Diáky Festival IV

Diáky Festival IV Zdroj: Diáky

Lukáš Jasenský
Lukáš Jasenský
Radoslav "Radar" Groh
Radoslav "Radar" Groh
Šebestián Bok
9
Fotogalerie

Zažijte dobrodružství čtvero druhu na čtvrtém ročníku Diáky festivalu!

Dva únorové večery můžete strávit ve společnosti nadšených cestovatelů a dobrodruhů, kteří vás vezmou na výpravu na vrcholy nejdivočejších hor světa nebo autostopem či v rodinném pickupu do Asie. Buďte u toho s námi!

I z našeho webu můžete znát cyklus cestovatelských přednášek Diáky, jehož jsou Lidé a Země mediálním partnerem. V úterý 20. února a ve středu 21. února se v pražském kině Bio Oko odehraje již počtvrté jejich nahuštěná verze ve formě festivalu.

Úterý: Až na vrcholky hor

Zlínský rodák Lukáš Jasenský se nevzdává. Svědčí o tom pět let trvající trnitá cesta na pátý nejvyšší vrchol světa, který je zároveň jednou z nejobtížněji dosažitelných osmitisícovek. Několik expedic do Himaláje a Karákoramu sice skončilo neúspěchem, ale loni v květnu mohl konečně zažít promrzlé chvíle radosti poté, co bez kyslíku a osobních šerpů vystoupal do 8485 metrů nad mořem. O své zážitky se podělí od 18 hodin v úterní přednášce Expedice Makalu – pět let snění.  

Lukáš JasenskýLukáš Jasenský|Lukáš Jasenský

Velehory jsou největší vášní také v případě krkonošského alpinisty a horského vůdce Radoslava „Radara“ Groha.  Jak probíhal první zimní výstup na ikonický patagonský štít Fitz Roy s Jindřichem Hudečkem nebo prvovýstup na peruánskou horu Huandoy s Márou Holečkem? Proč stála Radara a Máru spoustu sil a trpělivosti premiérová výprava na nepálský vrchol Baruntse? A jak probíhal úspěšný výstup na pákistánský Nanga Parbat? Svým osobitým stylem bude o tom všem vyprávět v úterý od 20.30 ve své přednášce Prvovýstupy napříč nejdivočejšími horami světa.

Radoslav "Radar" GrohRadoslav "Radar" Groh|Radoslav "Radar" Groh

Středa: Do Asie po svých i s rodinou

V lednovém vydání našeho časopisu jste si mohli přečíst rozhovor se sympatickým mladíkem ze západních Čech, který se po světě toulá díky autostopu. Na „tachometru“ už má Šebestián Bok přes sedmdesát tisíc kilometrů, které ho zavedly na nejvyšší vrchol Iráku či do nádherných Fanských hor, poznal bezbřehou pohostinnost místních, ale také noclehy na benzinkách, v mešitách, na střechách nebo v kamionu. Část svého putování představí ve středu od 18 hodin během projekce s názvem 13 000 km prázdnin aneb autostopem do Asie.

Šebestián BokŠebestián Bok|Šebestián Bok

Asii si za svůj cíl vybrali i Dana a Jožo Arvayovi, ovšem tentokrát ve svém přestavěném pickupu se dvěma střešními stany a především se dvěma synky - osmiletým Jurkem a pětiletým Maťkem. Za dva měsíce urazili 14 000 km po čtyřech zemích. Ve středu od 20.30 budou v přednášce Offroad s dětmi přes Irák, Írán a Armánii do Gruzie líčit své zkušenosti s vojenskými kontrolami, šílenými horskými lanovkami, hraničními přechody, spaním v sopkách, či pasteveckými psy, ale také budou vyprávět o vřelosti místních obyvatel a úžasném kulturním dědictví oblastí, kterými projížděli.

ArvayoviArvayovi|Arvayovi

Získejte vstup zdarma!

Vstupenky na akci pořídíte na webu kina Bio Oko (jednodenní nebo dvoudenní), ale pokud budete v následujících dnech sledovat naše sociální sítě, můžete zkusit štěstí v soutěži, kterou jsme pro vás ve spolupráci s pořadateli připravili. Ve hře budou vstupenky pro dvě osoby (1+1) na každý z obou festivalových dnů.