Trh s kořením, Istanbul

Trh s kořením, Istanbul Zdroj: Profimedia.cz

Khárí Báolí (Indie)
Misir Çarşisi (Turecko)
Mellah Súk (Maroko)
Mombasa (Keňa)
Mercado Benito Juárez (Mexiko)
8
Fotogalerie

Světová tržiště plná vůní a barev koření

Asi málokterý z návštěvníků tanzanského ostrova Zanzibar, přezdívaného Ostrov koření, si nechá ujít návštěvu některé z farem, kde se dodnes koření pěstuje, přestože jeho význam už převýšil cestovní ruch. Kde jinde vás okouzlí koření v autentickém prostředí?

1) Khárí Báolí (Indie)

Pokud vás napadlo, že se největší asijský trh s kořením jmenuje podle kari, není to správný tip. Název odráží jen jeho umístění ve stejnojmenné ulici v indickém Dillí (nedaleko Červené pevnosti), kde bývala schodovitá studna se slanou vodou (khárí = slaný, báolí = studna se schody). Po ní už se slehla zem, ale běhu staletí odolalo živelné tržiště prodchnuté vůněmi a barvami, v jehož spletitých zákoutích seženete například skvostnou skořici, kardamom, černý pepř, mnoho druhů kari, chilli, ale také široký výběr ořechů, sušeného ovoce a čajů.

Khárí Báolí (Indie)Khárí Báolí (Indie)|Shutterstock

2) Misir Çarşisi (Turecko)

Podobný sortiment, ovšem doplněný především o typické „turecké potěšení“ zvané lokum (želatinové kostky obalené v kokosu či cukru), najdete v klidnějším a uspořádanějším prostředí istanbulské budovy ze 17. století, která byla postavena jako součást komplexu Nové mešity. I samotný trh Misir Çarşisi (čti mysyr čaršysy) se nejdříve nazýval Nový bazar, než se ustálilo označení Egyptský bazar, odkazující na tehdejší původ většiny prodávaného zboží. Až nakoupíte zásoby šafránu, sušených fíků a růžového čaje, posaďte se do některé ze stoletých kaváren a vychutnejte si pravou tureckou kávu.

Misir Çarşisi (Turecko)Misir Çarşisi (Turecko)|Shutterstock

3) Mellah Súk (Maroko)

Marrákešská židovská čtvrť (mellah) je jednou z nejchudších ve městě, ale obchod tu kvete už dávno – od dob, kdy se tady od Židů daly nakoupit suroviny, které na tradičních marockých trzích nebyly k mání. Byliny se tu nabírají z velkých pytlů, koření je vyskládáno do sytě barevných, často neuvěřitelně vysokých dokonalých pyramid. Tržiště ale není provoněno jen koriandrem, kmínem, šafránem nebo zázvorem, v nabídce jsou také mýdla a další zboží ze sortimentu péče o tělo a krásu.

Mellah Súk (Maroko)Mellah Súk (Maroko)|Shutterstock

4) Mombasa (Keňa)

Za vznikem krytého tržiště mezi dvěma ulicemi staré části Mombasy hledejme strategickou pozici města na keňském pobřeží, kudy procházely důležité obchodní trasy. Už dávno se tu tak míchala místní kultura s vlivy z Blízkého východu a jižní Asie. Proto vás tu ohromí barvy i vůně kurkumy, různých masál, kari, skořice, muškátového oříšku, ale také místní papriky, která má větší grády než běžný kajenský pepř. Dají se tu pořídit i šperky, látky a dřevěné výrobky. Jak vás ale někteří trhovci nejspíš upozorní, nasávání vůní je zdarma.

Mombasa (Keňa)Mombasa (Keňa)|Shutterstock

5) Mercado Benito Juárez (Mexiko)

Široký sortiment je k dostání i v labyrintu krytého tržiště, které zabírá celý blok v centru mexického města Oaxaca. Přesto vaši pozornost nejspíš upoutají především rozmanité druhy sušených chilli papriček, například ancho nebo lokální pasilla de Oaxaca. A rozhodně byste měli přímo na místě ochutnat některou z podob proslulé omáčky mole, o jejíž původ se tak trochu přetahují státy Oaxaca a Pueblo. Stěží někde jinde najdete jejich širší výběr. A všechno pak můžete zapít rovněž tradičním mezcalem.

Mercado Benito Juárez (Mexiko)Mercado Benito Juárez (Mexiko)|Shutterstock

6) La Boqueria (Španělsko)

Španělštinu uplatníte i v barcelonské tržnici (její celý název zní v katalánštině Mercat de Sant Josep de la Boqueria a ve španělštině Mercado de San José de la Boquería) na obchodní ulici Las Ramblas. Trh tu fungoval už ve 13. století, ale současnou, zastřešenou podobu získal až v roce 1914. I v tomhle případě hraje prim paprika v různých barvách a podobách, vyloženě k nakousnutí jsou i naleštěné kusy ovoce a zeleniny. K dostání jsou samozřejmě také místní speciality, jako typická šunka jamón ibérico nebo ovčí sýr manchego.

La Boqueria (Španělsko)La Boqueria (Španělsko)|Shutterstock

7) TTTM SAPA (Česko)

Za exotickými vůněmi a chutěmi nemusíte cestovat daleko za naše hranice. Bylo by ale velmi nepřesné označit pražský areál, který vznikl na přelomu století v bývalém libušském masokombinátu, za tržnici. Je to spíš město ve městě, kde může vietnamská komunita využívat školku a školu, jazykové centrum, buddhistický chrám, sídlí tu lékaři, redakce časopisů, pobočky pojišťoven… Češi sem ale jezdí především za vietnamskými dobrotami, ať už v podobě koření, nebo čerstvě připravených pokrmů.

TTTM SAPA (Česko)TTTM SAPA (Česko)|Shutterstock