Zažijte dovolenou po stopách Harryho Pottera

Zažijte dovolenou po stopách Harryho Pottera Zdroj: Creative Screen/Shutterstock

Jak vypadá vysněná dovolená pro filmové nadšence?

Pokud zvažujete, kam vyrazit na dovolenou, nemusíte se spoléhat jen na tipy cestovních kanceláří nebo se opičit po svých známých. Pokud mezi vaše záliby patří sledování filmů, můžete zkusit zapátrat po lokacích svých oblíbených bijáků – a vyrazit na místa, která jste zatím poznali jen na plátnech kin či na obrazovkách, monitorech a displejích.

Zažít filmy naživo totiž může být skvělá cestovatelská inspirace!

Místa z filmů jako dovolenkové destinace

Vydat se na místa natáčení filmů vám samozřejmě nezaručí, že na nich zažijete totéž co vaši oblíbení hrdinové, ale zase si na nich můžete vytvořit své vlastní, jedinečné příběhy a zážitky. A je úplně jedno, zda se vydáte po stopách českých filmů a pohádek, nebo se pokusíte objevit magická místa z filmů o Harry Potterovi.

Ostatně i v typických dovolenkových destinacích můžete narazit na místa, kde se proháněly filmové či seriálové legendy. Zkuste si někdy třeba cestou k Jadranu udělat zastávku u Plitvických jezer a vzpomenout si na ty „americké“ indiánské příběhy s Vinnetouem a Old Shatterhandem – poklad na Stříbrném jezeře je totiž potřeba hledat právě tam. A když už budete u moře, můžete den věnovat prohlídce Dubrovníku, který je už sám o sobě plný kulturních a historických památek, ale taková místní pevnost Bokar se mnoha fanouškům vryla do paměti spíše jako Královo přístaviště ze Hry o trůny.

Na řeckých ostrovech se pak můžete třeba bavit a tančit tam, kde zněly rozverné tóny písní z muzikálu Mamma Mia! – a poradíme vám, že tím pravým ostrovem pro váš výlet je v tomto případě Skopelos!

A do Tuniska zase mohou vyrazit fandové Star Wars, kteří jednoznačně poznají okolí vesničky Matmata, kam lze zavítat například při pobytu v Djerbě a okolí.

Filmové výlety do města i do přírody

Některé filmy vás přitom mohou provést jak historickými centry měst, tak vás ochotně vezmou na výlet za dechberoucími přírodními scenériemi: fanoušci Harryho Pottera by tak rozhodně neměli minout londýnské nádraží King’s Cross či oxfordskou Christ Church College, ale mohou se třeba sami projet vlakem přímo po legendárním Glenfinnanském viaduktu ve Skotsku.

Vaši pozornost by ovšem mohl přitáhnout i agent 007, jenž se zdaleka neproháněl jenom domovským Londýnem, ale také třeba uličkami Benátek. A ve Zlatém oku skákal ze švýcarské přehrady Verzasca, od níž je to jen kousek k italskému jezeru Lago di Como, kde se zotavoval po těžkém mučení v Casinu Royal.

Ať už ale nakonec vyrazíte kamkoli, nezapomeňte si na cesty do ciziny přibalit také cestovní pojištění – například variantu KOLUMBUS od Kooperativy si sjednáte snadno a rychle online z pohodlí domova. Ani při cestách za filmy byste totiž nikdy neměli zapomínat na to, že vy nejste (jenom) ve filmu!