Phnompenh (Královský palác)

Phnompenh (Královský palác) Zdroj: Honza Čermák

Bayon (Angkor)
Plovoucí vesnice na jezeře Tonlé Sap
Koh Tonsay aneb Králičí ostrov
Typická venkovská krajina
Městečko Snuol nabízí autentické zážitky
6
Fotogalerie

Kambodža: co vidět a zažít v zemi usměvavých lidí

Pokud vám Thajsko přijde už hodně turistické, vydejte se do sousední země, která si stále zachovává aspoň částečně ráz dobrodružné destinace v jihovýchodní Asii.

O pláže nepřijdete, památkami se budete doslova prodírat. Ale ze všeho nejlepší je ponořit se do běžného života místních, kteří vás okouzlí svou usměvavou tváří a bezelstně milou povahou.

Základní údaje

  • rozloha: 181 040 km2 (2,3 x ČR)
  • počet obyvatel: 16,9 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 3370 KHR (cca 18 Kč)

Kdy vyrazit

Nejlepší podmínky pro cestování nabízí období mezi listopadem a dubnem, kdy panují příjemné teploty a hrozí jen minimální riziko srážek. Ty jsou hojnější od května do října, ale na druhou stranu se krajina vesele zelená, řeky jsou plné vody a v chrámech zažijete posvátný klid.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Historické monumenty

Aspoň dva dny potřebujete na průzkum pozůstatků Angkoru, dávného hlavního sídla khmerské říše. Nejedná se totiž jen o proslulý Angkor Vat, největší náboženskou stavbu světa, ale o desítky dalších menších či větších chrámů (mezi nejznámější patří Ta Prohm nebo Bayon) v poměrně velké oblasti, kterou je ideální projet na kole. Mimo tuto oblast stojí za návštěvu i chrám Prasat Preah Vihear v působivém prostředí, areál Sambor Prei Kuk v divoké přírodě nebo Banteay Chhmar, kde si budete připadat jako Indiana Jones.

Bayon (Angkor)Bayon (Angkor)|Honza Čermák

Města a vesnice

V rušném Phnompenhu byste neměli vynechat královský palác ani smutné muzeum genocidy Tuol Sleng (ideálně doplněné výletem na „Killing Fields“ Choeung Ek). Uvolněnější atmosféru pocítíte v Kampotu, odkud se podnikají výjezdy na horu Bokor. Nezapomenutelné zážitky čekají ve vesnicích na kůlech na jezeře Tonlé Sap. Dobrým výchozím bodem pro poznání kambodžského venkova je i město Battambang, obklopené rýžovými políčky. Pocit odlehlosti byste měli okusit v provincii Ratanakiri s možností treků, pozorování gibbonů, koupání v jezeře Yeak Lom nebo v několika vodopádech.

Plovoucí vesnice na jezeře Tonlé SapPlovoucí vesnice na jezeře Tonlé Sap|Honza Čermák

Moře

Pokud patříte mezi vyznavače resortů s bohatým nočním životem, letovisko Sihanoukville s několika písečnými plážemi vás zřejmě uspokojí. Klidnější relax ve stylu thajských ostrůvků si vychutnáte na ostrově Koh Rong Samloem s dlouhým písečným zálivem a možností potápění. Spartánskou atmosférou je prodchnut malý „Králičí ostrov“ Koh Tonsay u Kepu.

Koh Tonsay aneb Králičí ostrovKoh Tonsay aneb Králičí ostrov|Honza Čermák

Příroda

Kardamomové hory jsou jako stvořené pro dobrodruhy – tropická džungle (největší deštný prales jihovýchodní Asie) s plazy, pavouky, komáry a několika stezkami. Pohodlnější verzí džungle je 8km trasa v národním parku Kep. U Kratie můžete mít ve vodách Mekongu štěstí na endemické delfíny (orcely) tuponosé. Se slony se seznámíte v provincii Mondulkiri (Elephant Valley Project).

Typická venkovská krajinaTypická venkovská krajina|Honza Čermák

Další inspiraci najdete zde.