Degustační stánek Znovín.

Degustační stánek Znovín. Zdroj: Vinazmoravyvinazech.cz

Degustační stánek Znovín.
Starý citroen se stal moderním foodtruckem.
Pohled od ochutnávkové boudy na vinice a město Bzenec.
Moderní truck v areálu Thaya vinařství v Havraníkách.
5
Fotogalerie

Letní oáza pro cyklisty a turisty: Degustační stánky uprostřed vinic

Za vínem se jezdí do sklepů, za krásou přírody do vinic. Co takhle obě příjemné součásti výletů a dovolených do vinařských regionů propojit? Čeští a moravští vinaři našli geniální řešení. 

Procházka nebo projížďka na kole malebnou krajinou posetou vinohrady je skvělou příležitostí dát odpočinout tělu i mysli od shonu a běžných povinností, nadýchat se čerstvého vzduchu a u toho se seznámit s tím, co je vlastně základem celého oboru vinařství. Tedy kulantně řečeno. Přihnout si večer ve sklípku je daleko příznačnější.

Ve vinařské obci nebo sklepní kolonii většinou narazíte na nějaká otevřená vinařství a sklepy, nebo alespoň vinotéku, kde si můžete něco dát. Přímo uprostřed vinice by ale nalitý pohárek čekal málokdo. Pohotovost na často navštěvovaných místech u vinic  ale naštěstí drží degustační stánky.

Degustační stánek Znovín.Degustační stánek Znovín.|Vinazmoravyvinazech.cz

Živá historie

Degustační nebo ochutnávkové stánky jsou v podstatě malé a jednoduché dřevěné domečky, spíš možná boudy se skromným zázemím v podobě lavic, stolů a slunečníků, kde je obsluha, která prodává víno a k tomu třeba i nápoje nebo něco drobného k zakousnutí. Skvělé jsou tyto stánky např. pro cyklisty, kteří se na svých cestách často dostanou do odlehlých míst a touží po osvěžení.

Sláva ochutnávání

Bohaté na stánky je zejména Znojemsko. Asi nejznámější takový degustační stánek najdete na jedné z nejstarších vinic na jižní Moravě, kterou je Šobes, poblíž obce Hnanice. Další se nachází hned kousek vedle u Staré vinice v Havraníkách a také na vinici Peklo v Šatově. Tyto tři patří jednomu z největších vinařství v regionu Znovínu Znojmo. Na začátku Hnanic směrem od Znojma si můžete dát vzoreček od dalšího velkého vinařství Thaya. Pozadu není ani vinařství Lahofer, které je má v Rajské vinici v Karolininých sadech a na vinném hrádku Lampelberg ve stejnojmenné vinici nedaleko Vrbovce.

Starý citroen se stal moderním foodtruckem.Starý citroen se stal moderním foodtruckem.|Vinazmoravyvinazech.cz

Moravou i po Čechách

Degustační stánky ale rozhodně nejsou jen výsadou jižní Moravy. Ve vinařské oblasti Čechy naleznete za pěkného počasí otevřený stánek v Kutné Hoře v ulici Gruntecká u vinice patřící vinařství Vinné sklepy Kutná Hora. V Klučově u Českého Brodu na Malé vinici na Skále ho má stejnojmenné vinařství Klučov a na úpatí kopce, na jehož vrcholu stojí hrad Hazmburk zase Zámecké vinařství Třebívlice Johann W.

Sezóna maringotek

Modernější verzí degustačního stánků jsou pak tzv. foodtrucky, neboli spíš winetrucky. Zjednodušeně se dá říct, že takové občerstvení je na kolech a je jedno, jestli je pojízdné nebo napevno ustavené. Bývá to buď speciálně vyrobený přívěs nebo třeba jen zrekonstruovaná a upravená maringotka či menší auto, ale princip je stejný – nápoje, jídlo, posezení a samozřejmě skvělé víno!

Bobule a výhledy

Na vrcholu viniční tratě Pod Starým hradem u kaple sv. Floriána a Šebestiána ve Bzenci se nachází vinný bar s poutavým názvem Široko daleko Zámeckého vinařství Bzenec. Je to takový menší foodtruck, kde si lidé kromě vína mohou dát i dobrou kávu, něco drobného k jídlu a posedět na plážových lehátkách a k tomu si dopřát nádherný výhled.

Pohled od ochutnávkové boudy na vinice a město Bzenec.Pohled od ochutnávkové boudy na vinice a město Bzenec.|Vinazmoravyvinazech.cz

Nová éra staré vlečky

Podobnou cestou se vydal i vinař Jan Stávek z vinařství Víno J. Stávek. Původně kovidový projekt vymyslel spolu s kamarádem a zároveň sousedem Honzou Špalkem, mj. také majitelem brněnské pražírny kávy, v roce 2020. V rodinné vinici vysazené dědečkem v roce 1947 našel podvozek ze staré vlečky. Na ten se navařila kostra, opláštila se palubkami, vevnitř se vybavilo profi kávovary, grilem a samozřejmě ledničkou na vína. Vznikla tak modrá maringotka, která stojí u kapličky svatého Antonína Poduánského, Mezi řádky u vinice U Větřáka, kde stával před sto lety větrný mlýn. Z místa je hezký pohled na Pálavu, ale také celý Lednicko-Valtický areál, dále pak na Podluží a Malé i Bílé Karpaty. Kromě vína nabízejí výběrovou kávu, originální pochutiny a speciality z Gálových sadů.

Moderní truck v areálu Thaya vinařství v Havraníkách.Moderní truck v areálu Thaya vinařství v Havraníkách.|Vinazmoravyvinazech.cz

Tradice v moderním hávu

Další food, nebo vlastně spíše, winetruck, kde je možné posedět na lehátkách, odpočinout si a občerstvit se nejenom vínem, ale také pokrmy z jejich vyhlášené kuchyně, naleznete v moderním areálu Thaya vinařství v Havraníkách.

Další, ale určitě ne poslední stánek tohoto typu je Vinice Coffeebar, zaparkovaný mezi vinohrady pod Svatým Kopečkem u Mikulova. Víno od rodinného vinařství Srholec z Mikulova, něco k jídlu anebo třeba dobrá káva určitě potěší každého výletníka, který se zrovna vyskytne poblíž.

Máte snad lepší důvod, proč se vydat na příští výlet?

.