Z terasy Klunkerkranich je svět o mnoho barevnější.

Z terasy Klunkerkranich je svět o mnoho barevnější. Zdroj: Shutterstock

Komunitní zahrada v Tempelhofer Feld.
Západ slunce v Tempelhofer Feld.
Výhled z terasy Klunkerkranich.
Kreuzberg se nikdy neokouká.
Po Berlíně jedině na kole.
7
Fotogalerie

Začátek podzimu v Berlíně. Poznejte jeho nejbarevnější zákoutí!

Možná, že už jste v německé metropoli byli. Možná dokonce mnohokrát. Vězte ale, že Berlínů je v Berlíně hned několik. A vybrat si můžete podle chuti a nálady. Nevěříte? Vydejte se spolu s námi objevovat jeho nejbarevnější části. Teď, začátkem podzimu, vás rozhodně potěší.

Vzhůru do Neuköllnu

Pokud v Berlíně nejste úplně poprvé, a nepotřebujete si odškrtnout ikonické turistické atrakce, jako jsou Braniborská brána nebo Muzejní ostrov, vyhněte se čtvrti Mitte obloukem, raději nasedněte na kolo a směřujte to spíš než na Alexanderplatz přímo do Neuköllnu.

V téhle neustále se měnící a rozrůstající čtvrti, která na google maps vypadá dnes jinak než včera, to sice nebzučí turisty, ale gastronomických lákadel a skvělých kaváren tu najdete víc než dost. Téměř polovina z 300 000 lidí, kteří tu žijí, má kořeny v zahraničí, tudíž se připravte na zážitek vskutku multikulturní.

Ulice Weserstrasse, je nejen domovem mnoha umělců a kreativců, ale také skvělým místem pro hledání pokladů v bazarech a antikvariátech. Nejkrásnější západ slunce tu podle místních zažijete v Tempelhofer Feldu. Bývalém vojenském prostoru, kde se dnes nachází komunitní zahrada, cyklistická stezka i louka.  

Komunitní zahrada v Tempelhofer Feld.Komunitní zahrada v Tempelhofer Feld.|Shutterstock

A když už jsme u těch berlínských Nej… rozhodně byste neměli minout místo zvané Klunkerkranich. Údajně se odsud nabízí ten nejhezčí výhled na město. S drinkem a panoramatickým výhledem se kulturní zážitek stane rázem nezapomenutelným. Ať už budete mít štěstí na poezii, koncert nebo kino. Děti sem ale neposílejte, ty mají povolený vstup až od šestnácti. A stejně jen v doprovodu rodičů.

Výhled z terasy Klunkerkranich.Výhled z terasy Klunkerkranich.|Shutterstock

Nejen pro levičáky

Kreuzberg 61, včetně čtvrtí Bergmannstraße, Viktoriapark a Graefekiezsmells znají snad všichni, kterým není cizí historie, umění a politika. Po pádu Berlínské zdi ztratil Kreuzberg svůj kulturní význam a spíš než umělce a rozervance tu dnes najdete dobře situované mladé rodiny, jež tu založili někdejší podnikaví hipsteři. Vtržnici Markthalle Neun tu můžete zažít spoustu skvělých akcí spojených s jídlem, z nichž nejoblíbenější je street-foodový čtvrtek.

Kreuzberg se nikdy neokouká.Kreuzberg se nikdy neokouká.|Shutterstock

I když Kreuzberg není tím, čím býval kdysi a jeho vzhled je spíš uhlazenou pózou, atmosféra je tu stále dost uvolněná a vlídná.  Žádný vzhled tu není příliš výstřední a ničí chování dost pobuřující. Což opět mohou docenit rodiny s malými dětmi. Kavárny jsou tu totiž dětmi doslova přeplněné, a kdo si nehraje s podšálkem, jako by nebyl. Pokud ale máte z dětí v kavárnách tik v oku, raději je vezměte do parku Görlitzer, kde se mohou vyřádit bez omezení.

V parku Gorlitzer uprostřed čtvrti Kreuzberg si každý může dělat, co se mu zlíbí.V parku Gorlitzer uprostřed čtvrti Kreuzberg si každý může dělat, co se mu zlíbí.|Shutterstock