Všetečné otázky kolem 3D tisku na zakázku

Všetečné otázky kolem 3D tisku na zakázku Zdroj: 3dees

Všetečné otázky kolem 3D tisku na zakázku

3D tisk na zakázku přináší lidem mnoho výhod a přínosů. Jednou z hlavních výhod je možnost získat přesně to, co potřebujete, a to velmi rychle. Díky této technologii můžete objednat výrobek přesně podle svých individuálních požadavků. Už není potřeba spoléhat se na hromadně vyráběné produkty, které nemusí plně vyhovovat vašim potřebám.

Zde je několik otázek, které vás nejspíše napadnou, když se řekne 3D tisk na zakázku:

1. Kolik stojí vytisknutí 3D produktu na zakázku?

Odpověď zní: To záleží na velikosti produktu/objektu, na použitém materiálu a na složitosti tisknutého 3D modelu. Do ceny výroby vstupuje spotřebovaný materiál a také čas 3D tiskárny, proto se může lišit cena 2 produktů se stejným objemem materiálu.

2. Kolik stojí 3D tiskárna?

Rozlišují se hobby 3D tiskárny a velké průmyslové 3D tiskárny. Tiskárna domů na stůl vás vyjde na 3 až 8 tisíc korun, velké stroje, které se mnohdy nevejdou do místnosti o velikosti 2x3m, stojí statisíce a klidně i jednotky milionů korun.

3. Jak těžké je naučit se 3D tisk?

Existuje široká škála 3D tiskáren vhodných pro začátečníky, ale orientace v procesu nastavení, tisku a dokončování může být náročná. Naštěstí je to koníček s oddanou fanouškovskou základnou a v případě potřeby najdete odpověď na jakémkoli fóru týkajícího se 3D tisku nebo na youtube kanálech. Pokud chcete s 3D tiskem zůstat mezi hobbyisty, určitě vám postačí samostudium, s těmito základy se snadno naučíte i s průmyslovými 3D tiskárnami, pokud by vás zajímala tato kariéra.

4. Je ilegální nechat si vytisknout 3D objekt, který je chráněný autorským právem?

Autorské právo chrání originalitu díla a právo tvůrce na jeho reprodukci. Jakmile vlastníci práv zjistí, že jejich patenty a díla byla zneužita, mohou se dožadovat spravedlnosti u soudu. Pokud na internetu např. na portálu Thingiverse najdete volně dostupný model pro domácí 3D tisk, ne vždy je zaručeno, že ho autor 3D modelu někde nezkopíroval.

5. Mohu výtisky z 3D tiskárny prodávat?

Nedoporučuje se prodávat výtisky, jejichž model jste si stáhli na internetu. Ale pokud jste tvůrci modelu, pak ano. Už se to běžně stává například v oboru šperkařství.

6.  Je 3D tisk obor, ve kterém mohu vydělávat?

Ano, 3D tisk může být ziskový, protože jde o rychle rostoucí odvětví, ve kterém většina podniků objevuje příležitosti k úspěchu. Technologie se stává populární, a tak roste poptávka po službách 3D tisku, ale to mluvíme o velkých technologických a průmyslových firmách.

7. Co všechno lze na 3D tiskárně vytisknout?

3D tiskárna zvládne vytisknout spotřební zboží (brýle, módní doplňky, design), průmyslové produkty (výrobní pomůcky a nástroje, prototypy, funkční díly pro konečné použití) nebo třeba prototypy a finální díly do automobilů a letadel. Největší 3D tiskárna MasterPrint 3X na světě vyrobí i loď.  Využití je opravdu široké a záleží spíše na fantazii a možnostech konkrétní technologie tisku.