Až do 7. ledna bude na Széchenyiho náměstí denně k dispozici ledová plocha o rozloze téměř pěti set metrů čtverečních.

Až do 7. ledna bude na Széchenyiho náměstí denně k dispozici ledová plocha o rozloze téměř pěti set metrů čtverečních. Zdroj: Shutterstock

V centru Ostřihomi je velkolepé kluziště.
Vánoční trhy v Ostřihomi.
Vánoční atmosféra v Ostřihomi.
Adventní atmosféra bez příkras.
Noční Ostřihomi.
6
Fotogalerie

Zimní Maďarsko: na vánoční punč do Ostřihomi

Pokud jste ještě neměli tu čest, je nejvyšší čas seznámit se. Město Ostřihom, které je proslulé bazilikou s odkazem na prvního maďarského krále, vás v době adventu naprosto uchvátí. Trojúhelníkové Széchenyiho náměstí s kluzištěm, hrajícími stromečky a stánky se sedmihradskými specialitami uspokojí i ty nejnáročnější.

Maďarská Ostřihom leží hned za hranicí se slovenským městem Štúrovo. Obě města i země odděluje řeka Dunaj a propojuje most Márie–Valérie.

Ačkoli rozlohou Ostřihom není nijak významná, nachází se tu velkolepá bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Vojtěcha, která je třetí největší v Evropě. Spolu s pozůstatky královského hradu se tyčí nad městem na výrazném skalním ostrohu a má velmi významný historický i duchovní význam. Je viditelná ze vzdálenosti několika desítek kilometrů a bývá hlavním cílem turistů.

V centru Ostřihomi je velkolepé kluziště.V centru Ostřihomi je velkolepé kluziště.|Shutterstock

Radosti života

Prohlídka duchovního chrámu vás obzvlášť v této předvánoční době příjemně naladí, ale zapomenout nesmíte ani na světské radovánky. Ostřihomské adventní trhy totiž patří k těm nejkrásnějším v zemi. K tradičnímu místu jejich konání, náměstí Széchenyi, přibyla letos ulice Jánose Simora, a vy si tak můžete užít pravou adventní procházku historickým centrem. Kromě obvyklých venkovních instalací a světelných girland, které obepínají celé centrum, se letos objevily i novinky v podobě hrajících stromečků, u kterých si můžete poslechnout nejoblíbenější vánoční melodie od 80. let minulého století až po současnost.

Vánoční trhy v Ostřihomi.Vánoční trhy v Ostřihomi.|Shutterstock

Ledové království

Až do 7. ledna bude na Széchenyiho náměstí denně k dispozici ledová plocha o rozloze téměř pěti set metrů čtverečních, kde si milovníci zimních sportů budou moci vychutnat program v podobě hokeje, curlingu, taneční show i bohatého hudebního doprovodu.

Až do 7. ledna bude na Széchenyiho náměstí denně k dispozici ledová plocha o rozloze téměř pěti set metrů čtverečních.Až do 7. ledna bude na Széchenyiho náměstí denně k dispozici ledová plocha o rozloze téměř pěti set metrů čtverečních.|Shutterstock

Vánoční chutě a vůně

Letošní ostřihomské adventní trhy jsou ve znamení skvělého jídla. Těšit se můžete na domácí burgery, uzenářské pokrmy, trdelníky podle originální sedmihradské receptury, pečené kaštany i velkolepý výběr punčů a jiných horkých nápojů.

Adventní atmosféra bez příkras.Adventní atmosféra bez příkras.|Shutterstock

Dobová procházka městem

Milovníky historie nadchne také možnost interaktivní procházky, během níž před vámi ožije příběh starého města. Manželé Babitsovi přivítají návštěvníky v dobových kostýmech, aby se společně prošli těmi nejkrásnějšími ostřihomskými ulicemi.

Noční Ostřihomi.Noční Ostřihomi.|Shutterstock