Stúpa Bódhnáth je již stovky let symbolem buddhistické víry Nepálu

Stúpa Bódhnáth je již stovky let symbolem buddhistické víry Nepálu Zdroj: Martin Hájek

Výstup na Gokjo Ri (5357m) dá tělu zabrat, ale za odměnu odtud můžeme spatřit pět osmitisícovek společně s úchvatnými jezery Gokjo
Každodenní ruch v ulicích Káthmándú je jako z jiné planety
Centrum Pátanu, jednoho z nejstarších nepálských měst, je lemováno chrámy a nádhernými paláci
Výhled na nejvyšší horu naší planety z 5644metrů vysokého vrcholu Kálápatthar
Historický Bhaktapur je fascinujícím místem k pozorování všedního života Nepálců
14
Fotogalerie

Uhrančivý Nepál: Okouzlení na celý život

Jako první vás tu přivítá monumentálnost Himálaje. Když jej pozorujete z okénka letadla, zdá se, že vás hory z dálky zdraví. Tato fascinace vás chytne a nepustí. A nepřestanete se cítit omámeni a šťastni nejen během celého pobytu v tomto okouzlujícím horském království, ale ještě i několik týdnů po návratu domů.

První den se usadíte v hotelu uprostřed ruchu Thamelu, věhlasné turistické čtvrti v centru Káthmándú. Ztratíte se v jeho kouzelných zákoutích a obchůdcích všeho druhu. Objevíte Asan, nejstarší čtvrť a tržiště, které je už od středověku srdcem města. Bloudíte mezi stánky, kde se odpradávna prodává sůl, koření, zářivé korálky nebo zde vedle sebe, přímo na ulici, pracují zubaři či holiči. Stačí jen zabočit a další ulička vás zavede na malé náměstí, v jehož středu stojí bělostná stúpa. Z výšky na vás shlížejí pronikavé Buddhovy oči a okolo si v houfu holubů hrají děti. Po obvodu náměstí, pod staletými banyány, vysedávají místní dámy. Některé zahalené do barevných sárí, jiné oděné do jednoduchých šedých sukní. Najednou se za rohem objeví sádhu. V šafránovém rouchu, s šedou pletí a barevně pomalovaným obličejem. Mezitím buddhistický mnich s modlitebním mlýnkem několikrát obkrouží okolo stúpy a vy jen stojíte a pozorujete.
Uvědomíte si, že buddhisté, hinduisté i tibetští uprchlíci zde žijí v míru a harmonii. Jaký mír a klid cítíte ze zdejších starobylých chrámů a paláců!

Cesta k dobrodružství

Mnoho cestovatelů míří do Nepálu, aby se vydali na dlouhou túru za poznáním krásných himálajských hor i sebe sama. Někteří se dokonce odváží vystoupit až na některý z jeho zdánlivě nedostupných vrcholů. Je dobré věnovat pozornost vašemu průvodci, který tu není od toho, aby vám ukazoval cestu, ale aby vás provedl tím náramným dobrodružstvím a také zajistil, že se vrátíte v pořádku domů. Výlet s místním Šerpou, říkejme mu třeba Ongčhu, najednou získává úplně jiný rozměr. Jste uprostřed ničeho a zároveň obklopeni vším.

