Zdroj: Stario, s.r.o.

Vyplatí se za nákupy vyrazit do zahraničí, nebo je možné za nízké ceny nakoupit i u nás?

Každý víkend se tisíce českých rodin vydávají za hranice, hledajíce ty nejlepší nákupní příležitosti. Proč tam lidé jezdí? Odpovědí jsou atraktivní nabídky, které nabízejí zahraniční řetězce. Jedním z hlavních lákadel je Biedronka leták a akční nabídky dalších velkých řetězců, jako je například Kaufland.

Zahraniční obchody nabízí atraktivní nabídky a nízké ceny

Zejména poslední roky, kdy došlo k prudkému zdražování, ukazují rostoucí trend českých domácností mířících do zahraničí na nákupy, přestože i české letáky nabízí slevy na rozmanitou nabídku zboží. Důvodem není jen nižší cena, ale mnohdy také širší sortiment, než který nabízí české supermarkety. Nejvyhledávanější jsou akce v německých a polských obchodech, které se nachází hned za hranicemi. Akce na široký sortiment za konkurenční ceny zprostředkovává například leták obchodu Biedronka, v němž narazíme na akce z řad potravinového i nepotravinového zboží. Široký výběr v letáku Biedronka, kombinovaný s atraktivními cenami, přitahuje zákazníky nejen z pohraničí, ale i ze vzdálenějších částí Česka. 

Akční nabídky často zahrnují čerstvé ovoce a zeleninu, kvalitní maso a pečivo. České letáky se snaží konkurovat svým zahraničním protějškům taktéž nabídkou atraktivních akcí a slev. Porovnat jednoduše akce mezi českými a zahraničními letáky mají možnost například obyvatelé Trutnova. Oblíbený je v tomto pohraničním městě akční leták Kaufland Trutnov, vycházející každou středu. Platnost akčních nabídek je jeden týden. Kupující tak mají dostatek času na to, aby porovnali, zda se jim vyplatí nakoupit na území České republiky, nebo absolvovat výlet k sousedům. Výhodou akčního letáku Kaufland Trutnov je jeho obsáhlá nabídka.

Jak ušetřit peníze při nákupech

Při nákupech je důležité mít jasno v tom, co skutečně potřebujete, a nekupovat zbytečnosti jen kvůli atraktivním cenám. Sledování letáků a akčních nabídek v jednotlivých městech je samozřejmě důležité, ale zároveň je třeba být obezřetný a nekupovat věci, které byste jinak nekoupili, jen kvůli slevě. Mějte také na paměti, že někdy je vhodnější zaplatit více za kvalitnější produkt, který vám vydrží déle, než šetřit na levnějším zboží, které by se brzy mohlo zkazit nebo neplnit svůj účel. Navíc se snažte nakupovat sezónní produkty, které jsou často levnější a zároveň čerstvější. Je tedy důležité neposuzovat letákové nabídky pouze z hlediska ceny, ale také z hlediska celkové hodnoty.

Při rozhodování, zda vyrazit za nákupy do zahraničí, nebo zůstat v Česku, je třeba zvážit několik faktorů. Zahraniční nákupy mohou být lákavé díky nižším cenám a širšímu sortimentu, ale nezapomínejme ani na náklady spojené s cestou a časovou investici. 

Ať už se rozhodnete pro nákupy doma či za hranicemi, hlavní je, abyste byli spokojení s cenami i kvalitou.