Daruvanské toplice

Daruvanské toplice Zdroj: Ivo Biocina

Terme Sveti Martin
Bizovačke Toplice
Krapinské Toplice
Sveti Martin
5
Fotogalerie

Chorvatské lázně: poklad, který čeká na objevení

Chorvatsko si většina z nás spojuje s mořem nebo horami. V pevninské části se ale skrývají další příjemná překvapení. Chorvatské lázně nejsou mezi Čechy příliš známé, přitom patří k těm nejlepším v Evropě. Co takhle spojit jarní objevování dosud nepoznaných míst s relaxací? Představíme vám ty nejkrásnější.

Lázně pro filosofy

Terme Sveti Martin, první healthness resort v Evropě, se nacházejí v malebném regionu Međimurje na severozápadě Chorvatska. Tento kraj, trojnásobný držitel prestižního ocenění European Destination of Excellence, nabízí jedinečnou harmonii mezi přírodou, tradicí a kulturou. Jeho nedotčená krajina, obklopená zvlněnými vinicemi a volně se pasoucími jeleny, láká k prozkoumání.

Koncepce lázní Terme Sveti Martin vychází z antroposofie inspirované vizí dr. Rudolfa Steinera. Jejich nabídka zahrnuje biodynamickou zahradu bohatou na biozeleninu, ovoce a bylinky a léčebné bazény v The Temple of Life, Chrámu života.

Kromě malebného prostředí s dlouhou lázeňskou tradicí se Terme Sveti Martin vyznačují také vysoce kvalitní termální minerální vodou. Jejich nabídka prvotřídních wellness služeb láká nejen profesionální sportovce, ale i ty, kteří touží po klidné dovolené. Terme Sveti Martin byly navíc oceněny jako nejlepší wellness hotel v roce 2022.

Sveti MartinSveti Martin|Terme Svati Martin

Pohoda uprostřed zelených kopců

Terme Tuhelj se nacházejí v srdci podmanivého regionu Záhoří, v klidném městečku Tuheljske Toplice, obklopeném zelenými kopci a fascinující krajinou. Jsou vzdáleny pouhých 40 kilometrů od Záhřebu a patří k předním turistickým destinacím a rekreačním střediskům v pevninském Chorvatsku. Jejich cílem je nabízet výjimečnou kvalitu služeb a moderní zážitky s důrazem na spokojenost hostů a vysoké standardy wellness turistiky.

Terme Tuhelj disponují řadou vnitřních i venkovních bazénů, saun a wellness center, které jsou vhodné pro relaxaci celé rodiny. Jejich vodní svět o rozloze 15 000 metrů čtverečních zahrnuje osm bazénů s termální vodou a řadu vodních atrakcí. Složení zdejší léčivé vody je výjimečné, ale mnoho návštěvníků přijíždí do Tuheljských Toplic především kvůli rozsáhlému saunovému světu.

Lázeňská historie

Krapinske Toplice se stejně jako Tuheljske nacházejí v oblasti Zagorje, 45 kilometrů od Záhřebu. Prameny hypertermální minerální vody jsou pro Krapinske Toplice darem přírody, a proto byly v minulosti módním evropským lázeňským střediskem – počátky turistiky se zde datují do roku 1868. Kvalitu si zachovaly dodnes a postupem času nabídku jen obohatily. Výlet do Krapinských Toplic lze spojit také s poznáváním okolí, kde najdete i takové skvosty, jako je Krapinské muzeum neandrtálců nebo Muzeum veteránů.

Krapinské TopliceKrapinské Toplice|Milan Babic

Oáza zdraví

Na severním svahu Medvednice, pouhých 40 kilometrů od Záhřebu, se nachází lázeňské a léčebné centrum Stubičke Toplice, klidná oáza zdraví a rehabilitace, známá léčivými termálními prameny, které se zde využívají už od římských dob. V 19. století se stalo významným místem pro léčebnou turistiku. Bohatstvím centra Stubičke Toplice je léčivá termální voda o teplotě 46 až 63 stupňů Celsia u pramene, která má léčivé účinky při léčbě různých zranění, svalových zánětů a revmatismu.

Duch Panonského moře

Bizovačke Toplice jsou ideálním místem pro relaxaci, které se nachází přímo u pramene léčivé vody ve Slavonské rovině, pouhých 15 kilometrů od Osijeku. Jsou proslulé jedinečnou termální minerální vodou, která je jedinou jodovou hypertermální vodou v Evropě. Bizovačke Toplice, které leží na zbytcích Panonského moře a čerpají léčivou vodu z hloubky téměř dvou tisíc metrů, jsou s rozlohou přes 4000 metrů čtverečních největším vodním parkem ve východním Chorvatsku.