vinařství Kvíc

vinařství Kvíc Zdroj: Vinazmoravyvinazcech.cz

Vinné sklepy Kutná hora
Vinařství Chorouš.
Rodinné vinařství Klučov
Vinařství Hanuš.
Vinařství Kocián
6
Fotogalerie

Podzimní vábení: středočeské výlety za burčákem a Svatomartinským

Přestože nás podzim spíš ukolébává brzkými večery a chladnějším počasím, rozhodně to není důvod zůstávat doma. Vychutnat si podzimní procházku a zpestřit ji sklenkou lahodného nápoje můžou i ti, kteří to na Moravu mají daleko.  Oblíbená středočeská vinařství právě prožívají vrchol sezóny.

Za uměním a vínem do Kutné Hory

Historické město zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO je proslavené nejen těžbou stříbra, ale také krajinou s malebnými vinohrady. Návštěvou místních vinařství, jako jsou např. Vinařství Kocián, Vinařství Hanuš, Vinné sklepy Kutná Hora či Vinařství Žáček, rozhodně neprohloupíte.

Využít můžete také služby průvodce a projít si např. šestikilometrový nenáročný okruh, během něhož navštívíte třeba chrám sv. Barbory, prohlídku umění v jezuitské koleji, expozici ve Vlašském domě či v Dačického domě nebo České muzeum stříbra. Součástí exkurze je také prohlídka vinic Vinné sklepy Kutná Hora, které sídlí v úchvatných prostorech Kláštera svaté Voršily.

Vinné sklepy Kutná horaVinné sklepy Kutná hora|Vinazmoravyvinazcech.cz

Pokud toužíte nahlédnout pod pokličku biodynamického způsobu hospodaření ve vinařství, určitě se v sobotu 14. října vydejte na statek APAK.

Ten samý den zvou majitelé rodinného vinařství Kocián na vinnou degustaci za doprovodu živé hudby do svých sklepů. Součástí večera bude i bohaté občerstvení zaměřené na snoubení s jejich víny a chybět nebude ani sommelierská přednáška.

Vinařství KociánVinařství Kocián|Vinazmoravyvinazcech.cz

Sbírání hroznů ve vinicích

Zhruba 40 km od Kutné Hory, nedaleko Českého Brodu, se nachází rodinné Vinařství Klučov, kde si každou říjnovou sobotu můžete prožít vinobraní na vlastní kůži, nebo spíš na vlastní ruce. Ruční sklizeň hroznů přímo ve vinicích, může být zajímavým zážitkem. Po sběru, cca ve 14:00, se navíc budete moci občerstvit výbornou svačinou, vodou i místním vínem.

Rodinné vinařství KlučovRodinné vinařství Klučov|Vinazmoravyvinazcech.cz

Ke kořenům mělnického vinařství

Pokud vás zajímá historie středočeského vinařství, určitě navštivte Regionální muzeum Mělník, které se pyšní stálou vinařskou expozicí. Dokumentuje vinařství v Čechách a zaměřuje se především na Mělnickou vinařskou podoblast, protože zde má víno více než tisíciletou tradici. Muzeum je otevřené po celý rok od úterý do neděle.

Vinařství Hanuš.Vinařství Hanuš.|Vinazmoravyvinazcech.cz

Vinařství je přímo ve městě jako hub po dešti, protože místní terroir poskytuje vinné révě výborné podmínky. V současné chvíli se vinaři věnují především sběru hroznů a přípravě vín letošního ročníku, ale jestli máte zájem o degustaci, můžete je kontaktovat individuálně.

Za návštěvu určitě stojí Vinařství Kraus, Vinařství Bettina Lobkowitz ,Vinařství Chorouš, Zámek Mělník a vinné sklepy Jiřího Lobkowitze či Vinařství Vondrák. Vinařství Válkovi sice právě prochází rekonstrukcí, ale jejich vína jsou stále k mání.