Vlak s lůžkovými a lehátkovými vozy bude jezdit třikrát týdně.

Vlak s lůžkovými a lehátkovými vozy bude jezdit třikrát týdně. Zdroj: European Sleeper

Cestování vlakem je pohodlný a udržitelný způsob dopravy.
Belgicko-nizozemský železniční dopravce European Sleeper zahájí provoz přímého vlakového spoje z Prahy do Bruselu.
DopraCestování vlakem je cesta, jak spojit příjemné s užitečným.
Nový spoj umožní pohodlné a ekologického cestování po Evropě.
5
Fotogalerie

Z Prahy do Bruselu? Ekologicky, pohodlně a bez přestupu!

Nový přímý noční železniční spoj společnosti European Sleeper propojuje čtyři země a čtyři nejživější evropská města – Prahu, Berlín, Amsterdam a Brusel. Už 26. března vyjede z Prahy první vlaková souprava. Oběma směry pak bude vlak European Sleeper jezdit třikrát týdně.

Pokud jste fanoušky vlakové dopravy, můžete se těšit na nový spoj, který bude z Prahy odjíždět každé úterý, čtvrtek a neděli v 18:04 h. Cestou do Bruselu se zastaví ve stanicích Praha, Ústí nad Labem, Děčín, Bad Schandau, Drážďany, Berlín, Amsterdam, Rotterdam, Antverpy.

DopraCestování vlakem je cesta, jak spojit příjemné s užitečným.DopraCestování vlakem je cesta, jak spojit příjemné s užitečným.|European Sleeper

Romantika a pohodlí

European Sleeper založili dva zkušení železniční odborníci a nadšenci Elmer van Buuren a Chris Engelsman v roce 2021. „Rozhodli jsme se vrátit cestování nočním vlakem na výsluní. Naše noční vlaky propojují země a města stejně jako lidi a společnosti. Naší ambicí je zavést každý rok jeden nový spoj. Stále více lidí se odklání od letadel, aut nebo autobusů a objevuje půvab nočního cestování vlakem,“ uvádějí zakladatelé European Sleeper. 

Cestou k udržitelnosti

Pokud jde o udržitelnost, pohodlí, efektivního využití času a kulturu cestování na střední vzdálenosti (zhruba 700–1500 km), je noční vlak optimálním způsobem dopravy. Vezmeme-li v úvahu samotnou udržitelnost, pak jsou výhody nočního vlaku zejména oproti letecké dopravě zřejmé. Vlak totiž spotřebuje 7–10x méně emisí než letadlo. 

Nový spoj umožní pohodlné a ekologického cestování po Evropě.Nový spoj umožní pohodlné a ekologického cestování po Evropě.|European Sleeper

Příjemné s užitečným

V denním uspořádání, tedy na sezení, je možné si během cesty číst, připravovat se schůzku, v klidu se u stolu najíst nebo napít, pozorovat, jak ubíhá okolní krajina, či jenom odpočívat. Jakmile na cestujícího přijde únava, může si lehnout a pohodlně spát v bezpečí zamykatelného kupé. Kdo má rád naprosté soukromí, může si zarezervovat celé kupé jen pro sebe. A jakmile se člověk probudí a otevře oči, ocitnete se v docela jiném světě, než z jakého večer vyjel. 

Cesta vlakem sice trvá déle než letecky, ovšem je to čas dokonale využitý spánkem. Do destinace přijede člověk ráno odpočatý a svěží a celý den má k dispozici. Cena jízdenky zahrnuje i ubytování, a tak noční vlak šetří peníze za hotel. Další výhoda a úspora času a peněz pramení rovněž z faktu, že vlak staví obvykle přímo v centru měst – není tedy nutné často zdlouhavě cestovat na letiště a z letiště.