Jednou se probudíte v malém přístřešku ve výšce čtyř tisíc metrů. Bude ještě tma, možná kolem půl třetí ráno. Čas zde vlastně nehraje roli. Jako ve snu se obléknete a mrazivou nocí se vydáte na cestu. Jediným vaším světlem bude malá čelovka na hlavě. Zmrzlá tráva vrže při každém kroku a krystalky ledu uvízlé v jejích listech se lesknou odrazem světel, která na vás září jako drahocenné brilianty. Najednou se obloha začne vyjasňovat. Aniž si to v té chvíli uvědomíte, už se rozednívá. Chystáte se dosáhnout sedla, vrcholu nebo základního tábora. Emoce jsou takřka hmatatelné, kroky však zpomalené. Lapáte po dechu a tep se zrychluje. „Už jsme skoro tam, už to skoro vidím,“ myslíte si. Zastavíte se a tupě pozorujete ten zářivý obzor. „Musím tam dojít. Ještě jeden krok…“ Ongčhu nabádá: „Nahoře jsou lepší výhledy. Když si pospíšíme, dorazíme právě včas, abychom viděli východ slunce nad Everestem.“ Díváte se na průvodce nevěřícně, zda to, co říká, je pravda. Protože tuto vizuální podívanou už snad ani nelze vylepšit. Nakonec do cíle přijdete včas, protože touha objevovat a žasnout bude silnější než všechno ostatní okolo. A až tam budete, na vrcholu oné hory vyšší než všechny ostatní, na kterých jste dosud byli, a před vámi ještě vyšší, bíle zářící vrcholky, kterých se dotýkají paprsky vycházejícího slunce, okusíte pocit úžasu a svobody tak silný, jak jen může být.

A tohle je Nepál – země divů, kultury, historie, dobrodružství a vzrušení.


Mých top 5 míst mimo hlavní turistické trasy

K nejoblíbenějším cílům v Nepálu patří města Káthmándú či Pokhara a treky okolo Annapúren a pod Everest. Zde skutečně najdete ty nejlepší památky a výhledy, ale často také davy turistů. Pokud se jim chcete vyhnout, navštivte skryté skvosty, které jsou útočištěm klidu, ale přitom plné krás.

1) Rui La je jednou ze starých obchodních hranic mezi Nepálem a Tibetem. Dnes už tu karavany jaků nepotkáte, ale z 4998 metrů vysokého průsmyku se vám naskytnou dechberoucí výhledy na horu Manáslu i Tibetskou náhorní plošinu. Atmosféra je zde jako z jiné planety. Pustá měsíční krajina kontrastuje s rudou čínskou vlajkou a plotem přehrazujícím sedlo. Když budete mít štěstí, pak v plotě objevíte i malou díru, kterou se budete moct protáhnout na druhou stranu a strávit třeba „sedm minut v Tibetu“.

2) Údolí Cchum se nachází v odlehlém koutě Ganéšského Himálaje a je posvátným poutním okruhem Kjimu Lung. V překladu znamená cchum „živý“, což je poměrně výstižný popis. Údolí je totiž fascinující směsí hor, buddhistické kultury a starobylých klášterů. Najdete zde také jedny z nejhezčích nepálských čhörtenů a zídek mani s vytesanými kresbami božstev.

3) 5420 metrů vysoké sedlo Čo spojuje dvě oblíbená údolí regionu Sagarmatha: údolí Khumbu se základním táborem Everestu a údolí Gokjo s tyrkysovými jezery a nejdelším nepálským ledovcem Ngozumpa. Čo La patří k obtížnějším průsmykům, avšak náročnost přechodu je vykoupena odměnou v podobě výhledů na pět vrcholů vyšších než osm tisíc metrů.

4) Království Mustang je známé také jako „Tibet za tibetskou hranicí“. Jeho poslední král zde vládl do roku 2008 a stále žije v hlavním městě, Lo Manthangu. Mustang byl až do roku 1992 neprodyšně uzavřen pro cizince a i dnes je velmi obtížné a nákladné jej navštívit. Mustang je jednou z posledních tibetských enkláv, kde se podařilo zachovat původní tibetskou kulturu v prakticky nedotčeném stavu od středověku.

5) Historický Bhaktapur je bezpochyby nejkrásnějším nepálským městem. Místnímu náměstí Darbár dominuje královský palác a jen o kousek dál krásný pagodový chrám Njatápola, nejvyšší v zemi. V jeho okolí se nachází mnoho dalších svatyní se zajímavými sochami a úžasnými vyřezávanými balkony. V centru najdete spoustu zajímavých uliček s místními obyvateli žijícími po staletí téměř neměnným stylem života.