V tomhle lese už návštěvníka nic nepřekvapí.

V tomhle lese už návštěvníka nic nepřekvapí. Zdroj: Shutterstock

Kouzelná přírodní galerie.
Květy hyacintovce promění celý les k nepoznání.
Tohle místo rozhodně stojí za návštěvu.
4
Fotogalerie

Hallerbos: když jaro čaruje v belgickém háji

Pokud jste někdy snili o procházce pohádkovým lesem, rozhodně byste měli do svých vysněných destinací zahrnout magický les Hallerbos v Belgii. Na jaře mezi vysokými úzkými stromy vykvete nekonečný koberec modrých zvonků, který tomuto místu dodává neopakovatelnou atmosféru.

Háj Hallerbos se nachází poblíž městečka Halle, které leží asi 18 kilometrů od Bruselu. A i když sem modré jarní kvítky lákají návštěvníky z celého světa, když si přivstanete a stihnete mlžný opar spolu s východem slunce, naskytne se vám pohled, na který jen tak nezapomenete.

Kouzelná přírodní galerie.Kouzelná přírodní galerie.|Shutterstock

Nejmodřejší týden v roce

Nejjistější je sledovat internetové stránky, kde se dozvíte, jaký je vývoj kvetení a kdy bude nejlepší vyrazit. Obvykle to vychází na konec března nebo začátek dubna jen na sedm až deset dní. Příliš rozvinuté květy už mění barvu do světlejší modré, a proto obraz lesa není zdaleka tak působivý. Atmosféru tohoto místa si užijete kdykoliv.

Kouzlo okamžiku

Stačí si vybrat jeden ze tří vycházkových okruhů, které vás provedou místem jako z pohádky. Lesní půdu pod vysokými rozpučenými buky tu pokryjí drobné zvonky hyacintovce britského, který promění zem pod vašima do fialové modře. Mějte ale na paměti, že o povolení komerčního nebo profesionálního fotografování musíte zažádat předem. Používat tu drony je vysloveně zakázáno. Ale pokud si ale chcete pořídit pár snímků na památku, nikdo vás pokutovat nebude. Kromě hyacintovce tu můžete obdivovat také květy hyacintů, divokých narcisů nebo lesní sasanky.

Květy hyacintovce promění celý les k nepoznání.Květy hyacintovce promění celý les k nepoznání.|Shutterstock

Modrá kompenzace

Celý les se rozkládá na 1360 hektarech, přičemž většina leží ve vlámské části. Les je v majetku Belgického království, kterému připadl jako kompenzace za poničené pozemky během první světové války. Zatímco zvonky tu kvetou po celá staletí, mnoho zdejších stromů muselo být po první světové válce znovu vysazeno. Dnes tento les není jen magickou kvetoucí zahradou, ale také domovem vzácných druhů netopýrů a chráněným územím, které si Belgičané střeží jako vzácnou památku.