Unikátní Zlatý roh na ostrově Brač

Unikátní Zlatý roh na ostrově Brač Zdroj: Wikimedia Commons

Nudistická pláž Nugal na Makarské riviéře
Pláž Punta Rata v Brele
Divoká pláž Pasjača v Cavtatu
Písečná Rajská pláž na Rabu
Párty pláž Zrće na ostrově Pag
10
Fotogalerie

10 nejlepších pláží v Chorvatsku. Vykoupejte se v chorvatském Karibiku i na méně známých plážích

Statisíce českých turistů každoročně vyhledávají chorvatské pobřeží, aby se během dovolené oddávali mořským radovánkám, slunili se na lehátkách a občerstvovali se v přilehlých plážových barech. Většina dovolenkářů se asi spokojí s pláží, kterou najdou nejblíž svého hotelu nebo apartmánu. A to je docela škoda. Vždyť třeba jen o kousek dál může být moře čistší, pláž uklizenější, okolí malebnější a nabídka plážového baru bohatší.

Přehled vybraných chorvatských pláží:

Unikátní Zlatý roh na ostrově Brač

Pláž Zlatý roh (chorvatsky Zlatni rat) se nachází na jižním pobřeží ostrov Brač poblíž městečka Bol. Jedná se vlastně o jakýsi tři sta padesát metrů do moře vybíhající poloostrov. Z části zalesněný, z části ale složený jen z drobných oblázků. Se špičkou poloostrova si pohrávají mořské proudy a vlnobití, a pláž tak díky tomu často mírně mění svůj tvar. Zvlášť patrná je na Zlatém rohu síla přírody po silnějších letních bouřích, kdy se jeho špička může hýbnout až o desítky metrů. 

Zlatý roh je vyhledávanou turistickou atrakcí, v hlavní sezóně se na něj vejde až pět tisícovek rekreantů najednou. Vstup na pláž je kupodivu zdarma, za parkování na přilehlém parkovišti ovšem vybírají poplatek. 

Pláž Punta Rata v Brele

Punta Rata, ležící severozápadně od letoviska Brela na Makarské riviéře, je mnohými považována za jednu z nejexkluzivnějších částí chorvatského pobřeží.  Pláž dokonce pro svou krásu získává jedno ocenění za druhým, v roce 2004 ji například americký časopis Forbes označil za jednu z deseti nejhezčích pláží na celém světě. 

Punta Rata je pláží oblázkovou, leží na mysu porostlém borovicovým hájem, který poskytuje příjemný stín. Mezi stromy se také skrývá stejnojmenná restaurace. Na západní straně mysu, na samém konci pláže, vystupuje z moře ikonická skála porostlá borovicemi. Tenhle kus kamene je bezesporu jedním z nejfotografovanějších v celém Chorvatsku. Naleznete ho na řadě pohlednic a mnoha obálkách katalogů cestovních kanceláří a chybět nesmí ani ve vašem fotoalbu, pokud Brelu a okolí navštívíte. 

Párty pláž Zrće na ostrově Pag

A teď něco pro mladé. Některé pláže vynikají svou přírodní krásou, čistou vodou nebo jemným sněhobílým pískem, pláž Zrće na ostrově Pag vyniká svým zázemím. Ve zdejších barech a diskotékách se totiž po celou sezónu odehrává jedna velká, divoká, letní párty. Zkrátka zážitek, za kterým se sem sjíždějí mladí lidé z celé Evropy. Vůbec nejvyhlášenějším zdejším klubem je Papaya, který má světové renomé. V době koronaviru se nicméně patří upozornit, že návštěva Zrće nebude bez rizika.

Zájemci najdou pláž nedaleko městečka Novalja, v úzkém dlouhém zálivu ostrova Pag. Příjemným bonusem je výhled na pohoří Velebit na pevnině.  Samotná pláž je oblázková a vstup do vody pozvolný. Během dne, kdy hudba přilehlých barů není tak šíleně hlasitá a opilá mládež tak rozdováděná, si ji mohou užít i rodiny s menšími dětmi.

Chorvatský Karibik Sakarun na ostrově Dugi Otok

Tři sta metrů dlouhá, písčito-oblázková pláž Sakarun se nachází v severní části ostrova Dugi Otok, poblíž vesnice Soline.  Tento ostrov patří mezi ty, které prozatím leží mimo hlavní zájem většiny turistů, takže na něm lze strávit veskrze poklidnou dovolenou. Přímo v blízkosti Sakarunu nicméně ubytování nehledejte, neuspěli byste. 

Když si ovšem k pláži zajedete z okolních vesnic, můžete se těšit na příjemný stín borovic, které rostou po celé délce pláže, pozvolný vstup do vody a jemný bílý písek na dně. Díky němu získává voda přenádhernou barvu, která může soupeřit i s vodami Karibiku.  Ne náhodou je pláž Sakarun považována za jednu z nejhezčích na celém Jadranu.

