Aleksander Doba na kajaku Olo

Aleksander Doba na kajaku Olo Zdroj: Profimedia.cz

Aleksander Doba
Aleksander Doba
Aleksander Doba (New York)
Aleksander Doba (New York)
5
Fotogalerie

Aleksander Doba: Velmi vytrvalý turista, který přepádloval Atlantik

„Považuju se za turistu. I mořské expedice podnikám jako turista. A turista se na svou cestu nijak zvlášť nepřipravuje.“ Takhle se vidí muž, který v sedmašedesáti přepádloval Atlantik.

Na svém kajaku Olo podnikl nejdelší plavbu na kajaku na otevřeném moři v historii lidstva. Vyplul 5. října 2013 z Lisabonu a v polovině února následujícího roku plánoval přistát u břehů Floridy. Původně měl naveslovat přibližně 8700 kilometrů. Nicméně bouře a porucha vousatému důchodci nadělily menší zajížďku, takže se nakonec plavil s mnoha oklikami a kruhy v bermudském trojúhelníku téměř 12 500 kilometrů. Za den urazil kolem padesáti kilometrů a často vesloval v noci, když se aspoň trochu ochladilo. Sám na sedmimetrovém kajaku uprostřed oceánu, většinu cesty nahý, vydaný napospas proudům, větrům – i samotě.

 

Zvítězí paní Dobová?

Jenže Aleksander Doba se na předchozí výpravě po Amazonce poučil, že nebezpečí pochází spíš od lidí. „Když jsem byl sám na širém oceánu, o život jsem se nebál. V Brazílii při plavbě po Amazonce mě ale během dvou týdnů dvakrát oloupili bandité – měli flinty i mačety a vážně jsem nevěděl, jestli mě nechají naživu.“ Jakmile se od evropských břehů dostal tak daleko, že zmizeli ptáci, nastoupila mořská fauna. „Zajímaly se o mě tucty žraloků, ale jen jeden se mě opravdu snažil napadnout a musel jsem ho praštit pádlem do hlavy opravdu silně, aby mě nechal na pokoji.“ Aleksandrova expedice byla ohrožena dokonce ještě dřív, než začala.

Aleksander DobaAleksander Doba|Profimedia.cz

„Už před mou první transatlantickou expedicí se mě manželka pokoušela velmi důrazně přesvědčit, abych tu myšlenku nechal plavat. Oba jsme si prožili těžké časy a před druhou expedicí to vypadalo stejně.“ Doba ve svém kajaku překonal Atlantik už jednou – v roce 2010 překonal nejužší část mezi senegalským Dakarem a Acaraú v Brazílii. To strávil na moři 99 dní a překonal vzdálenost 6300 kilometrů. „Přes Atlantik už pádlovat nebudu,“ přemítá Doba. „Ale plavit se někde jinde… možná.“ Samozřejmě pokud tentokrát nezvítězí paní Dobová.


DOBA V DATECH

  • Inženýr v důchodu se narodil 9. 9. 1946 a s kajakem začal o 34 let později.
  • Žije ve městě Police poblíž Štětína.
  • Kromě kajakingu skáče s padákem, na větroních má nalétáno přes 250 hodin, jezdí na kole a má jachtařskou licenci.
  • Během první transatlantické expedice shodil za 14 týdnů 14 kg a do Acaraú přivezl 64 kg živé váhy.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 4/2015.