Zdroj: Profimedia

Bordeaux
Uvnitř ponorkové základny je největší centrum digitálního umění na světě.
Výlet na Dune du Pilat.
Výlet na Dune du Pilat.
Ponorková základna ve které je galerie.
11
Fotogalerie

Do Bordeaux nejen za vínem! Co musíte vidět a kde si dát nejlepší brunch?

Bordeaux jsem měla donedávna spojené jen s vínem, opak je ale pravdou. K vidění je toho mnohem víc. Třeba galerie v ponorkové základně nebo největší duna v Evropě. Kolik se toho dá za tři dny stihnout?

1. Den – procházka po městě

Bordeaux je zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, takže jsme se hned poté, co jsme nechali batohy na pokoji, vydali objevovat krásy města. Určitě navštivte dominantu, náměstí Place de la Bourse, lemované budovami z 18. století. Nábřežím s krásnými lucernami jsme došli k dalšímu bodu – náměstí Place des Quinconces, kterému vévodí majestátní fontána s pomníkem Monument aux Girondins.

BordeauxProfimedia

Zvonice La Grosse Cloche je už jen kousek od mého cíle – výborné kavárny, kde si můžete dát brunch Books & Coffee, kde mají výbornou kávu. Jejich sendvič s lososem byl fenomenální.

Nenechali jsme si ujít také Rue Sainte-Catherine – nejdelší obchodní ulici Evropy, ale pro mě byla spíš bojem, protože davy lidí proudící všemi směry mi nedělaly zrovna radost, ale milovníci nákupů jistě tuto atrakci uvítají.

2. Den – ponorková základna, nebo galerie?

Bordeaux

Na další den byla v plánu Galerie Bassins de Lumières v ponorkové základně z roku 1943. Z monumentální stavby o rozloze 45 000 m² a délce 235 metrů vám rozhodně spadne brada, ale to, co zažijete uvnitř, vás ohromí! Ne nadarmo se tato galerie, otevřená v roce 2020, stala jednou z nejvyhledávanějších atrakcí v Bordeaux, jde také o největší centrum digitálního umění na světě. Uvnitř si můžete vychutnat videomapping, který vás pohltí i proto, že se vše odráží ve čtyřech vodních nádržích.

3. Den – největší duna v Evropě

Výlet na Dune du Pilat.

Poslední den jsme věnovali výletu na Dune du Pilat. K přes sto metrů vysoké duně se dostanete vlakem a poté autobusem za pár eur. Při šplhání se trochu zadýcháte, ale výhled za to stojí. Z jedné strany uvidíte oceán hrající všemi odstíny modré, z druhé nekonečné lesy. Doporučuji si koupit před cestou na dunu oběd a na jejím vrcholu připravit malý piknik. Cestou zpět jsme se zastavili ještě u moře, ke kterému jsme došli za pár minut při přestupu na vlak.