Vesnice v horách

Vesnice v horách Zdroj: Profimedia.cz

Domorodí Papuánci
Pamětní deska
Průvodce v cíli
4
Fotogalerie

Kokoda Trail: Jeden z nejnebezpečnějších treků světa s válečnou historií

Na této trase vedoucí strmými horami obklopenými džunglí Papuy Nové Guineje zažijete pořádnou divočinu. Čekají vás úskalí v podobě přívalových dešťů a rozvodněných řek a také riziko nákazy tropickými nemocemi. Toto místo je navíc pro zdejší obyvatele významné díky historickým událostem, k nimž došlo během druhé světové války.

Kokoda Trail je pěší stezka vedoucí 60 kilometrů přes pohoří Owen Stanley Range v Papui Nové Guineji. Je proslulá jako místo bitvy mezi japonskými a australskými jednotkami za druhé světové války v roce 1942.

V červenci tohoto roku se japonské jednotky vylodily na severním pobřeží Papuy. Jejich cílem bylo proniknout po souši podél Kokoda Track a dobýt Port Moresby na jižním pobřeží. Tím by Japonci získali kontrolu nad Papuou a základnu, ze které by mohli útočit na australskou pevninu a lodní dopravu v Tichomoří. Zpočátku byl japonský útok úspěšný. Přestože australské jednotky vyhrály několik těžkých bitev, byly nuceny ustoupit směrem k Port Moresby. Chyběly zásoby a tropické nemoci, například malárie, snižovaly bojeschopnost mužů. Bylo málo nosítek na přenášení raněných a i těžce zranění muži byli nuceni jít touto nehostinnou divočinou pěšky. Domorodí Papuánci v rukou Japonců velmi trpěli, takže mnozí z nich byli Australanům věrní: starali se o ustupující zraněné australské vojáky, od kterých dostali přezdívku „fuzzy wuzzy angels“, něco jako chlupatí andělé (podle jejich účesů).

Začátkem září 1942 se Japonci přiblížili na 48 kilometrů od Port Moresby. Nyní však byli sami daleko od své vlastní zásobovací základny na severním pobřeží a čelili obtížím při přesunu zásob a zbraní po úzké, hornaté trati. Muži nyní trpěli hladem a stejnými nemocemi, které předtím postihly australské jednotky.

Ve stejné době obsadili Američané ostrov Guadalcanal na Šalamounových ostrovech východně od Papuy, který mohli využít jako základnu k útokům na japonskou lodní dopravu. V reakci na to se japonské velení rozhodlo soustředit se na Guadalcanal a stáhlo své síly z Papuy, přestože byly na dohled od svého cíle v Port Moresby.

Australské a americké jednotky následovaly ustupující Japonce podél trati a bojovaly s nimi, než dosáhly své pobřežní základny v Buna–Goně. Japonce porazily, ale ztráty Spojenců byly mimořádně vysoké. Celkem v bojích během operace Kokoda zahynulo více než 600 australských vojáků a více než 1600 jich bylo zraněno. Více než 4000 vojáků trpělo tropickými nemocemi. Odhady počtu japonských mrtvých jsou nejisté, ale pravděpodobně jsou ještě vyšší než ztráty spojeneckých vojsk, a to kvůli japonské vojenské tradici spáchat raději sebevraždu než se vzdát.

Extrémní počasí a riziko nákazy

Stezka začíná v Owers Corner asi 50 kilometrů východně od Port Moresby a vede členitým terénem, jímž projdete pouze pěšky, do vesnice Kokoda v provincii Oro. Na nejvyšším bodě stezky se ocitnete při obcházení vrcholu hory Bellamy v nadmořské výšce 2190 metrů.

Horké a vlhké dny s velmi chladnými nocemi, přívalové deště a riziko tropických nemocí, jako je malárie, dělají z této trasy skutečnou výzvu. Hladiny řek a potoků můžou po silných deštích rychle stoupat a jejich překonání je pak nebezpečné. Cesta vede bahnitým terénem s kluzkými kameny a velká část oblasti je nepřístupná vrtulníkem.

I přes tuto náročnost se jedná o oblíbenou túru, která trvá čtyři až dvanáct dní (v závislosti na fyzické kondici). Místní obyvatelé zvládnou trasu za tři dny. Na úspěšné absolvování treku si turisté najímají speciální průvodce, kteří tuto odlehlou oblast znají. A vlády Papuy Nové Guineje a Austrálie se zavázaly tuto stezku do budoucna vyznačit a zpřístupnit.