Není sice postavena na nejvyšším místě Tisovského vrchu, ale i tak poskytuje daleké výhledy.

Není sice postavena na nejvyšším místě Tisovského vrchu, ale i tak poskytuje daleké výhledy. Zdroj: Shutterstock

Rozhledna Pajndl je jedna z nejhezčích v Čechách.
Nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v Krušnohoří.
Na plošinu budete stoupat po 114 žulových schodech nitrem věže.
Nádherně zdobené zábradlí rozhledny.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: K rozhledně Pajndl na Tisovském vrchu

Pokud máte rádi výhledy do kraje, určitě vás potěší krásná kamenná rozhledna v Krušných horách. Stojí ve výšce 997 metrů nad mořem na Tisovském vrchu a vede k ní několik tras. Právě teď vás odmění barevnou krajinou jako na dlani.

Ačkoliv jsou Krušné hory známé svými hlubokými lesy, které často pokrývají i vrcholky, rozhledna Pajndl vás příjemně překvapí. Nejenže je krásná sama o sobě, ale je z ní báječný výhled široko daleko. Stojí totiž na desetimetrové skále mezi Tisovou, Nejdkem a Novými Hamry.

Ticho a klid

Mohutná čtyřboká kamenná rozhledna pochází z 19. století a byla postavena z žulových kvádrů vytěžených nedaleko. Patří mezi nejvýše položené vyhlídkové věže Krušnohorska, a ačkoliv stojí za návštěvu, zůstává stále spíš stranou zájmu turistů. Možná i proto, že se v její blízkosti nenachází žádné občerstvení. Pokud vám ale nedělá problém sbalit si do batohu svačinu a vydat se na výšlap lesem, budete odměněni klidem tohoto jedinečného místa. 

Rozhledna Pajndl je jedna z nejhezčích v Čechách.Rozhledna Pajndl je jedna z nejhezčích v Čechách.|Shutterstock

Ostatně, přímo u rozhledny je ohniště, takže špekáčky s sebou! Případným zážitkem pro velké hladovce a malé gurmány může být i návštěva samoobslužného lesního baru „Sámoška u Fandy“, který najdete na Sejfské cestě kousek od nádraží Sejfy.

Výhledy za odměnu

Z kruhovité plošiny opatřené zdobeným litinovým zábradlím můžete vidět Klínovec, německý Fichtelberg, Doupovské hory i kopce Slavkovského lesa. Občas na vás vykoukne i Šumava nebo věže kostela v Chlumu.

Nejkratší a nejstrmější cesta sem vede z Tisové. Vydáte se po modré turistické značce až k rozcestníku Nad Tisovou a poté vás žlutá značka dovede až k rozhledně.

Rodiny s malými dětmi nebo cyklisté mohou zvolit pohodlnou delší cestu z Nejdku. Vede cyklostezkou č. 2000, která začíná na rozcestníku Chaloupky kousek od nádraží Nejdek- Oldřichov.

Nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v Krušnohoří.Nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v Krušnohoří.|Shutterstock

Dveře na petlici

Rozhledna působí na první pohled nepřístupně. Dveře totiž mají vnitřní petlici, která se dá ale otevřít pomocí knoflíku zvenku. Je přístupná celoročně a nevybírá se tu žádné vstupné.

Nádherně zdobené zábradlí rozhledny.Nádherně zdobené zábradlí rozhledny.|Shutterstock