Romantická pláž Stiniva na ostrově Vis

Pokud jsme o pláži Sakarun na Dugi Otoku napsali, že se nejedná o úplně turisticky zprofanované místo, tak o pláži Stiniva na Visu to platí dvojnásob. Jednak Vis leží poměrně daleko od pevniny, takže není tolik vyhledávaný jako třeba Krk nebo Hvar. Jednak samotná pláž je dobře utajenou perlou, na níž se dostanou jen ti, kteří projeví jisté úsilí. A to v podobě kratšího treku z osady Zužeca anebo odchycením takzvaného vodního taxíku v rybářské vesničce Rukavac.

Odměnou vám pak bude kouzelná malá pláž, schovaná mezi skalami, kde si budete možná připadat jako trosečníci na opuštěném exotickém ostrově. Skoro jako Thajsko, navíc mnohdy skoro bez lidí!

Pláž Banje na dohled dubrovnických hradeb

Ideální doplněk výletu za historickými krásami starého Dubrovníku.  Jen asi tři sta metrů od pevnosti Revelin, která je součástí východního cípu dubrovnického opevnění, se nachází oblíbená štěrková pláž Banje. Její předností je právě blízkost historickému městu. Otevírá se z ní krásný pohled na městské jádro. Koupačka přímo pod proslulými dubrovnickými hradbami má rozhodně něco do sebe!

Jasnou výhodou pak je taky zázemí pláže, tedy hlavně restaurace a sprchy se sladkou vodou. Odpočinek na pláži po prohlídce města tak můžete doplnit i pohodovou večeří. Díky sprše se pak z výletu nebudete muset vracet nepříjemně slaní.

Mýtická Kraljičina pláž s léčivým bahnem

Další pláž v pořadí se nachází na západním pobřeží Ninské laguny v severní Dalmácii, asi dvacet kilometrů od Zadaru. „Královnina“ pláž je nejdelší chorvatskou písčitou pláží, užijí si tu tedy i rodiny s malými děti. Třešničkou na dortu je pak místní léčivé peloidní bahno. Pomáhat by mělo na nejrůznější kožní choroby, třeba na atopický ekzém. 

Místo se navíc otisklo i do chorvatské historie, je totiž spjaté s legendami o prvním chorvatském králi Tomislavovi. Jeho choť, královna, se do tohoto místa zamilovala, a při každé návštěvě starého Ninu proto na tomto místě královský pár pozoroval kouzelné východy slunce nad horským masivem Velebitu. Návštěvu pláže můžete spojit i s prohlídkou starobylého Ninu, kde najdete mj. nejmenší katedrálu na světě.

Písečná Rajská pláž na Rabu

Okolí Ninu nicméně není jediným místem, kde v Chorvatsku najdete pláže s pískem místo oblázků, štěrku a skalisek.  Známý svým písčitým pobřežím je i jeden z Kvarnerských ostrovů, a to Rab. Hledejte je zejména v severní části ostrova, na poloostrově Lopar.

Nejvyhlášenější z místních pláží je právě Rajská pláž. Měří na délku asi jeden a půl kilometru, a abyste si pořádně zaplavili, budete muset jít mělčinou pár set metrů. Pro někoho nevýhoda, pro malé špunty a neplavce dar z nebes. V bezprostředním okolí pláže se nachází řada atrakcí jako minigolf, hřiště na kopanou nebo volejbal, ping-pongové stoly a trampolíny.

Divoká pláž Pasjača v Cavtatu

V nejjižnějším cípu Chorvatska, ještě pěkných pár kilometrů za Dubrovníkem, v kraji zvaném Konavle, najdete divukrásnou pláž Pasjača. Pokud ke štěstí nepotřebujete víc, než čisté moře, skvostnou přírodní scenérii a plácek s oblázky, budete spokojeni. Restaurace, bary a další turistické zázemí byste ovšem na Pasjači hledali marně. Nic takového se na ni ani nevejde. 

Pláž je totiž velmi malá a úzká a leží pod téměř svislými skalními stěnami. Přístupná je pouze po strmé stezce a schodech částečně vytesaných do skály. Převýšení činí zhruba dvě stě metrů, při sestupu (a zvláště pak při výstupu!) se tedy pravděpodobně pořádně zapotíte. Návštěvu této pláže doporučujeme pouze těm, pro něž takovýto sportovní výkon nebude představovat problém. Pokud váháte, jestli to stojí za to, pak vězte, že Pasjača bylo loni portálem European Best Destinations vyhlášena jako nejlepší pláž v celé Evropě. 

Nudistická pláž Nugal na Makarské riviéře

A na závěr něco pro dovolenkáře, kteří příliš neholdují plavkám. Zhruba na půli cesty mezi letoviskem Makarská a vesničkou Tučepi se pod vysokými skalisky skrývá pláž Nugal, místo zaslíbené naturistům. Z Makarské se k ní dostanete asi po půl hodině pěší chůze borovicovým lesíkem, alternativně můžete využít i plavidlo. Jistá odlehlost od rušných středisek poskytuje návštěvníkům soukromí. Jen tak náhodou se na pláž Nugal vskutku nikdo nezatoulá, což nudisté jistě ocení. Podobně jako pláž Pasjača, i Nugal byla loni oceněna na portálu European Best Destinations, skončila na třetí příčce.

Podívejte se na chorvatské pláže do galerie: