Falaowiec se nachází v čtvrti Przymorze Wielkie a sestává z několika bloků bytů.

Falaowiec se nachází v čtvrti Przymorze Wielkie a sestává z několika bloků bytů. Zdroj: Shutterstock

"Falaowiec" je kombinací slov "fala" (vlna) a "blok" (blok bytů).
Každý blok má výraznou vlnitou fasádu, což dává celému komplexu charakteristický vzhled.
I přes svou původní experimentální povahu se Falaowiec stal ikonou Gdaňsku a jedním z charakteristických prvků městské krajiny.
Mnoho lidí jej považuje za významnou část architektury tohoto města.
5
Fotogalerie

Gdaňský Falowiec jako fenomén: největší evropský panelák

Gdaňsk je turisticky významné a architektonicky bohaté město s množstvím historických památek, pláží a kostelů. Také na jeho předměstí se nachází jeden klenot, který ale většina turistů obvykle oželí. Falowiec v Przymorze je panelový dům s neobvyklým tvarem, který je shodou okolností největším evropským obytným domem. Můžete se ohrazovat, poukazovat na jeho ošklivost, ale stejně byste o něm měli vědět.

Koncem 60. a začátkem 70. let minulého století byla v polském Gdaňsku postavena řada bytových domů zvláštního tvaru, které byly souhrnně nazývány „Falowiec“. Toto jméno je odvozeno od jejich tvaru připomínajícího vlnu z polského slova „fala“. V celém Gdaňsku je takových budov osm, z nichž nejznámější se nachází v bloku Przymorze. Má 11 pater, 16 schodišť, 1 792 bytů, ve kterých žije téměř šest tisíc nájemníků. V podstatě takové malé sídlištní město.

"Falaowiec" je kombinací slov "fala" (vlna) a "blok" (blok bytů)."Falaowiec" je kombinací slov "fala" (vlna) a "blok" (blok bytů).|Shutterstock

Táhnoucí se gigant

32 metrů na výšku, 13 metrů na šířku a 860 metrů na délku. Takové jsou rozměry obytného gigantu, který se táhne jako obrovský vlak se třemi autobusovými zastávkami napříč čtyřmi adresami. Budova je tak rozlehlá, že ovlivňuje pohyb vzduchu a vytváří kolem sebe specifické mikroklima.

I přes svou původní experimentální povahu se Falaowiec stal ikonou Gdaňsku a jedním z charakteristických prvků městské krajiny.I přes svou původní experimentální povahu se Falaowiec stal ikonou Gdaňsku a jedním z charakteristických prvků městské krajiny.|Shutterstock

Řešení bytové nouze

Budovy Falowiec vznikly v době akutní bytové nouze. Měly být pouze dočasným řešením, ale nakonec v přímořské krajině vydržely mnoho let. Byty měly stejný půdorys i velikost. Většina z nich je přístupná z otevřených galerií, které vedou podél severní stěny. Původně bylo možné procházet z jednoho konce budovy na druhý. Nájemníci si ale postupně postavily zdi, které jednotlivé byty oddělují od sebe. Nakonec tu ale bydlení není vůbec špatné. Z horních pater bloku je vidět moře a za příznivého počasí i poloostrov Hel.

 

Mnoho lidí jej považuje za významnou část architektury tohoto města.Mnoho lidí jej považuje za významnou část architektury tohoto města.|Shutterstock

Prohlídky bez průvodce

Vzhledem k tomu, že se dodnes jedná o obytný blok, není Falowiec typickou architektonickou památkou. Je ale velmi snadné se k ní dostat a pořádně ji prozkoumat. Nejrychlejší cesta z centra je tramvají číslo 2 nebo 8. Obě jedou přes oblast Przymorze a mají zastávky blízko Obrońców Wybrzeża, kde Falowiec stojí.