San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama Zdroj: Profimedia.cz

Národní park Torres del Paine
Ostrov Chiloe
Chilská jezera
Valparaiso
Santiago de Chile
10
Fotogalerie

TOP 10: Chile

Od bohaté místní kultury přes autentická města až po nejnedotčenější přírodní oblasti na planetě. Míst, která stojí za to v Chile navštívit, není málo. Cesta touto dravou jihoamerickou zemí vás bezpochyby probudí k životu!

Santiago de Chile

Hlavní a největší město země nabízí bohatou ochutnávku chilské kultury. Některé jeho čtvrti jsou známé uměleckými galeriemi, jiné lákají návštěvníky na trhy s řemeslnými výrobky. V historickém centru není nouze o muzea a historické budovy s působivými fasádami. Bujarý je tu také noční život. Stačí vyrazit do čtvrti Bellavista, kde se můžete bavit až do rána.

Valparaíso

Tento rušný přístav, který leží 120 kilometrů západně od Santiaga, je zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Návštěvníci si ho cení především díky bohaté kultuře a geniu loci, který inspiruje místní umělce a básníky. Procházejte se úzkými uličkami, prohlédněte si proslulou sbírku pouličního umění i umělecké galerie, ochutnejte gastronomické lahůdky a kochejte se architekturou města z mnoha vyhlídkových bodů.

Chilská jezera

Nejkrásnější přírodní oblast Chile se táhne v délce 547 kilometrů od města Temuco na severu až po Puerto Montt na jihu. Jezerní oblast je proslulá smaragdovými jezery lemovanými zasněženými horami a sopkami, takže nabízí nádherné scenerie pro fotografování. Milovníci adrenalinových sportů se tu také vyřádí. Tato část země totiž poskytuje výborné podmínky pro rafting, zip lining, jízdu na kajaku, lezení po sopkách, pěší turistiku a vysokohorské lyžování.

Ostrov Chiloé

Chiloé hýří barvami, a to zejména díky pestře malovaným dřevěným kostelům, z nichž šestnáct je zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, a domům stojícím na kůlech nad vodou. Pátý největší chilský ostrov obývají spirituálně založení lidé, jejichž kultura spočívá v mytologii, čarodějnictví a folkloru, což z Chiloé dělá poněkud zvláštní, ale neodolatelnou destinaci.

Národní park Torres del Paine

Národní park Torres del Paine, který je proslulý impozantními turistickými trasami, monstrózními ledovci, klidnými jezery a skalními útvary, je pravděpodobně nejvyhledávanější chilskou destinací horalů. Dobrodruzi se do chilské Patagonie sjíždějí, aby tu strávili dny pozorováním přírodních krás a noci tábořením pod hvězdami. 

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama je malé městečko rozkládající se kolem oázy na pouštní náhorní plošině, které má zhruba 5000 obyvatel. Nadpozemsky krásná krajina pouště Atacama přitahuje turisty, kteří sem přijíždějí obdivovat přírodu, seznámit se s životním stylem zdejších obyvatel a místními uměleckými tradicemi, které jsou dodnes živé. Dominantou San Pedra de Atacama je kostel z 16. století.

Údolí Casablanca

Pro gurmety a milovníky vína jsou vinařská údolí nacházející se jižně a západně od Santiaga na prvním místě seznamu míst, která byste měli v Chile navštívit. O pozornost turistů se tu uchází několik oblastí, jedna z nejznámějších je Casablanca Valley, vinařský region s chladným klimatem, známý zejména díky vynikajícím bílým vínům a odrůdě Pinot noir, tedy Rulandského modrého.

Tierra del Fuego

Nejjižnější oblasti Chile se přezdívá Ohňová země. Objevil ji v roce 1520 Fernão de Magalhães a představuje drsnou tvář země. Ovšem zdejší příroda je nádherná. Region můžete prozkoumat pěšky, ale nejúchvatnější výhledy budete mít z paluby lodi.

Carretera Austral

Kdo volant nepustí z ruky, užije si jízdu venkovskou Patagonií po více než 1200 kilometrů dlouhé silnici Route 7. Užije si při tom přírodní krásy a dýchat bude pravděpodobně nejčerstvější vzduch na světě. Výchozí bod leží ve městě Puerto Montt, cesta končí v obci Villa O’Higgins. Odlehlý úsek silnice se vine přes několik národních parků, podél divokých řek a jezer, nedotčenými lesy, kolem ledovců a horských masivů. Trasa zahrnuje dokonce tři přejezdy trajektem.  

Velikonoční ostrov

Velikonoční ostrov, který leží 3219 kilometrů od východního pobřeží Chile a 2092 kilometrů od jakéhokoli jiného obydleného kusu země, je jedním z nejizolovanějších obydlených míst na světě. Zdejší sopky se svažují k plážím a bujná, zvlněná zeleň vytváří působivý kontrast k Tichému oceánu.