Řeka Rýn bývá v obložení plavců s batůžky.

Řeka Rýn bývá v obložení plavců s batůžky. Zdroj: basel.com

Vstupy do vody jsou přímo skvělé.
Jedna ze dvou letních plováren ve městě.
Zářijové dopoledne bylo ke koupání jako stvořené.
Město má od řeky úplně jinou perspektivu.
Pokud chcete opravdu zažít Basilej, musíte skočit do Rýnu.
6
Fotogalerie

Zažít Basilej? Skočit do Rýnu a nechat se nést

Kdo v letní sezoně navštívil třetí nejlidnatější švýcarské město, nejspíš mu kromě galerií a muzeí, slavných uměleckých děl a skvostné architektury utkvěla v hlavě ještě jedna vzpomínka. Lidé s barevnými batůžky, nechávající se unášet proudem řeky Rýn.

Ne, není to pokus o metaforu ani o vtip. Nábřeží, které bývá od jara do konce září celodenně přeplněné mokrými lidmi v plavkách, svědčí o tom, že řeku Rýn si plavci opravdu oblíbili. Anebo Rýn udělal nadšené plavce z většiny obyvatel Basileje? Ať už je to samotnou řekou, nebo dobrodružnou náturou Švýcarů, jedno je jisté. Pokud chcete Basilej zažít a prohlédnout si ji z té nejlepší možné perspektivy, nechte se proudem unášet také.

Pokud chcete opravdu zažít Basilej, musíte skočit do Rýnu.Pokud chcete opravdu zažít Basilej, musíte skočit do Rýnu.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Konec znečišťování

Až do 18. století bylo koupání v Rýnu úředně zakázáno. Později pak od vstupu do vody odrazovala její velmi špatná kvalita. Továrny, které ve městě vyráběly barviva na textil, vypouštěly chemické látky přímo do řeky. Když se z nich později staly farmaceutické firmy a pravidla pro znečišťování se razantně změnila, začala městem protékat průzračně čistá voda, která ke koupání přímo vybízí.

Zářijové dopoledne bylo ke koupání jako stvořené.Zářijové dopoledne bylo ke koupání jako stvořené.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Stylové osvěžení

Do řeky tu můžete skočit v kteroukoli denní hodinu. Vstup umožňují kovové žebříky, plošiny, plovárny nebo plážičky. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že by se tu na vás někdo díval jako na exota. Dokonce i do plavek se tu můžete převléct jen tak, bez paravánu nebo zvídavých pohledů. Množství plavců totiž žádnou senzaci už dávno nevzbuzuje. Já si pro svůj křest Rýnem vybrala zářijové dopoledne a musím konstatovat, že jsem si vybrala dobře.

Vstupy do vody jsou přímo skvělé.Vstupy do vody jsou přímo skvělé.|basel.com

Pohoda s batůžkem

Možná si říkáte, že tříkilometrová cesta korytem řeky není nic pro amatérské plavce, obavy ale klidně nechte stranou. Typický batůžek, takzvaný Wickelfisch, který je součástí vybavení místních plavců, slouží nejen jako úschovna osobních věcí, ale i jako bezpečnostní pomůcka. Jednak upozorní lodě na vaši přítomnost, jednak si na něm můžete příjemně odpočinout. Jednoduše si na něj lehnete a necháte se nést.

Jedna ze dvou letních plováren ve městě.Jedna ze dvou letních plováren ve městě.|basel.com

Událost roku

Pokud byste chtěli začít Rýn v plném obležení, určitě si poznamenejte akci zvanou Rheinschwimmen, která se tu každoročně koná v srpnu. Do vody ten den vtrhnou tisíce lidí, kteří za pouhých patnáct minut urazí po řece 1,8 kilometru dlouhou dráhu, kterou vyznačují modré bóje. Rychlost, kterou vás řeka provede centrem města, je tudíž opravdu závratná.