Novoroční procházka je skvělý nápad.

Novoroční procházka je skvělý nápad. Zdroj: Shutterstock

Rozhledna Děd oslavila letos 130 let.
Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci.
Dalešická přehrada je kouzelná v každém ročním období.
Bismarckova rozhledna na Zelné hoře u Chebu.
5
Fotogalerie

Směle do dalšího roku: 6 nezapomenutelných novoročních výletů

Nové začátky, nová předsevzetí a nová očekávání. Takové je vykročení do roku 2024. Aby nebylo jen obrazné, máme pro vás 6 tipů na výlety, které vás svátečně naladí a poslouží jako skvělý odrazový můstek do dalšího roku.

Výstup na Bismarckovu rozhlednu na Zelené hoře

Klub českých turistů, odbor Union Cheb a Město Cheb zve všechny turisty na novoroční výstup na Bismarckovu rozhlednu na Zelené hoře u Chebu. Kromě společného výstupu je cílem akce také podpora budování stezek pro tělesně postižené turisty. Setkání pod rozhlednou je naplánováno mezi 10. - 12. hodinou, kdo dřív přijde, ten dřív jí horkou polévku a svařák k tomu. Kromě toho bude rozhledna výjimečně otevřena. Tato rozhledna je jednou ze tří českých věží, které se stavěly na počest německého kancléře Otto von Bismarcka. Byla slavnostně otevřena v roce 1909 a patřila k tajnostem Železné opony - stála totiž v hraničním zakázaném pásmu. Výstup bude bezplatný. Ušetřenou dvacetikorunu můžete věnovat do sbírky „Novoroční čtyřlístek“.

Bismarckova rozhledna na Zelné hoře u Chebu.Bismarckova rozhledna na Zelné hoře u Chebu.|Shutterstock

Příliv energie v Panenském Týnci

Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci láká návštěvníky z celé republiky. Mimořádně silná pozitivní energie údajně působí na lidskou psychiku a zdraví. Kromě toho je toto místo mimořádně fotogenické a tak ani ten, který na ezoterické zvěsti nevěří, nebude z výletu zklamaný. Panenský Týnec leží zhruba na půl cesty mezi městy Louny a Slaným. Z obou měst se sem dostanete během pár minut autem nebo autobusem, vlaková zastávka je až v 5 kilometrů vzdáleném Vrbně. Můžete se sem ale také vypravit na celodenní výlet po zelené turistické trase přes přírodní park Džbán.

Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci.Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci.|Shutterstock

K rozhledně na Krásenském vrchu

V malebné krajině Slavkovského esa najdete rozhlednu, k jejímuž vrcholu budete muset vystoupat po sto dvaceti schodech. Za dobré viditelnosti odsud dohlédnete až na Krušné hory, Doupovské hory nebo Tepelskou vrchovinu. Dnes se jí kvůli jejímu spirálovitému tvaru přezdívá Babylonská věž, ale má za sebou i temnou minulost. Byla slavnostně otevřena roku 1934 a dostala jméno podle říšského kancléře Adolfa Hitlera. Proto se jí ještě dnes někdy říká Hitlerka. Je volně přístupná a rozhodně stojí za návštěvu.

Novoroční výstup na „Děda“

Romantická cihlová rozhledna Děd je ukrytá v berounských lesích na jihovýchodním okraji Křivoklátské vrchoviny. I když nepatří mezi nejvyšší, je nejstarší rozhlednou postavenou Klubem českých turistů. Má téměř pohádkovou podobu hradní věže s výškou 12 m a na vyhlídkový ochoz s cimbuřím vystoupáte po 56 schodech. Výhled je částečně zakrytý vzrostlými stromy. Ale i tak rozhodně stojí za to sem zavítat a vnímat tuhle kouzelnou „dědovu” krajinu.

Rozhledna Děd oslavila letos 130 let.Rozhledna Děd oslavila letos 130 let.|Shutterstock

Memoriál Richarda Plcha

Ti z vás, kteří upřednostňují rychlejší tempo, mohou do nového roku doslova vběhnout. Běžecký závod se uskuteční na počest někdejšího dobrovolného atletického mládežnického trenéra Richarda Plcha, je určen pro všechny, kteří se i poslední den roce chtějí hýbat. Pro nejmenší i pro seniory. Letos je vyhlášen již 44 ročník.

Novoroční plavba na Dalešické přehradě

Pokud se chcete pokochat krásnou přírodou z paluby lodě, můžete se vypravit na Dalešickou přehradu na řece Jihlavě. Přehrada je krásná celý rok a z hladiny obzvlášť. Loď vyplouvá z přístaviště v Kramolíně na pravidelnou vyhlídkovou plavbu pod Wilsonovu skálu a zpět.

Dalešická přehrada je kouzelná v každém ročním období.Dalešická přehrada je kouzelná v každém ročním období.|Shutterstock