, květiny v oknech i lidé v ulicích vás přesvědčí o tom, že vidět byste měli všechno a nic. Pravděpodobně se totiž městem domotáte právě tam, kam se domotat máte.

Pokud hledáte opravdu ikonické místo města, vydejte se na nádraží. Stanice São Bento zvenku nevypadá nijak velkolepě, zato azulejos uvnitř centrální haly a pohled na město od kolejí, je dechberoucí.Pokud hledáte opravdu ikonické místo města, vydejte se na nádraží. Stanice São Bento zvenku nevypadá nijak velkolepě, zato azulejos uvnitř centrální haly a pohled na město od kolejí, je dechberoucí.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Vnímejte

Porto je plné chutí a vůní. Od sladkých košíčků pasteis po nevábný rybí odér bacalhau. Od lehkého vína Verde po těžké portské. Od citrusových parfémů po kočičince. Ochutnávejte a experimentujte. Neuděláte tu chybu ve stánku ani v luxusní restauraci. Na trzích ani v butiku.

Dokonalé zákusky a kafe za pár centů vám rozhodně spraví náladu.Dokonalé zákusky a kafe za pár centů vám rozhodně spraví náladu.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Děkujte

Každý kostel, který v Portu objevíte, stojí za návštěvu. Jednak se v něm můžete ochladit, uvolnit, odpočinout si, obdivovat vitráže i dávné mistry, a také se zastavit a splynout s přítomným okamžikem. Zapalte svíčku a poděkujte. Třeba jen sami sobě.

Stará láska evidentně ani v Portu nerezaví.Stará láska evidentně ani v Portu nerezaví.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Ptejte se

Pokud neovládáte portugalštinu, zkuste to španělsky, anglicky, italsky, anebo třeba rukama a nohama. Místní lidé se s vámi rádi dorozumí jakýmkoliv jazykem. Stačí se usmát. Obyvatelé Porta rozhodně nejsou z turistů otrávení. Tedy alespoň mimo hlavní sezónu. Únorový small talk nad kávou a pomerančovým džusem mi bude v Praze chybět.

Historická tramvaj vás doveze z centra až na pláž.Historická tramvaj vás doveze z centra až na pláž.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Nežinýrujte se

V Portu se budete cítit opravdu dobře. I z toho důvodu, že si tu budete moci dovolit upustit uzdu svým chutím, aniž by vás to zruinovalo. Káva za 70 centů? Dle libosti. A nezapomeňte ochutnat francesinhu. Na dietu tu prostě a jednoduše zapomeňte. 

Od Atlantiku pěkně fouká, ale pohled je to dech beroucí.Od Atlantiku pěkně fouká, ale pohled je to dech beroucí.|Archiv Veroniky Kratochvílové