Oslavy konce zimy a nových začátků.

Oslavy konce zimy a nových začátků. Zdroj: Domagoj Zatisak

Nemusíte letět až do Ria, abyste zažili vzrušující karnevalovou atmosféru.
Jen několik kilometrů od Záhřebu, v Samoboru, se již od roku 1855 koná nejbarevnější karneval ve středním Chorvatsku,
Masopustní období v Pule končí 13. února pálením Pusta, loutky symbolizující zimu, na Velkém kopci.
Na různých místech východního Chorvatska se v tomto období konají také masopustní jízdy.
5
Fotogalerie

Děsivé masky a kaleidoskop barev: chorvatské masopustní veselí!

Věděli jste, že právě teď můžete v Chorvatsku zažít velkolepé karnevaly, které se vyrovnají těm nejslavnějším na světě? V Rijece, Samoboru, Dubrovníku, Pule a Splitu se můžete ponořit do víru barev, tradic a skvělého jídla. Každý z nich vykresluje jedinečný a nezapomenutelný obraz chorvatské radosti ze života. 

Páté roční obdbobí v Rijece

Obnovený Rijecký karneval od svého prvního ročníku v roce 1982 navázal na staletou tradici maškar v přímořských oblastech Chorvatska v tom nejlepším světle a povýšil město na řece Rječině na jedno z nejvýznamnějších karnevalových míst v Evropě. Karnevalovým týdnům se zde přezdívá páté roční období, protože je to čas veselí, v němž mizí všechny starosti.

Rijecký karneval začal 17. ledna 2024, na svátek svatého Antonína, a potrvá až do 14. února 2024. Začátek karnevalu oficiálně oznamuje zvuk rohu svatého Antonína, který se ozývá po celém městě. Napínavé programy se konají po celou dobu masopustu, ale většina hlavních masopustních akcí je soustředěna do posledních dnů, před začátkem půstu. Nejoblíbenější masopustní akce, Mezinárodní masopustní průvod, se koná vždy v neděli před Popeleční středou, která v roce 2024 připadá na neděli 11. února 2024.

Nemusíte letět až do Ria, abyste zažili vzrušující karnevalovou atmosféru.Nemusíte letět až do Ria, abyste zažili vzrušující karnevalovou atmosféru.|Ivo Pervan

Samborski fašing 

Jen několik kilometrů od Záhřebu, v Samoboru, se již od roku 1855 koná nejbarevnější karneval ve středním Chorvatsku, Samoborski fašnik. Je to skutečně oblíbená slavnost, na kterou se sjíždějí lidé z celého regionu, aby se zúčastnili soudu s princem Fašnikem, strašákem zodpovědným za všechna neštěstí uplynulého roku. Na masopustní úterý je symbolicky upálen, aby byla vyhnána zima a její staří démoni a aby byl nový rok přivítán v jasnějším světle.

Letos se bude slavnost konat od 2. do 13. února, a to již po 198., a jejím letošním tématem je "Od mamuta k robotu". Kromě veselého programu na centrálním náměstí ožije Fašnik také v mnoha samoborských barech a restauracích tradičním masopustním menu a masopustními nápoji a samozřejmě nezapomenutelnými koblihami!

Jen několik kilometrů od Záhřebu, v Samoboru, se již od roku 1855 koná nejbarevnější karneval ve středním Chorvatsku,Jen několik kilometrů od Záhřebu, v Samoboru, se již od roku 1855 koná nejbarevnější karneval ve středním Chorvatsku,|Ivo Pervan

Průvod masek v Pule

Tradiční 8. pulský karneval začíná programem pro nejmenší "Hledání karnevalu", který se koná 27. ledna v blízkosti centra města. Sbíráním razítek na různých místech mohou účastníci objevit skryté poklady. Vrcholem karnevalu je Velký karnevalový průvod masek centrem města a maškarní ples 3. února. Masopustní období v Pule končí 13. února pálením Pusta, loutky symbolizující zimu, na Velkém kopci.

Nespoutaný krnjeval ve Splitu

V předvečer svátku svatého Valentýna, 13. února, se bude konat také Splitski krnjeval, jeden z nejlepších a nejzábavnějších splitských festivalů. Stejně jako v předchozích letech jsou i letošní slavnosti zasvěceny nespoutané zábavě a každá ulice a náměstí se stanou dějištěm bujarých oslav, kde neplatí žádná pravidla! Dopoledne budou probíhat průvody a programy pro děti, večer však bude město patřit dospělým. Na pozadí starobylých úzkých dlážděných uliček je atmosféra karnevalu kouzelná. Barevné kostýmy, živé masky a veselé průvody zaplní historická náměstí a vytvoří energii, která se v rytmu tradičních tamburín rozléhá celým městem.

Splitský Krnjeval v sobě plynule spojuje tradici a moderní veselí a nabízí jedinečný a nezapomenutelný zážitek, který ukazuje neutuchající život tohoto půvabného přímořského města.

Masopustní období v Pule končí 13. února pálením Pusta, loutky symbolizující zimu, na Velkém kopci.Masopustní období v Pule končí 13. února pálením Pusta, loutky symbolizující zimu, na Velkém kopci.|Domagoj Zatisak

Kouzelné Dubrovački karnevo

Dubrovník, známý svým středověkým půvabem a historickou nádherou, se během očekávaného dubrovnického karnevalu – Dubrovački karnevo - promění v živou podívanou. Karnevo navazuje na bohatou historii, která sahá několik století do minulosti, a stal se nedílnou součástí kulturní tapiserie města. Původní karneval vznikl ve středověku jako krátké odreagování od těžkostí každodenního života, dnes se vyvinul v radostnou extravaganci, která vystihuje podstatu živého ducha města. Na pozadí starobylých kamenných zdí a úzkých dlážděných uliček je atmosféra karnevalu přímo kouzelná a byla by velká škoda se ho nezúčastnit.

Spanilé jízdy

Na různých místech východního Chorvatska se v tomto období konají také masopustní jízdy, Poklade, které jsou charakteristické pro Slavonii, Baranju a Sriem. Stovky jezdců v tradičních lidových krojích a maškarních kostýmech procházejí ulicemi, vesele zpívají a zastavují na různých stanovištích, kde jsou pohoštěni skvělými slavonskými jídly a nápoji.