Parní lokomotiva na trase Durango - Silverton

Parní lokomotiva na trase Durango - Silverton Zdroj: Profimedia.cz

Cripple Creek
Doly blízko Victoru
Idaho Springs
Opuštěný důl v Leadville
Obchod v Creede
10
Fotogalerie

TOP 10: Objevte coloradská městečka, která byla domovem ziskuchtivých zlatokopů

Po objevení zlata se Colorado stalo destinací, kam lidé odcházeli s vidinou rychlého zbohatnutí. Díky hustému osidlování vzniklo na konci 19. století v blízkosti dolů mnoho městeček. Některá z nich zkrachovala a změnila se v města duchů, jiná vyhořela do základů. Naštěstí se mnohá z nich dobře zachovala dodnes, a každý rok přitahují mnoho návštěvníků, kteří po stopách zlatokopů mohou vyrazit za dobrodružstvím.  

Cripple Creek 

Město Cripple Creek bývalo slavným centrem zlaté horečky. Koncem 19. a začátkem 20. století zde žilo totiž více než 55 000 obyvatel, které lákala vidina těžby drahého kovu. Možnost bohatství sem přitahovala nejen těžce pracující horníky, ale i spodinu společnosti, což se projevilo na vysoké míře pouliční kriminality. Cripple Creek bylo zároveň jedním z prvních měst v zemi, kde byla zavedena elektřina. Na hlavní ulici se také nacházel mimořádně proslulý luxusní nevěstinec, který byl bohatě zařízen dovezeným evropským nábytkem, včetně křišťálových lustrů, sametových závěsů a krajkových záclon. 

Victor 

Jen sedm mil od Cripple Creeku se nachází město se zcela odlišným charakterem, které se za poslední století téměř nezměnilo. Ve Victoru žije trvale asi 400 obyvatel a město nabízí obzvláště autentický pohled na pozdní viktoriánské období. Už při pouhých toulkách ulicemi vás ohromí několik architektonických kousků  - prohlédněte si například redakci novin Victor Daily Record nebo zajděte do hotelu Victor z roku 1899 a nechte se svézt nádherným výtahem. Ubytovat by se tu však měli jen odvážlivci, protože tu prý straší!

Idaho Springs 

Idaho Springs, které slouží jako vstupní brána do Skalistých hor, se může chlubit také zajímavou hornickou historií. Ta dodnes přežívá díky zachovalým budovám stojícím na ulici Miner Street, v nichž najdeme obchody se suvenýry, starožitnostnictví či butiky. Navštívit můžete i mlýn Argo Gold Mine and Mill, kde si můžete vyzkoušet rýžování zlata. 

Leadville 

Leadville je pravděpodobně nejvýše položené město ve Spojených státech, které leží v nadmořské výšce 10 152 metrů v srdci Skalistých hor. Toto nádherné místo je proto obklopeno impozantními horami a lemováno nádhernými viktoriánskými budovami. Kdysi to bylo nejdéle fungující a nejbohatší hornické město v zemi, jehož historii mohou návštěvníci prozkoumat prostřednictvím řady muzeí a historických prohlídek a také navštívit jeden z nejslavnějších dolů v americké historii, důl Matchless. 

Creede 

Creede se nachází na východním konci pohoří San Juan v bývalé sopečné kaldeře a je obklopeno skalnatými útesy, které omezily jeho další rozvoj. Dnes zde žije cca 300 obyvatel, přesto však dokáže nabídnout turistům, kteří se zajímají o historii, mnoho zajímavého, včetně podzemního hornického muzea, celostátně uznávaného divadla Creede Repertory Theatre a řady obchodů, restaurací a hotelů, které sídlí v budovách z 90. let 19. století. 

Telluride

Telluride, další horské město v pohoří San Juan, je často řazeno mezi nejkrásnější městečka Severní Ameriky. Je specifické zejména červeně zbarvenými kamennými horami, které ho obklopují. Zdejší viktoriánská nemocnice Hall's Hospital z roku 1896 dnes slouží jako Telluridské historické muzeum a je jednou z nejstarších budov ve městě. Muzeum nabízí pět pěších prohlídek, které vás provedou mnoha zajímavostmi Telluride, a také místem, kde v roce 1889 nechvalně proslulý psanec Butch Cassidy vyloupil svou první banku Appaloosa Trading Company.

Ouray 

Město Ouray bývá díky vysokohorským scenériím často přirovnáváno k malebným vesničkám ve švýcarských Alpách. Je poněkud vzdálené od civilizace, a když sem přijíždíte, máte opravdu pocit, jako byste se vrátili v čase. Hlavní ulice je lemována tradičními hornickými domy a viktoriánskými stavbami z 19. století. V rámci výletu se můžete vykoupat v horkých pramenech, které se nacházejí přímo v centru města, a kochat se při tom úchvatnou okolní krajinou. 

Silverton 

Silverton je spojen s Ouray slavnou "Million Dollar Highway", což je jedna z nejmalebnějších cest v celé zemi. I když budete muset jet po úzké, klikaté horské silnici bez svodidel, která vede kolem strmých útesů, dobrodružství díky úžasným výhledům stojí rozhodně za to. Samotný Silverton připomíná malé aljašské městečko a je plný červených cihlových a dřevěných budov z 19. století i zahrad s bílými ploty.  

Durango 

Durango bylo založeno v roce 1880 společností Denver & Rio Grande Western Railroad jako centrum důlního průmyslu a zemědělství. Na místním nádraží mohou návštěvníci naskočit na palubu historického parního vlaku Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad a vydat se na 45 mil dlouhou jízdu do Silvertonu, která je známá jako jedna z nejkrásnějších železničních tratí v celé zemi. Ve městě se nachází Muzeum úzkorozchodné železnice Durango & Silverton, kde je k vidění celá řada exponátů, včetně modelu železnice o rozloze 800 metrů čtverečních a zavazadlového vozu použitého ve westernu "Butch Cassidy a Sundance Kid". 

Georgetown 

Na západě Skalistých hor leží Georgetown, viktoriánské hornické městečko, kde se nachází historický hornický a železniční park Georgetown Loop. Park zahrnuje historický stříbrný důl, který si můžete prohlédnout, a řadu dobových budov, včetně mlýna z roku 1871 a železničního depa z roku 1884. Zde mohou cestující naskočit na palubu a vydat se na 75minutovou jízdu přes úchvatný horský terén.