Ochutnejte svět

Ochutnejte svět Zdroj: Lidé a Země

Dýně
Kolumbie
Maroko
Rozhovor
5
Fotogalerie

Ochutnejte svět: Speciál LaZ právě vychází!

Druhý speciál LaZ tohoto roku se zabývá jednou z nejpříjemnějších stránek cestování – jídlem, lokálními kuchyněmi a jejich ingrediencemi. Projedeme 14 oblastí a nahlédneme pod pokličky jejich hrnců. Neváhejte a vydejte se s námi na kulinární jízdu exotickými kuchyněmi!

V kreolské kuchyni se snoubí hned několik kontinentů, mnoho národností a miliony chutí. Aby byla dokonalá, potřebuje spoustu času a hodně lásky. Výsledky jsou skvělé.

DýněDýně|Lidé a Země

Mexické gastroporno není jen nadneseným titulkem. Oaxaca je oázou pro všechny cestovatele, kteří kromě objevování zemských krás touží i po nadpozemských chuťových zážitcích.

Kolumbie to má těžké. Být ve stínu labužnického Peru a špičky světové kuchyně, Mexika, to vyvolá u mnoha lidí dojem, že kolumbijská jídla jsou jen směsí dvou gastrokrálů, Severní a Jižní Ameriky. Překvapení přichází s první návštěvou této země.

KolumbieKolumbie|Lidé a Země

Čerstvé ryby a mořské plody, aromatické ostré omáčky, tropické ovoce, to vše proložené litry lahodného zeleného čaje, který má „bouquet“ po rozžhavených uhlících, na kterých se přímo vaří. Gambijská kuchyně není po světě moc známá, ale je to velká škoda, rozhodně stojí za to, její zajímavé pokrmy ochutnat.

Etiopané milují kávu natolik, že kolem její přípravy a pití vytvořili rituál.

Marocké matky se pyšní tím, jak pečují o své rodiny, a u plotny tráví velkou část dne. A jde jim to sakra dobře. Marocká kuchyně je výborná a těžko se odmítá či nedojídá.

MarokoMaroko|Lidé a Země

Jak chutná kuchyně Levanty? Po staletí se tu setkávaly národy, civilizace i karavany z jiných kontinentů, a tak je zdejší kuchyně pestrá, bohatá a tajemná.

Prozkoumali jsme kuchyni Sýrie, Libanonu, Izraele, Palestiny a Jordánska. Najít nejchutnější místo v zemi s 28 státy je nemožné. Každý region či městská čtvrť mají vlastní vychytávky v receptech, kombinace koření, nemluvě o nekonečných tajemstvích domácích hospodyněk.

Thajci mají mlsné jazýčky. Díky oblibě dezertů to dotáhli na druhé místo v žebříčku nadváhy v jihovýchodní Asii. U třetiny obyvatel překračuje váha zdravý průměr. Hůře je na tom už jen Malajsie, kde má nadváhu a obezitu až polovina lidí. Na čem sladkém si pochutnáte v Thajském království?

První podnik otevřeli mezi paneláky v pražských Stodůlkách. Postupně se bratři vietnamského původu vypracovali na uznávané restauratéry. Čím je podle nich vietnamská gastronomie specifická?

RozhovorRozhovor|Lidé a Země

Kuchyně Singapuru je starší než samotné město-stát. Jídla, která jsou pro něj typická, jsou tak trochu půjčená. Originály receptů totiž pocházejí z Malajsie, Číny a Indie – národů, které stály u zrodu nezávislé země. Prý tady lidé pořád jedí, a pokud nejedí, tak o jídle mluví. Alespoň to tvrdí sami obyvatelé ostrova Tchaj-wan.Dokonalou ukázkou místní vášně pro jídlo jsou noční trhy se spoustou stánků.

V dnešní propojené době asi každý zná superzdravé kimčchi. Obecně ale korejská kuchyně staví na rýži, masu a zelenině. Podle naší zkušenosti je tamní gastronomie mnohem pestřejší a rozmanitější, než se na první pohled může zdát.

A v centrální části ostrova Honšú, v místě, kde leží region Kantó, jsme v každé ze sedmi jeho prefektur nahlédli pod pokličku a ochutnali tradiční pokrmy.

Užijte si nové speciální vydání LaZ a ochutnejte s námi méně známé exotické chutě. Naše novinka je dostupná na stáncích nebo na iKiosek.cz.