Kryžiai Kalnas je podle Litevců symbolem víry, naděje a svobody.

Kryžiai Kalnas je podle Litevců symbolem víry, naděje a svobody. Zdroj: Shutterstock

Hora křížů je důkazem zbožnosti, pokory, ale také síly a neoblomnosti místních obyvatel.
I když na první pohled působí jako obrovský hřbitov, už při bližším prozkoumání je zřejmé, jak odlišné emoce u návštěvníků vzbuzuje.
Historikové se shodují, že první kříže tu byly vztyčeny už v polovině 19. století k uctění památky obětí polského listopadového povstání roku 1831.
V prosinci i začátkem nového roku se k hoře vydávají poutníci
5
Fotogalerie

Hora křížů: Hrdý, dojemný i děsivý památník Litevců!

Poblíž litevského města Šiauliai,necelých 50 kilometrů od hranic s Lotyšskem, se nachází jeden z nejdůležitějších symbolů celého Pobaltí. Hora křížů je důkazem zbožnosti, pokory, ale také síly a neoblomnosti místních obyvatel. Toto křesťanské poutní místo je především symbolem odporu proti sovětskému režimu a demonstrací hrdosti tohoto obdivuhodného národa.

Kryžiai Kalnas je podle Litevců symbolem víry, naděje a svobody. Popisují jej jako „znesvěcenou, ale nikdy zničenou, zapálenou, ale nikdy nespálenou horu“.

Místo, které leží nedaleko hlavní silnice E77, jež spojuje Vilnius a Rigu, nemůžete minout. Vydáte se z parkoviště po dlážděné pěší stezce a asi za 15 minut se před vámi ukáže v celé své, poněkud děsivé, ale rozhodně působivé kráse. I když na první pohled působí jako obrovský hřbitov, už při bližším prozkoumání je zřejmé, jak odlišné emoce u návštěvníků vzbuzuje. Kopec, který v současné době pokrývá více než sto tisíc křížů a křížků, je mystickým odkazem národní hrdosti a síly.

Hora křížů je důkazem zbožnosti, pokory, ale také síly a neoblomnosti místních obyvatel.Hora křížů je důkazem zbožnosti, pokory, ale také síly a neoblomnosti místních obyvatel.|Shutterstock

Od pohanů po Křesťany

V oblasti nížinaté Litvy s nejvyšším bodem 294 m. n. m., jsou i stometrové kopečky jako je tento, vzácností. Je tudíž jisté, že na místě dnešní Hory křížů bylo i v době předkřesťanské rušno. Místo mohlo sloužit k uctívání přírodních božstev a dalším rituálům. Totemy postupem doby jen nahradily kříže a symbolika umučeného Krista posunula i vnímání místního genia loci. Historikové se shodují, že první kříže tu byly vztyčeny už v polovině 19. století k uctění památky obětí polského listopadového povstání roku 1831.

I když na první pohled působí jako obrovský hřbitov, už při bližším prozkoumání je zřejmé, jak odlišné emoce u návštěvníků vzbuzuje.I když na první pohled působí jako obrovský hřbitov, už při bližším prozkoumání je zřejmé, jak odlišné emoce u návštěvníků vzbuzuje.|Shutterstock

Místo, které bylo v dostatečné vzdálenosti od civilizace, poskytlo bezpečný prostor pro pietní akci, které byly carskými úřady po celé zemi zakázány. Přesto, anebo právě proto se z Hory křížů stal kult a v 50. letech 20. století z něj bylo dokonce nejvýznamnější poutní místo Litevska.

Křížem proti soudruhům

Během komunistické éry sem Litevci nosili kříže na znamení nesouhlasu se současným režimem, a také, aby vzpomněli na ty, kteří byli současným režimem perzekvováni. Soudruzi, kteří v křížích viděli nežádoucí náboženský a národní symbol, se samozřejmě snažili místo několikrát zlikvidovat. Rozjížděli je buldozery a pokusili se místo zapálit, ale Litevce to vždy povzbudilo k ještě větší odvetě. Kříže byly opět vztyčeny a stále jich přibývalo. Ani za éry Gorbačova se Horu křížů nepodařilo zničit.

Historikové se shodují, že první kříže tu byly vztyčeny už v polovině 19. století k uctění památky obětí polského listopadového povstání roku 1831.Historikové se shodují, že první kříže tu byly vztyčeny už v polovině 19. století k uctění památky obětí polského listopadového povstání roku 1831.|Shutterstock

Hora splněných přání

Do mezinárodního veřejného povědomí se Hora křížů dostala roku 1993, kdy kopec navštívil sám papež Jan Pavel II. a umístil na ní svůj kříž. Její dominantou je socha Krista s otevřenou náručí, která symbolicky vítá všechny příchozí.

V prosinci i začátkem nového roku se k hoře vydávají poutníciV prosinci i začátkem nového roku se k hoře vydávají poutníci|Shutterstock

Dnes je Kryžiai Kalnas bezesporu nejvýznamnějším litevským poutním místem a každoročně ho navštíví desetitisíce poutníků. Křížů je na kopci bezpočet. Na velkých křížích visí menší, a na nich ještě menší. Jsou z nejrůznějších materiálů, doplněny vzkazy a modlitbami. Poutníci, kteří sem přicházejí, mluví o zvláštní energii, která toto magické místo prostupuje.