Lukáš David

Lukáš David Zdroj: Lukáš David

Pamukkale
Jezero Salda
Ostrov Suluada
Hora Tahtali
Kaňon Köprülü
6
Fotogalerie

Výletové srdcovky Lukáše Davida

Ideální je, když má delegát na začátku sezony čas absolvovat co nejvíce výletů, aby přesně věděl, co nabízí. Zde je pět mých nejoblíbenějších míst v Turecku.

1) Pamukkale

Cesta z Turecké riviéry sem sice zabere více než pár hodin, ale tahle známá turistická atrakce za to určitě stojí. Sněhobílý svah pokrytý terasami z travertinu se tyčí nad stejnojmenným městečkem. Majestátní kopec o šířce 2700 a výšce 160 metrů vytvořený usazeninami z minerálních vod skutečně připomíná bavlněný hrad, jak zní jeho český název. Už v antických dobách zde bylo založeno lázeňské město Hierapolis, jehož rozsáhlé pozůstatky se nacházejí na vrcholu masivu. Celé místo je zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO.

PamukkalePamukkale|Lukáš David

2) Jezero Salda

Cesta k tomuto středně velkému kráterovému jezeru je o něco kratší než do Pamukkale. S hloubkou necelých 200 metrů je považováno za nejhlubší v Turecku. Zářivě bílé pláže a křišťálově průzračná voda mu vynesly přídomek „turecké Maledivy“. Teplota vody tomu však rozhodně neodpovídá. Někdo tvrdí, že je osvěžující. Podle mě je neskutečně ledová. Jezero se dokonce ocitlo i v hledáčku vědců z NASA. Její vozítko Perseverance, zkoumající Mars, zjistilo, že minerály a horninové usazeniny u jezera se z těch pozemských nejvíce podobají povrchu rudé planety.

Jezero SaldaJezero Salda|Lukáš David

3) Ostrov Suluada

Další místo přezdívané turecké Maledivy. V tomto případě už vedle bělostných pláží a tyrkysově průzračné vody dokonce i její teplota připomíná víc Indický oceán než ledničku. Malý neobydlený ostrov s pramenem pitné vody se nachází v nejzápadnějším cípu Antalyjského zálivu asi sedm kilometrů od mysu Gelidonya. Během celé letní sezony sem denně vyrážejí lodě plné turistů lačnících po vodních radovánkách. Ostrov je považován za nejkrásnější místo na koupání v celé oblasti a plavba z Tyrkysového pobřeží sem zabere asi půl hodiny.

Ostrov SuluadaOstrov Suluada|Lukáš David

4) Hora Tahtali

Jednou z dominant Tyrkysového pobřeží je tato 2366 metrů vysoká hora, jinak také nazývaná Lýkijský Olymp podle starověkého jména celé oblasti. Vede přes ni i známá turistická trasa Lýkijská stezka. Kdo však nemá chuť stoupat po vlastních, využije spíš kabinovou lanovku na vrchol. Kromě krásných výhledů na celé pobřeží kolem města Kemer, restaurace a dalších turistických atrakcí je možné využít nabídky paraglidingu. Se zkušeným pilotem odstartovat z hory, přes půl hodiny se nechat unášet vzdušnými proudy a posléze přistát dole na pláži.

Hora TahtaliHora Tahtali|Lukáš David

5) Kaňon Köprülü

Národní park stejného jména se nachází vysoko v pohoří Taurus necelé dvě hodiny cesty z Antalye. V délce 14 kilometrů jím protéká řeka Köprü. Na některých místech (jako kaňon Tazi) je jeho hloubka až 400 metrů. Krásné hory jsou rájem pro pěší turistiku stejně jako vodní a adrenalinové sporty. Projet se na raftu v horských peřejích nebo se v kaňonu Tazi sklouznout po jednom z nejdelších ziplinů v Evropě je nezapomenutelný zážitek. Na své si tu uprostřed přírody přijdou i milovníci historie, když navštíví antické město Selge nebo proplují pod mosty z dob Římského impéria.

Kaňon KöprülüKaňon Köprülü|Lukáš David