Pláž Rodiles

Pláž Rodiles Zdroj: Profimedia.cz

Pohoří Picos de Europa
Specialita cachopo
Gijón
Oviedo
5
Fotogalerie

Krásy větrné Asturie

Vydejte se na sever Španělska objevovat kouzlo chladivých modrých lagun, divokých národních parků a příjemných městeček.

Asturie je místem, kde zažijete poněkud jiné Španělsko, než které znáte od turisty přeplněných měst a pláží na jihu této země. Region, který byl v době železné silně ovlivněn Kelty, může někdy připomínat spíš Wales nebo Irsko než domov horkokrevných býků. Místní obyvatelé jsou nesmírně pohostinní a ochotně se s vámi podělí o své keltské dědictví. Neustále vám pod nos podstrkují sklenice povzbuzujícího cideru a lákají vás na talíře mořských plodů a sýrů.

Industriální města s nádechem historie

Asturijský Gijón je přímořské město, které se může pochlubit jak tradičním rybolovem, tak moderním urbanismem. Dokonce tu najdete i římské ruiny! Ve skutečnosti je dokonce větší než Oviedo, které je oficiálně hlavním městem regionu. Zatímco Oviedo je město s architekturou pocházející z raného středověku, zelenými parky a sofistikovanou atmosférou, gijónské pěší zóny a vyhrazené cyklostezky jsou ideální pro pěší nebo cyklistické výlety a na své si tu přijdou také skateboardoví nadšenci. V obou městech najdete ulice plné tapas barů nebo tzv. cidrerií, kde si můžete vychutnat výtečný cider!

Pokud se mezi vlnami cítíte jako ryba ve vodě a surfování vám není cizí, doporučujeme navštívit pláž San Martin, která leží západně od rybářského městečka Llanes ve východní Asturii. Dostanete se sem pouze po pěších stezkách z vesnice Celorio. Jedná se o rozlehlou písečnou pláž s obřími kamennými útvary, které vytesal oceán. Je to pláž, která dobře sbírá vlny a je nejlepší při odlivu. Dalším oblíbeným místem jsou pláže Rodiles u města Villaviciosa, které ocení zdatnější surfaři.

Vrcholy Evropy

V Alpách a Tatrách už znáte každý kámen na cestě? Vydejte se za úchvatnými výhledy do Španělska! Národní park Picos de Europa byl jedním z prvních národních parků ve Španělsku. Rozkládá se na území pohoří Pico de Europa a v regionech Asturie, Kantábrie a Kastilie de León. Park je oblíbený mezi trekaři a horolezci. Pohoří se skládá ze tří významných a stejně jedinečných masivů Andara, Urrieles a Cornión, plných vrcholů, roklí a kaňonů. Jedná se o odlehlou oblast pro fyzicky zdatné horaly, kteří zde mohou spatřit kantábrijského medvěda hnědého nebo vlka iberského.

Na jihu Asturie, téměř na hranici s provincií Kastilie de León, se nachází přírodní park Somiedo, skutečný zelený ráj, který je zapsán na seznamu biosférických rezervací. Oblast se rozkládá ve čtyřech údolích a sahá od vysokohorských oblastí s vrcholem Pico Cornón v nadmořské výšce 2194 metrů až po oblasti jezer, jako je Saliencia, kde se můžete kochat téměř pohádkovými sceneriemi.

Asturijské dobroty

Paella, tapas či sendviče bocadillos jistě ze španělské kuchyně znáte. Ale co taková fabada, cachopo nebo cabrales? Při objevování tohoto koutu Španělska vám pořádně vyhládne, tak se nebojte zkoušet nové chutě. Fabada je pro Španělsko tím, čím je cassoulet pro Francii: krémový fazolový guláš, který při větrných dnech pořádně zahřeje. Kouzlo dobré fabady spočívá v bílých fazolích výjimečné kvality, které v Asturii pěstují už po staletí. Další asturijská specialita, chacopo, se skládá ze smažených hovězích řízků plněných šunkou a sýrem, podávaných s opečenou červenou paprikou a hranolky. Pokud vám tato dobrota přistane na talíři, budete mít co dělat, abyste takovou obrovskou porci spořádali – množstvím v Asturii opravdu nešetří. A nesmíme zapomenout na místní sýry. Jeden z nejlepších modrých na světě, značky Cabrales, si charakteristickou pikantnost získá díky šestiměsíčnímu zrání ve vlhkých horských jeskyních ve východní Asturii, z nichž některé z nich můžete navštívit.