Procházka kolem Buttermere.

Procházka kolem Buttermere. Zdroj: Shutterstock

Kouzelné ráno u jezera Buttermere
Hiky v této oblasti nejsou pro každého.
Západ slunce nad Windermere. Kamenné zídky jsou koloritem zdejší krajny.
Počasí je tu opravdu nevyzpytatelné.
5
Fotogalerie

Lake District: sychravý podzim na nejdeštivějším místě Anglie

Národní park Lake District, který se rozkládá v hrabství Cumbria na severozápadě Anglie, patří v sezoně k hojně navštěvovaným místům. Úchvatná ledovcová jezera i Kumbrické pohoří jsou tahákem pro všechny milovníky přírody. Co když ale stromy zezlátnou, nad krajem se rozprostře nekonečná šeď a bez nepromokavého oblečení se nedá vyjít ani na krok? Právě tehdy nastane ideální období pro všechny osamělé tuláky.

Pokud rádi zdoláváte výzvy, vyrazte do Jezerního kraje právě teď. Nečas a nevlídné počasí vám sice možná ztíží i tak náročné výšlapy, divoká krajina vás ale jistě odmění zážitky, na které jen tak nezapomenete. A v některém z příjemných hotelů si pak horký čaj užijete dvakrát tolik.

Kouzelné ráno u jezera ButtermereKouzelné ráno u jezera Buttermere|Shutterstock

Pohoda kolem jezer

Nemusíte se hned vrhat do bláznivého dobrodružství. Nenáročný odpočinek si můžete vychutnat hlavně v okolí velkých jezer. Luxusní hotely, které nabízejí pečující wellness, se skvěle doplňují s romantickými vycházkovými okruhy po travnatých kopcích nebo plavbách parníky, kde touhle dobou také bude turistů poskrovnu. Jelikož je značení v Anglii řídké, spoléhejte se na mapy a chytré aplikace. A také na vlastní orientační smysl, intuici či branky a průchody v kamenných zídkách kolem pastvin. Jezera Windermere nebo Ullswater, která jsou během léta rušným turistickým středobodem, se během podzimu promění k nepoznání. A není to jen barevnými stromy odrážejícími se v jejich hladině.

Hiky v této oblasti nejsou pro každého.Hiky v této oblasti nejsou pro každého.|Shutterstock

Divoké Cumbrian Mountains

Žádný z vrcholů Kumbrických hor nepřesahuje 1000 metrů. Přesto mnohé překvapí divokostí a rychlým převýšením. Hluboká údolí, soutěsky i vodopády tu překvapují i zkušené světoběžníky. Na mnohých úsecích je potřeba rukou, v zimě dokonce maček. A tak není záhodno přeceňovat síly a podceňovat počasí. Výšlap na Scafell Pike, který je se svými 978 metry nejvyšší horou Anglie, by ale neměl chybět v itineráři žádného milovníka horské turistiky. Ačkoliv se zdá být nadmořská výška nízká, na vrcholu budete mít pocit, že jste vystoupali do úplně jiné krajiny, než z které jste vyšli. Jelikož obvykle vycházíte ze 100 metrů nad mořem, není převýšení 800 metrů vůbec zanedbatelné.

Počasí je tu opravdu nevyzpytatelné.Počasí je tu opravdu nevyzpytatelné.|Shutterstock

Skiddaw pro odvážlivce

Ačkoli se nachází „jen“ ve výšce 931 metrů, cesta na jeho vrchol rozhodně není pohodovou procházkou. Naopak, zdolání vrcholu Skiddaw dá zabrat i těm nejzkušenějším. Podmáčená vřesoviště, holé travnaté kopce bez turistických značek, opuštěná údolí i potoky bez lávek. Taková je cesta, na jejímž konci budete odměněni úžasnými výhledy na město Keswick a jezero Derwent Water. Tak na co ještě čekáte?