Wadi Rum je jedna z nejkrásnějších pouští světa.

Wadi Rum je jedna z nejkrásnějších pouští světa. Zdroj: Profimedia.cz

Nový trail podporuje minulost s přítomností a má podpořit ekoturismus.
Beduíni jako průvodci na nové dálkové trase.
Údolí se rozkládá v nadmořské výšce kolem 800 metrů, nejvyšší hory na tomto území tuto úroveň převyšují až o 1 000 metrů.
Celou trasu ujdete za 10 dní.
Dokonalé filmové kulisy známé například z filmů Star Wars nebo Dune.
7
Fotogalerie

Nová dálková trasa v Jordánsku vás provede krásami Měsíčního údolí

Máte dost síly, pevné boty a touhu objevovat překrásnou oblast jižního Jordánska po svých? Nový hiking trail, který vznikl ve spolupráci s místními beduíny, vás provede dramatickou pouštní krajinou, rezavě rudými písky a záhadnými kaňony skalnatého údolí Wadi Rum. Projít 120 kilometrů dlouhou trasu vám zabere přibližně 10 dní.

Kdysi tudy vedla jedna z nejdůležitějších obchodních cest propojujících Orient s Římskou říší. Předpokládá se, že z této doby je odvozen také název oblasti s odkazem na slovo Rūm označující starověký Řím. Jiný výklad ho překládá jako „ztracené město“ Iram, Město pilířů, které je zmiňováno nejen v místních legendách, ale také v koránu. Měl ho potkat stejný osud jako biblickou Sodomu a Gomoru, a proto je dnes tiché a pusté.

Historie horolezců

„Pohoří Wadi Rum je především kolébkou horolezců na Blízkém východě,“ uvádí Ben Hoffler, spoluzakladatel a vývojář stezky, která vznikla ve spolupráci s místními beduíny. „Obyvatelé z pouští Wadi Rum se museli naučit lézt po horách, aby se dostali do jejich vysokých a tichých částí, kde mohli snáze ulovit kozorožce. V tradici lezení pak pokračovaly beduínské kmeny, které se sem dostaly v pozdějších dobách, přičemž většina horolezců chodila bosa, bez lana, často sama a zdolávala nejvyšší a nejtěžší hory regionu. Beduíni z Wadi Rumu jsou tudíž strážci starověké horolezecké tradice, která je v regionu stále živá,“ doplňuje.

Filmové kulisy

Wadi Rum Trail se připravoval tři roky. Podílelo se na něm 10 příslušníků kmene místních beduínů, včetně beduínů žijících v Saúdské Arábii, kteří se kdysi po tomto regionu volně pohybovali. „Je to jedna z nejkrásnějších pouští na Zemi, ale většina návštěvníků dosud viděla jen její malou část,“ uvádí Ben Hoffler. Lidé totiž většinou dosud poznávali krásy Wadi Rumu jen z korby terénního auta při zrychlených túrách kolem zavedených turistických atrakcí. A to by měl nový trail změnit. Kromě pěší turistiky zahrnuje nová stezka také lezecké a horolezecké trasy, které se tu používaly po tisíciletí.

Autentický zážitek

Stezka Wadi Rum je koncipována tak, aby podpořila a povzbudila místní obyvatele, kteří návštěvníkům umožňují sdílet své tradiční znalosti a dovednosti. „Je to krásná cesta, která spojuje minulost se současností, zachovává dědictví našich předků a vychovává moderní generaci k ekoturistice,“ říká Sabbah Eid z kmene Anaza, který dohlížel na průzkumné práce na stezce.

Jak jsme uvedli, celý okruh trvá 10 dní, ale cestující s nedostatkem času mohou absolvovat jen jeho úseky. Je také možné přeskočit lezení po skalách nebo přizpůsobit trasu individuálním potřebám.  

Středisko stezky Wadi Rum Trail neorganizuje túry, slouží pouze jako informační centrum pro průvodce a propojuje je s turisty.