Dubaj

Dubaj Zdroj: Nick Hannes

Dubaj
Dubaj
Dubaj
Dubaj
5
Fotogalerie

Oceňovaný fotograf Nick Hannes představí v Praze Zahradu rozkoší

Blíží se letošní ročník nejprestižnější fotografické soutěže v Česku, jejímž je časopis Lidé a Země dlouholetým mediálním partnerem. A už tradičně se na Czech Press Photo můžete naladit výstavou jednoho z jejích porotců v galerii Czech Photo Centre.

Letos jím bude belgický fotograf Nick Hannes z agentury Panos Pictures, který v Praze představí svůj dlouhodobý projekt Zahrada rozkoší a soubor Nové hlavní město, letos oceněný v soutěži World Press Photo. Hannes se zabývá urbanismem moderních měst po celém světě, která působí genericky a bez vlastní identity. Dokáží sice ohromit turisty, ale za samotným procesem se skrývá mnoho problémů, které se autor snaží dokumentovat.

Zahrada rozkoší

Projekt Zahrada rozkoší se zaměřuje na Dubaj, dříve nehostinný pás pouště bez elektřiny a tekoucí vody, kde se po objevení ropy v roce 1966 nastartovala radikální vlnu modernizace. Fotograf Nick Hannes se vydal do Dubaje celkem pětkrát mezi lety 2016 a 2018, aby podrobil zkoušce své pochybnosti a předsudky o tomto městě. Brzy se ukázalo, že Dubaj představuje extrémní podobu témat, kterými se Hannes zabýval již mnoho let.

Nové hlavní město

Druhá část výstavy představí soubor Nové hlavní město, dokumentující rozvoj Nového administrativního hlavní město (NAC) několik kilometrů od Káhiry, které je součástí novodobého trendu. Z ekologických, demografických či strategických důvodů se několik zemí v nedávné době rozhodlo postavit nová hlavní města: chytré metropole projektované na nedotčené půdě. Hannes fotograficky zkoumá charakteristiky těchto účelově postavených sídel, včetně jejich sociálních a ekologických dopadů.

„Projekt podrobněji přibližuje tyto městské procesy na šesti místech po celém světě. Konkrétně se jedná o město Brasília v Brazílii, která je sídlem vlády a její historie sahá do roku 1960. Dalším městem je nigerijská Abuja, která reagovala přelidnění Lagosu a měla poskytnout příležitosti pro ekonomický rozvoj zbytku země. Následuje kazašská Astana.  Její nedávná urbanistická proměna, založená na prestiži, národních symbolech a architektonické extravaganci, měla dát kazašskému lidu novou identitu, ale opak je pravdou. Podobný případ jako v Africe nastal v Jižní Koreji Sejong, který je oficiálně nazýván Speciální autonomní město Sejong a je de facto administrativním hlavním městem Jižní Koreje. V roce 2015 začala výstavba obřího nového satelitního města v poušti východně od současné hlavního města Káhiry. Výstavba byla reakcí na neustávající problémy s přelidněností, znečištěním a dopravními zácpami v Káhiře. V roce 2019 oznámil prezident Widodo plán přestěhovat indonéské hlavní město z Jakarty, která je sužována přelidněností a záplavami, do nového projektovaného města na Borneu. Nové hlavní město Nusantara má být chytré a ekologicky přívětivé,“ přibližuje svůj projekt Nick Hannes.

Pražská výstava

Výstava bude slavnostně zahájena za přítomnosti autora a členů mezinárodní poroty Czech Press Photo 11. října v 18 hodin, veřejnosti se výstava otevře 17. října a potrvá do 30. listopadu. Otevírací doba galerie Czech Photo Centre (Seydlerova 2835/4, 100 metrů od stanice metra Nové Butovice): úterý až pátek vždy od 11 do 18 hodin a o víkendu od 10 do 18 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun.