Trogir

Trogir Zdroj: Redakce Top-Pojisteni.cz

Dubrovník
Motovun - kouzelné město vonící po lanýžích
Split - město z mramoru i majestátní pevnosti Klis
Pelješac - poloostrov vína a turistických stezek
Záhřeb - historie i kultura obklopené zelení
6
Fotogalerie

5 míst v Chorvatsku, která musíte navštívit

Chorvatsko je pro Čechy jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou. A není divu - jedná se skutečně o krásnou zemi. Co takhle v ní ale objevit nová zajímavá místa, která vám Chorvatsko ukážou v úplně jiném světle?

Stačí se podívat na naše tipy a jeden z nich si vybrat. A ještě vám poradíme, jak si sjednat to nejlepší cestovní pojištění.

Motovun - kouzelné město vonící po lanýžích

Na půvabné historické městečko Motovun je nádherný pohled už z dálky. Je usazeno na vysokém kopci v istrijském vnitrozemí. Pokud cestujete autem do Chorvatska, doporučujeme se zde stavit. Jeho jedinečný vzhled pak tvoří kaskádovité domky s četnou zelení i stromy, které je obklopují. Výstup do Motovunu vám může dát trochu zabrat, taky zde na vás čeká nejdelší schodiště celé Istrie čítající 1 000 schodů, ale rozhodně nebudete litovat. Odměnou vám budou romantická zákoutí, křivolaké uličky, stejně jako historické centrum města s renesančním kostelem svatého Štěpána či Městským palácem, odkud získáte působivý výhled do okolí s říčkou Mirnou, vinicemi i Motovunským lesem.

Motovun - kouzelné město vonící po lanýžíchMotovun - kouzelné město vonící po lanýžích | Redakce Top-Pojisteni.cz

Právě v něm roste lahůdka, která Motovun proslavila - lanýže. Ty si můžete koupit v místních krámcích v podobě oleje, soli i dalších delikates. Nebo je rovnou ochutnejte v některé z restaurací, stejně jako zdejší víno.

Kornatské ostrovy - drsný ráj pirátů a jachtařů

V severní Dalmácii najdete Kornatské ostrovy - skupiny ostrovů, ostrůvku a útesů, které upoutají svým divokým vzhledem. V roce 1980 zde byl vyhlášený národní park, takže kdo se chce na ostrovy podívat, musí zaplatit vstupné, ale stojí to za to! Počítejte ovšem s tím, že se jedná o trochu náročnější výlet, takže je potřeba určitá fyzická zdatnost.

Na ostrovech nenajdete žádný zdroj pitné vody, kvůli čemuž zde není možnost stálého osídlení. Do 18. století se tu ovšem nacházelo několik rybářských osad, ze kterých zůstalo pár staveb sloužících jako prostá pohostinská stavení nebo místo pro pikniky. Na některých místech pak můžete dokonce vidět pozůstatky římských staveb z 1. až 2 století. A protože jsou ostrovy krásně členité, byly kdysi oblíbeným kotvištěm pirátů, a za 2. sv. války úkrytem partyzánů. Dnes se zde ovšem v létě prohání pouze nehlídaná stáda ovcí, které sem pravidelně vysazují majitelé místních pozemků. Případně jachtaři, pro které jsou Kornatské ostrovy doslova rájem.

Split - město z mramoru i majestátní pevnosti Klis

Při příjezdu do Splitu vás zcela jistě zaujme majestátní stavba na vápencovém útesu. Jedná se o strategickou pevnost Klis s masivními hradbami, které si zahrály i ve známém seriálu z dílny HBO Hra o trůny. Pokud se na ni vydáte brzy ráno, nebudete litovat - užijete si ji bez davu turistů, stejně jako jedinečný výhled do širokého okolí.

Split - město z mramoru i majestátní pevnosti KlisSplit - město z mramoru i majestátní pevnosti Klis | Redakce Top-Pojisteni.cz

V samotném Splitu si pak určitě užijete rušné historické centrum města s Diokleciánovým palácem a městskou tržnicí Pazar. Těšit se tu můžete také na přístavní promenádu plnou kaváren a různých hudebních vystoupeních. Toužíte po chvíli klidu? Vyražte do přístavu, který je jedním z největších dopravních uzlů v Chorvatsku. Stačí se v něm projít kousek dál, najít si volnou lavičku, pozorovat západ slunce i hemžení na promenádě.

Pelješac - poloostrov vína a turistických stezek

Nejvyšším místem tohoto poloostrova je Hadí vrch. Jméno dostal skutečně po místních plazech, jejichž počet v posledních letech výrazně klesl, i tak se ale doporučuje mít na výšlap kvalitní pevné turistické boty. Malou raritou je pak to, že se zde volně pohybují šakali.

Pelješac - poloostrov vína a turistických stezekPelješac - poloostrov vína a turistických stezek | Redakce Top-Pojisteni.cz

Milovníci historie by si neměli nechat ujít návštěvu předrománského kostelíku sv. Míchala s jedněmi z nejstarších fresek celého chorvatského pobřeží, stejně jako gotické františkánské kláštery v Orebići a Stonu. V posledním jmenovaném městě se také nachází jedna z největších středověkých pevnostních soustav na jižním pobřeží s velmi dlouhými hradbami.

A místní víno? Nenechte si ujít ochutnávku odrůd dingač, který patří mezi deset nejlepších vín na světě, postup nebo dezertní víno jménem prošek.

Záhřeb - historie i kultura obklopené zelení

Naším posledním tipem k vidění je hlavní město Chorvatska - historický a kulturní Záhřeb. I přesto, že v něm žije téměř jeden milion obyvatel, zachovalo si toto město romantický, klidný, téměř komunitní ráz. Na každém kroku můžete vidět, že Záhřeb stále žije svými tradicemi, kulturou i duchovnem. Všechna jeho divadla, muzea, výstavní síně, stejně jako další instituce se nachází v “Zelené podkově”, což je nádherná parková soustava přímo v centru Záhřebu. Zaujme i horský masiv Medvednice s výškou přes 1 000 m. n. m., na který se lehce dostanete lanovkou, po silnici, stejně jako místní hromadnou dopravou přímo z centra města.

Záhřeb - historie i kultura obklopené zeleníZáhřeb - historie i kultura obklopené zelení | Redakce Top-Pojisteni.cz

V Záhřebu si užijete i místní kavárny pod širým nebem s jejich malebnými zahrádkami. Určitě také ochutnejte místní gastronomické speciality - například štrukle (těsto plněné vejci, smetanou a tvarohem nebo švestkami), Záhřebský řízek (telecí maso plněné šunkou a sýrem, vařené v zeleninové kořeněné omáčce) nebo kachnu s omáčkou s “mlincima” (což je kachní maso v omáčce z vína podávané s domácími těstovinami). A samozřejmě nesmíte zapomenout na vyhlášená Chorvatská vína.

Probudili jsme ve vás chuť po poznávání a cestování? To jsme rádi. A na závěr pro vás máme ještě jednu radu - než vyrazíte za hranice, sjednejte si také kvalitní cestovní pojištění, které se o vás postará, abyste si svou dovolenou mohli užít s úsměvem a bez obav. Stát vás bude jen pár korun za den, takže se nemusíte bát o svůj rozpočet. Stačí se podívat na online kalkulačku a udělat si srovnání cestovního pojištění, zadat pár základních údajů a během pár minut uvidíte aktuální nabídku hned od několika pojišťoven na českém trhu. Stejně snadné je i sjednání cestovního pojištění. Kliknete párkrát myší a do e-mailu vám přistane smlouva i asistenční kartička a vy můžete vyrazit do světa!