Nejprudší sjezdovky v Jižním Tyrolsku.

Nejprudší sjezdovky v Jižním Tyrolsku. Zdroj: wisthaler.com

Tohle je nejdelší sjezdovka v Jižním Tyrolsku.
Zimní Tyrolsko má rozhodně co nabídnout. Nejen lyžařům.
Sjezdovky jsou obklopeny borovicovými lesy.
Na tuto stranu svítí slunce skoro celý den.
Tady se odehrává jeden z nejznámějších mužských sjezdů světového poháru.
6
Fotogalerie

6 jihotyrolských sjezdovek pro milovníky adrenalinu

Nadšenci sjezdového lyžování určitě nepohrdnou výzvou v podobě „nejčernějších“ sjezdovek s kulisami Dolomit. Pokud k nim patříte, pak vězte, že těchto šest sjezdovek patří k těm nejstrmějším, a také nejzábavnějších v celém Jižním Tyrolsku. Troufnete si na ně?

Trametsch

Tato strmá sjezdovka měří nekonečných 9 kilometrů. Zároveň během sjezdu překonáte 1400 výškových metrů z vrcholu, který se nachází ve výšce 2446 metrů nad mořem. Najdete ji v areálu Plose nad Brixenem/Bressanone, kousek od brennerské dálnice a užijete si i výhledy na Dolomity. V černou se mění až ve své druhé části, ovšem po celou dobu je velmi pestrá a zábavná. Více než polovina úseků vede totiž kouzelnými borovicovými lesy

Tohle je nejdelší sjezdovka v Jižním Tyrolsku.Tohle je nejdelší sjezdovka v Jižním Tyrolsku.|Plose / Brixen Tourismus Genossenschaft /Flavio Prinoth

Hernegg

Oblíbený solitér Kronplatz poskytuje výzvu pětice černých. A Hernegg z ní vychází jako bezkonkurenční král. Měří totiž 5 kilometrů a spouští se prudce dolů od vrcholu ve 2275 metrech směrem k Rieschachu/Riscone (1298 m). Když vám zbydou síly, můžete se při jeho zdolávání kochat pohledy na Alpy i Dolomity.

Erta

Černá Erta se tyčí nad St. Vigil/San Vigilio na „malém Kronplatzu“ a patří také do sestavy Black Five. Vede z Piz de Plaies (1650 m), měří 1,3 kilometru a pravidelně se na ní jezdí obří slalom světového poháru žen. Místy má až 60% sklon.

Sjezdovky jsou obklopeny borovicovými lesy.Sjezdovky jsou obklopeny borovicovými lesy.|www.wisthaler.com

Piculin

Poněkud zavádějící název pochází od „piccolo“, tedy malý. Tato sjezdovka měla totiž původně jen přiblížit areál Kronplatzu silnici do Alta Badie, kam vás teď dopraví skibusy za dvacet minut. Ale dvoukilometrová stěna z Piz de Plaies do Piculinu a San Martina, která je po celý den vystavená slunci, se stala vyhlášenou sjezdovkou nejen v tomto resortu. Začátek vypadá snadno, až romanticky, ale zlomí se místy až na 72 %, při převýšení činí 507 metrů. Navíc stále jedete jaksi našikmo, takže levá noha trpí náročnější zátěží.

Saslong

Vyhlášené údolí Val Gardena/Gröden nabízí dějiště jednoho z nejvěhlasnějších mužských sjezdů světového poháru. Musíte vyjet na vrchol Ciampinoi ve výšce 2249 metrů, a pak se spustíte na 3,1kilometrovou trasu směrem k Santa Cristině. Po stometrovém sešupu se už mezi stromy její sklon mírně narovná.

Tady se odehrává jeden z nejznámějších mužských sjezdů světového poháru.Tady se odehrává jeden z nejznámějších mužských sjezdů světového poháru.|Saslong / Diego Moroder

Holzriese

Se sklonem 77 % v pasáži těsně pod horizontem je Holzriese nejstrmější sjezdovkou v celé Itálii. Najdete ji nenápadně schovanou pod rodinným pláckem u sněhuláků těsně nad Sextenem/Sestem v areálu 3 Zinnen/3 Cime Dolomites. Vyjedete gondolou z Bad Moos na Rotwand/Croda Rossa. Když se se spustíte dolů po takzvané „dvojce“, už se vám nikdy žádná sjezdovka nebude zdát dostatečně prudká.