Qasr Al Muwajdží

Qasr Al Muwajdží Zdroj: Profimedia.cz

Cesta na horu Džebel Ḥafít
Archeologický park Hili - hrobka
Pevnost Al Jahili
Oáza
5
Fotogalerie

Spojené arabské emiráty nejsou jen Dubaj a Abú Dhabí. Objevte historii Arábie v zapomenutém Al Ajnu

Chcete-li se skutečně seznámit s arabským kulturním bohatstvím, nesmíte při návštěvě Spojených arabských emirátů opomenout Al Ajn. Toto velkolepé město pokryté stínem tisíců palem, jejichž zelené listy kontrastují se žlutohnědým pískem a průzračnou oázou, je ideálním místem pro únik z rušné Dubaje. Díky svému historickému původu je také součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Al Ajn se nachází na křižovatce starověkých zemí Arabského poloostrova a Mezopotámie a je považován za jedno z nejstarších obydlených míst na světě s téměř 8000 let dlouhou historií. Leží asi 150 km od Dubaje a je důkazem existence prehistorických kultur v pouštní oblasti a také symbolem houževnatosti beduínů, kteří dokázali odolávat drsnému pouštnímu prostředí.

Všude kolem máte pocit klidu a pohody. Žádné vysoké mrakodrapy, žádný Burdž Chalífa či přeplněné bulváry. Toto místo je výjimečné především díky silnému spojení s minulostí, které vám umožní nejen objevit skvosty zdejší kultury a historie, ale také vidět tento region ve zcela novém světle bez pozlátka a luxusu.

Archeologovo srdce zaplesá

Starověká archeologická naleziště v okolí Al Ajnu dokládají lidské osídlení na místech jako Al-Rumajlá, Hili a Džebel Ḥafít, kde byly vybudovány hrobky ve tvaru včelích úlů. V těchto oblastech můžeme najít pozůstatky starobylých vesnic z doby bronzové a železné, pohřebišť, hradišť a zemědělské infrastruktury. Zvláště archeologický park Hili stojí za navštívení. Je pravděpodobně nejstarším známým důkazem rolnické vesnice ve Spojených arabských emirátech. Centrem parku je Velká hrobka Hili z doby kolem roku 2000 před naším letopočtem. Hrobka, postavená v kruhovém tvaru o průměru až 12 metrů a vysoká přibližně čtyři metry, sloužila k pohřbívání lidí z okolních osad. Do krypty vedou dva vchody zdobené krásně vyrytými reliéfy zobrazujícími lidské a zvířecí figurky. V celé oblasti Hili se nachází mnoho dalších podobných hrobek a plánuje se vybudování archeologické stezky.

Mnoho archeologických artefaktů je k vidění také v místním muzeu, které bylo vybudováno v roce 1971. K vidění jsou tu například karneolové šperky, které historici SAE často spojují s obchodními vazbami na harappskou civilizaci, a krátké meče a dýky z pozdní doby bronzové. Ačkoli v SAE existuje řada renomovaných muzeí, jako je například Louvre v Abú Dhabí, neexistuje žádné, které by tak dobře přibližovalo starověkou historii země jako muzeum v Al Ajnu.

Datlová oáza

Mezi další místa, která byste v Al Ajnu neměli minout, patří oáza o rozloze 1200 hektarů, která utvářela ekonomiku a podobu města již od velmi dávných dob. Nachází se v samém centru Al Ajnu a při procházce můžete pozorovat tradiční falaj, což je starobylý zavlažovací systém, který vyživuje místní pastviny a více než 150 000 datlových palem a ovocných stromů.

Navštívit můžete i několik pevností. Qasr Al Muwajdží je malebná stavba a příklad hliněné cihlové architektury z počátku 20. století. Jedná se o památku zapsanou na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, která fungovala jako sídlo vlády a místo pro setkávání zdejší komunity. Později se stala domovem generací vládnoucí rodiny Ál Nahjánů.

Historickým a kulturně bohatým místem je také pevnost Al Jahili v Al Ajnu, která byla postavena v 90. letech 19. století a později v roce 2008 přeměněna na muzeum. Její součástí jsou obchody se suvenýry, kavárny a širší veřejné náměstí pro výstavy a kulturní aktivity. Do budoucna se plánuje její rekonstrukce.