Koncertní síň na Tenerife je příklad postmodeního stylu. Navrhnuta byla architektem Santiago Calatrava.

Koncertní síň na Tenerife je příklad postmodeního stylu. Navrhnuta byla architektem Santiago Calatrava. Zdroj: Profimedia

Kaple Vzdušných sil Spojených států amerických stojící v El Pasu v Coloradu dokáže pojmout až 8000 věřících. Věže této kaple dosahují výšky 45 metrů.
Budova Galerie umění Alberty v Edmontnu byla původně navržena v brutalistním stylu, ale roku 2010 byla přestavěna a znovu otevřena.
Galerie Tate modern se nachází v budově bývalé elektrárny na břehu Temže v Londýně. V roce 2017 však došlo k rozšíření už tak dost velkého komplexu. Tate Modern Blavatnik Building svou výšku směle konkuruje okolním věžákům a poskytuje dostatek výstavního prostoru.
Knihovna a studijní centrum je součástí nového kampusu vídeňské Ekonomické univerzity. Budova byla navržena architektkou íránského původu Zahou Hadid. Stěny jsou nakloněné v úhlu 35 stupňů, jak je pro autorku typické.
Na jihovýchod 250 kilometrů od Nairobi se nachází kostel, který navrhl architekt John McAslan. Katedrála v keňském městě Kericho je obklopena čajovými plantážemi a její interiér pojme až 1500 věřících. Materiály, který byly při stavbě použity, jako jsou hliněné tašky na střeše a po dveře z cypřiše, odkazují k tradičním africkým stavbám.
10
Fotogalerie

10 budov z jiného světa. Současná architektura nepřestává šokovat

Možná právě plánujete dovolenou a přemýšlíte, které město máte navštívit, které má zajímavé památky a bohatou historii. Řada evropských měst však dokáže upoutat také moderní architekturou, bizarními tvary a kreativitou současných architektů. A rozhodně nejen evropských.

Zajímavé moderní architektonické výstřelky najdete v mnoha zemích na všech kontinentech. Vydejte se s námi na krátký výlet do Londýna, na Tenerife, do Colorada, do Tokia ale třeba i do Keni.

Na nejzajímavější výstřelky moderní architektury se podívejte v naší fotogalerii: