Znojemské historické vinobraní.

Znojemské historické vinobraní. Zdroj: Vinazmoravyvinazech.cz

Mělnické vinobraní.
Mělnické vinobraní.
Mělnické vinobraní.
Znojemské historické vinobraní.
Pálavské vinobraní.
7
Fotogalerie

Zažijte pravé české vinobraní: Ve Znojmě, Mikulově nebo v Mělníku

Největší oslavy nové sklizně vína se v srdcích našich vinařských podoblastí pořádají už řadu let. Mělník, Mikulov a Znojmo se během vybraných zářijových víkendů promění ve vinařské nebe s rozmanitými druhy vín i dalších lokálních pochutin. A protože kořeny moravského a českého vinařství sahají až do středověku, nebudou chybět ani odkazy na časy dávno minulé.

Pálavské vinobraní

Od 8. do 10. září se v Mikulově uskuteční už 76. ročník Pálavského vinobraní. Kvalitní jiskrné víno i osvěžující burčák od místních vinařů je jistotou, nicméně pořadatelé lákají také na pestrý doprovodný program. Folklorní tradici v podobě krojovaných a cimbálové muziky doplní známí hudebníci. Místní vinobraní nabídne také tradiční nedělní výstup na Svatý kopeček, prestižní výstavu vín v hlavním zámeckém sále a ukázky zpracování hroznů. Nebudou ochuzeni ani nejmladší účastníci vinobraní – mohou se těšit na pohádky, řemeslné dílničky, historické hry a netradiční soutěže. Na akci se také připomene významná historická mikulovská událost, vysvobození Václava IV. z vídeňského vězení těžkooděnci z Mikulova.

Pálavské vinobraní.Pálavské vinobraní.|Vinazmoravyvinazech.cz

Znojemské vinobraní

Ve stejném termínu jako Pálavské vinobraní, proběhne druhý zářijový víkend oslava vína také ve Znojmě. Město chystá 14 multižánrových scén plných hudby, historických vystoupení, degustací i programu pro děti. Jedinečný zážitek si můžete odnést ze Znojemského hradu, kde budete moct poznávat víno všemi smysly. Nebude chybět ani tradiční vítání krále Jana Lucemburského a jeho choti. A kromě vína všech možných odrůd budete moci ochutnávat také lahodně svěží sezónní nápoj, burčák.

Znojemské historické vinobraní.Znojemské historické vinobraní.|Vinazmoravyvinazech.cz

Mělnické vinobraní

Mělníkem poteče víno proudem až třetí zářijový víkend. Město, kde kořeny vinařství sahají až do 9. století, chystá oslavy v termínu od 15. do 17. září. Největší rozmach tu vinařství zažilo za vlády Karla IV. ve 14. století. Proto nikoho nepřekvapí, že vinobraní patří mezi tamní největší události roku. Svá vína a čerstvý burčák tu nabídnou vinaři nejen z českého regionu. Během víkendu si užijete pestrý doprovodný program na 4 scénách. Pochutnáte si na gastronomických specialitách a na své si přijdou také děti, pro něž je připravený speciální program. Slavnosti jsou skvělou příležitostí k tomu prohlédnout si historické centrum, zámek Mělník s vinnými sklepy ze 14. století i mělnické podzemí.

Mělnické vinobraní.Mělnické vinobraní.|Vinazmoravyvinazech.cz