Arcibiskupsky zamek a Podzamecka zahrada v Kroměříži.

Arcibiskupsky zamek a Podzamecka zahrada v Kroměříži. Zdroj: Profimedia

V Divadle X10 proběhne v 17:45 debata Velká krize médií šéfredaktorů předních českých médií.
Sedmnáctý listopad na Národní třídě začne už v 10:00 Sametovým brunchem na ulici, ke kterému zahraje orchestr ČVUT.
Od 17:45 na Národní třídě zazní na Pravda a Láska stage koncert zpěvačky Lenny, která symbolicky uzavře den oslav.
Den boje za svobodu a demokracii na Národní třídě v Praze
Tabor Vojna u Příbrami, kam jezdili političtí vězni na nucené práce.
6
Fotogalerie

Neseďte doma! Oslavy 17. listopadu napříč republikou

Den boje za svobodu a demokracii, Mezinárodní den studentstva a také den, který v roce 1989, tedy přesně před 34 lety, odstartoval sametovou revoluci, si rozhodně žádá o pozornost. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých tipů, jak tento svátek oslavit.

Díky, že můžem

Srdcem všech akci bude tak jako tradičně pražské Korzo Národní. Pouliční výstavy, světelné instalace nebo audiovizuální projekce budou během státního svátku čekat na návštěvníky Národní třídy, z níž se opět stane Korzo Národní. Pietní místo, kam si lidé budou moct přijít zapálit svíčku, dostane po vzoru loňska také on-line podobu. Motto letošních oslav Dne boje za svobodu a demokracii je Časy se mění.

I letos zazní ve 13:00 z balkonu Paláce Metro státní hymna. Zpívat ji bude zpěvačka Annamaria d’Almeida a živě ji bude přenášet Česká televize. Modlitbu pro Martu v 17:11 zazpívá Hana Holišová, a to za doprovodu živě malovaného videomappingu na Paláci Metro.

Od 17:45 na Národní třídě zazní na Pravda a Láska stage koncert zpěvačky Lenny, která symbolicky uzavře den oslav.Od 17:45 na Národní třídě zazní na Pravda a Láska stage koncert zpěvačky Lenny, která symbolicky uzavře den oslav.|Profimedia

Augustinské zvonění v Hradci Králové

17. listopadu se rozezní třetí největší zvon v republice. Zvon Augustin na Bílé věži v Hradci králové potěší své obdivovatele v 18:00 hodin. Sraz účastníků vždy nejméně 15 minut před časem zvonění před Bílou věží. Poprvé se na něj zvonilo nebo tlouklo už v roce 1510.

Brněnský sedmnáctý

Oslavy se budou konat také v brněnských ulicích a na náměstí Svobody. Brněnskou připomínkou událostí listopadů 39 a 89 byla dříve především tradice lampionových průvodů. Od roku 2017 se však v Brně koná velký festival. Letošnímu ročníku připadlo zastřešující téma Sametový sen. Hodnoty, jako jsou odvaha, kritičnost, angažovanost, solidarita a svoboda, se odrazí také v jeho programu.

Den boje za svobodu a demokracii na Národní třídě v PrazeDen boje za svobodu a demokracii na Národní třídě v Praze|Profimedia

Plzeňské Reflexe

Plzeň oslaví 17. listopad novou akcí se symbolickým názvem Fórum Reflexe. Událost k výročí sametové revoluce a Mezinárodního dne studentstva se uskuteční v Mlýnské strouze od 17 do 21 hodin. Letos bude patřit především tématu svobody a dobové hudby. Na programu jsou i projekce záznamů rozhovorů s pamětníky, výstava a workshop Paměti národa nebo videomappingy tvůrců generace Z. Projekce doplní dobové záběry z Plzně z roku 1989, vzpomínky studentských vůdců z plzeňských vysokých škol a aktérů listopadového dění ze světa umění: výtvarného, hudby, divadla.

Světlo pro Kryla v Kroměříži

Vzpomínková akce spojená s 34. výročím sametové revoluce a nabytím svobody se uskuteční také v Kroměříži. U expozice Karla Kryla v klubu Starý pivovar se budou zapalovat svíčky a od 9 do 17 hodin bude vstup zdarma. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pásmo Krylových písní, ale také vlastní tvorbu hostů. Karel Kryl se v Kroměříži narodil 12. dubna 1944. Psal vlastní hudbu i texty a stal se hlavním představitelem československého protikomunistického protestsongu v letech 1963 až 1989.

Arcibiskupsky zamek a Podzamecka zahrada v Kroměříži.Arcibiskupsky zamek a Podzamecka zahrada v Kroměříži.|Profimedia

Kuchyně na zámku Žleby

Po celý prodloužený víkend 17. až 19. listopadu 2023 zve zámek Žleby na prohlídky do oživené zámecké kuchyně. Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se postarají nejen o doprovodný program, ale i o zajímavý náhled do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých. Nedílnou součástí standardního prvního prohlídkového okruhu bude návštěva plně zprovozněné a provoněné zámecké kuchyně.

Památník Vojna na Příbramsku

Slavnosti se dotknou také nechvalně proslulého památníku Vojna v Lešeticích. Ten bude otevřen od 9 do 16 hodin, přičemž poslední prohlídka začíná v 15 hodin. Připraven bude také tematický doprovodný program. Úzká silnička se kroutí vzhůru lesem, po chvíli se stromy rozestoupí a najednou jste na pasece ohraničené divnými, umělými kopci. Před vámi se ježí dvojitý plot z ostnatého drátu, k nebi se tyčí strážní věž a dovnitř projdete branou se zlověstným nápisem Prací ke svobodě. Památník Vojna je jediným alespoň částečně dochovaným komunistickým koncentračním táborem na českém území.

Tabor Vojna u Příbrami, kam jezdili političtí vězni na nucené práce.Tabor Vojna u Příbrami, kam jezdili političtí vězni na nucené práce.|Profimedia

Rozsviťme demokracii v Českých Budějovicích

Každoroční pietní akce u příležitosti oslav výročí 17. listopadu se uskuteční také v Českých Budějovicích. Chybět nebude tradiční průvod od Jihočeského divadla na náměstí, kde členové orchestru opery JD v 17:11 zahrají státní hymnu ze střechy radnice. Průvod se sejde v 16:30 před Jihočeským divadlem.