Forillon

Forillon Zdroj: Profimedia.cz

Kluane
Gaspesie
Gros Morne
Bruce Peninsula
Jasper
10
Fotogalerie

TOP 10: Kanadské národní parky

Kanada se může pochlubit ohromujícím systémem národních parků, které jsou svou rozlohou, krásou a rozmanitostí nepřekonatelné. Ať už se vydáte za strmými horskými štíty, zelenými lesy, třpytivými ledovcovými jezery, nebo úchvatnými pobřežními sceneriemi, čeká vás rozlehlé území s nedotčenou přírodou.

Forillon

Díky mohutným vlnám, které se rozbíjejí o impozantní útesy, si ve Forillonu připadáte jako na kraji světa. Udělejte si piknik nebo se projděte po oblázkové pláži a obdivujte zdejší skalnaté útvary. Park nabízí více než čtyři hodiny turistických tras, výlety na mořském kajaku s průvodcem a půjčovnu šlapadel. Zvlášť záliv svatého Vavřince je rájem pro potápění, šnorchlování či jízdu na paddleboardu. Pohledy rozhodně zaměřte k mořské hladině, protože tu můžete zahlédnout skákající plejtváky či keporkaky.

Kluane

V Kluane se tyčí nejvyšší vrchol země, 5959 metrů vysoká hora Mount Logan, kterou obvykle zdolávají jen zkušení horolezci. Park toho však nabízí mnohem víc, od pěšího výletu na vrchol jménem Královský trůn přes plavbu na lodičkách po jezeře Kathleen až po vyhlídkový let, díky němuž si můžete prohlédnout rozlehlá ledová pole z výšky. Tento „flightseeing“ vám umožní nastoupit na palubu letadla nebo vrtulníku a prohlédnout si Mount Logan zblízka.

Gaspesie

Národní park o rozloze 802 kilometrů čtverečních najdete v srdci poloostrova Gaspé, osm hodin jízdy od Montrealu. Byl založen v roce 1937 na ochranu soba polárního na poloostrově Gaspé, lososů v řece Sainte-Anne a přírodních krás dvou nejkrásnějších pohoří Québeku, zvaných Chic Choc a McGerrigle. Na území parku Gaspesie se tyčí 25 vrcholů vysokých přes 3300 metrů, roste tu neuvěřitelná arkto-alpínská flóra a žijí jeleni, losi a sobi. Najdete tu také 87 kilometrů turistických tras, z nichž nejvyhledávanější je Mont Jacques-Cartier, která zabere asi pět hodin a odmění vás výhledy na alpínskou tundru.

Gros Morne

Na Newfoundlandu, kde žijí prý nejpřátelštější obyvatelé Kanady a kde panuje možná nejdrsnější podnebí, najdete Gros Morne, jeden z nejkrásnějších národních parků v zemi. Je rájem pro pěší turisty, protože nabízí spoustu stezek a vodopádů, z nichž některé padají z výšky až 2000 metrů. Je to také skvělé místo pro poznávání historie naší planety. Ještě před 1200 miliony let, když se rozpadl superkontinent Pangea, zchladlo magma z vytékajících zemských zlomů do podoby hornin, které dnes můžeme spatřit v jezírkách Western Brook a Ten Mile.

Bruce Peninsula

Ačkoli největší zájem milovníků přírody je obvykle o pobřežní provincie Kanady, i ve zbytku země najdete několik skrytých klenotů, včetně národního parku Bruce Peninsula v Ontariu. Poloostrov Bruce s malebnými útesy a průzračnou vodou nabízí spoustu příležitostí k aktivitám v Huronském jezeře a jeho okolí. Park je vzdálen pouhé 3,5 hodiny jízdy od Toronta a vede jím část slavné 782 kilometrů dlouhé stezky Bruce Trail – nejstarší a nejdelší stezky pro pěší v Kanadě. Jinak tu najdete také několik kratších cest pro ty, kdo dávají přednost jednodennímu výletu.

Jasper

Legendární scenerii Jasperu s rozeklanými zasněženými vrcholky, obřími ledovcovými poli, jezery a kvetoucími alpínskými loukami musíte spatřit aspoň jednou v životě. Prozkoumejte drsnou přírodu po rozsáhlé síti turistických a cyklistických stezek a cestou si udělejte čas na pozorování divoké zvěře, včetně medvědů, losů, sobů karibu a ovcí tlustorohých. Z poklidnho městečka Jasper máte snadný přístup k nesčetným dobrodružným aktivitám.

Nahanni

Jedním z nejznámějších, ale málo navštěvovaných kanadských národních parků je rezervace Nahanni, jež svým hornatým terénem přitahuje drsné dobrodruhy, kteří jsou schopni zdolávat opravdu náročný terén. Najdete tu vodopády dvakrát vyšší než ty Niagarské, hory tak strmé a náročné na výstup, že se jim říká Nezdolatelné (Cirque of the Unclimbables), a divoké řeky lákající vodáky z celého světa.

Yoho

Rozkládá se na západních svazích kanadských Skalistých hor a je skutečným rájem pro milovníky přírody a dech beroucích scenerií. Můžete tu pozorovat výsledek působení ledu a vody, které vymodelovaly svislé skalní stěny, strmé vrcholy, hluboká, modrá jezera a dunící vodopády. S fascinující geologií a přírodní historií Yoho se seznámíte během prohlídky hor Mount Stephen a Mount Field, kdy budete obdivovat zkamenělé pozůstatky prvních forem života na Zemi.

Auyuittuq

Národní park Auyuittuq v Nunavutu na nejsevernějším kanadském území je určený pro pravé dobrodruhy. Rozkládá se na odlehlém území, je krajem skalnatých žulových útesů, ledovců, tundrových údolí a strmých fjordů. Žijí tu lední medvědi a polární lišky. Vystoupat můžete na čtyřtisícový vrchol Mount Asgard nebo se vydejte na běžkách do výšky 1500 metrů k jezeru Summit Lake.

Grasslands

Saskatchewan je možná turisty nejpodceňovanější kanadskou provincií a Grasslands severně od Montany je možná jejím méně známým národním parkem. Při pěší túře po pláních Grasslands nebo při projížďce po padesátikilometrové vyhlídkové cestě si v této rozlehlé krajině budete připadat jako jehly v kupce sena. Před západem slunce se můžete utábořit pod mihotavými hvězdami – Grasslands je totiž „nejtemnější“ kanadskou rezervací s oblohou, kterou neruší žádný světelný smog.