Pohled na východní pobřeží ostrova.

Pohled na východní pobřeží ostrova. Zdroj: Shutterstock

Hora Songaksan na ostrově Jeju v Jižní Koreji.
Kameny zvané Dol Hareubang jsou typickou součástí ostrova.
Výhled na zapadající slunce.
Jedna z oblíbených turistických stezek na ostrově.
Průměrný věk mořských žen zvaných haenyeo, je prý dnes 75 let.
7
Fotogalerie

Čedžu: Jihokorejský ráj mořských žen a lávových obrů

Ostrov Čedžu, který právem patří mezi sedm přírodních divů světa, leží asi 130 kilometrů od jižního pobřeží Jižní Koreje a Jihokorejci i Japonci mu přezdívají Líbánkový ostrov. Fotogenické pláže, sopka Hallasan, kouzelné národní parky i folklorní bohatství z něj dělají místo, které rozhodně stojí za návštěvu. Udržitelný turismus je pak jedinou cestou, jak jej zachovat pro budoucí generace.

Sopečný původ ostrova je patrný na každém kroku. Kromě vyhaslého kráteru Hallasan, který je se svými 1950 metry nad mořem nejvyšším bodem celé Jižní Koreje, se tu nachází také několik sopečných jezer a kráterů, které ostrovu přidávají na tajemnosti. Tajemství je ostatně to, co sem turisty láká od nepaměti.

Výhled na zapadající slunce.Výhled na zapadající slunce.|Shutterstock

Kamenní strážci Dol Hareubang

Nejvýraznějším symbolem ostrova jsou bezpochyby kamenné sochy s výrazným obličejem, velkými klobouky a hrubě tesaným tvarem těla do kamene. Jsou rozesety po celém ostrově a jejich původ pravděpodobně sahá až do období dynastie Joseon, tedy do 14.–19. století. Tehdy bylo zvykem umisťovat je u vstupů do domů, na polích a na cestách, aby ochraňovaly obyvatele a jejich majetek před zlými duchy a pohromami. 

Dnes jsou součástí moderní korejské kultury a mnoho obchodů je tu ve zmenšené podobě prodává také jako suvenýry.

Kameny zvané Dol Hareubang jsou typickou součástí ostrova.Kameny zvané Dol Hareubang jsou typickou součástí ostrova.|Shutterstock

Nesmrtelné kulturní dědictví

O tom, že se místní obyvatelé po staletí učili žít v souladu s přírodou, svědčí i místní tradice a kuchyně. Rybaření, zemědělství a výroba vlněných látek tu jsou kromě turismu stále významným zdrojem obživy. Tradiční domy a farmy pak tuto skutečnost dokládají. Na ostrově můžete navštívit třeba Jeju Folk Village, která je živým muzeem tradiční korejské vesnice. Korean Black Pig Folk Village se zase zaměřuje na tradiční korejskou zemědělskou kulturu a domy, které byly využívány pro chov černých vepřů, které jsou také jednou z místních specialit. Stejně tak jako ryby a mořské plody připravované podle prastarých receptů je tu můžete ochutnat v některé z restaurací.

Jedna z oblíbených turistických stezek na ostrově.Jedna z oblíbených turistických stezek na ostrově.|Shutterstock

Odvážné mořské ženy

Právě příprava čerstvých ryb a mořských plodů je na ostrově již po staletí spjata s takzvanými Haenyeo. Tyto ženské potápěčky byly klíčovými poskytovatelkami mořských plodů, které byly důležitou součástí obživy místních. Chytaly mořské ježky, chobotnice i další mořské plody, a to všechno bez moderního potápěčského vybavení. Představte si sedmdesátiletou ženu, která se vrhá do hlubokých vod bez šnorchlu i potápěčského obleku. I takhle dnes vypadají Haenyeo, které svou dovednost a odvahu dědily z generace na generaci. Dnes jsou součástí kulturního dědictví. Písně a tance, které kdysi provázely jejich práci, si dnes zpívají i děti.

S příchodem moderních technologií a změnami v místní ekonomice začaly čelit novým výzvám. Komunita stárne a mladých nadšených potápěček spíš ubývá. Dodnes jsou ale mnohé z těchto žen dokladem toho, jak tradiční dovednosti a hodnoty mohou přežívat v dnešním moderním světě. Jejich historie a kultura jsou důležitou součástí dědictví celé Jižní Koreje.

Průměrný věk mořských žen zvaných haenyeo, je prý dnes 75 let.Průměrný věk mořských žen zvaných haenyeo, je prý dnes 75 let.|Shutterstock

Odkaz budoucím generacím

Jižní Korea se aktivně snaží udržet ekosystém a kulturní dědictví ostrova Čedžu pro budoucí generace. Udržitelný turismus a ochrana přírodních habitatů na ostrově jsou důležitou součástí snahy o zachování biodiverzity. Objevovat krásy ostrova je tedy ideální v pomalém tempu, třeba přímo s místními obyvateli. Můžete se tu proto zapojit do tradičních korejských aktivit, jako jsou vaření, tkaní nebo výroba keramiky. Mnoho ubytovacích zařízení na ostrově nabízí tradiční korejské domy, které umožní zažít autentický korejský životní styl v symbióze s přírodou. Ostrov Čedžu vám svým tempem umožní uniknout od shonu a ruchu moderního světa a přiblížit se tradici i přírodě.

Schody vedoucí k hoře Seongsan.Schody vedoucí k hoře Seongsan.|Shutterstock

Víc o Jižní Koreji se dozvíte TADY.