Thajsko

Thajsko Zdroj: TAT

Thajsko
Thajsko
3
Fotogalerie

Thajsko úspěšně potlačuje koronavirus a opět láká turisty. Vhodné je teď pro delší cesty

Thajsko je globální cestovatelský fenomén. V roce 2019 sem přijelo 40 milionů zahraničních turistů, mezi nimi i kolem 55 000 Čechů. Důvody jsou jednoduché: Teplo, moře, pozoruhodné památky, skvělé jídlo, nepřeberná nabídka ubytování, zajímavá příroda, slušné služby a příjemní lidé. Dá se jet do Thajska teď, kdy svět pořád svírá koronavirová pandemie? Dá, ale kvůli Covidu-19 jsou pravidla jiná. Musíte si nejdříve vyřídit různé formality a po příjezdu být v karanténním hotelu. Cesta je proto vhodná zejména pro lidi, kteří jedou na delší dobu či dělají na home office.

Dvě zcela zásadní otázky pro současnou cestu do Thajska jsou: Jak se tam vyvíjí nákaza a nehrozí vám něco? A pak: Co potřebujte, abyste mohli přijet? Protože jsem to zkusil a jsem právě v hotelu Divalux nedaleko bangkokského mezinárodního letiště v karanténě, předávám aktuální informace z místa.

Můžete jet? A je otevřeno?

Na otázku ohledně vývoje nákazy v Thajsku, je odpověď pro občana České republiky, který sleduje v přímém přenosu naše obrovské problémy, hodně překvapivá. Ve středu 10. března zde registrují jen 26 540 nakažených a 85 mrtvých. Za 14 měsíců, co se tady koronavirus objevil. Země má přitom 67 milionů obyvatel. Za velmi dobrými čísly stojí velká disciplinovanost lidí, ale i rázná opatření vlády.

Cestování Thajskem je dnes relativně bezpečné, ložiska nemoci jsou jen na izolovaných místech. Restaurace a obchody jsou otevřené (ale ne přes noc), musí se nosit všude roušky, udržovat rozestupy. Provoz některých památek může být omezen, ale to se průběžně vyvíjí. Například slavný Královský palác v Bangkoku byl znovuotevřen 4. března.

Nejaktuálnější sdělení českého Ministerstva zdravotnictví k Thajsku pak pochází z 5. března a mezi „zeměmi s nízkým rizikem nákazy“ je uvedeno právě i Thajské království (dalšími jsou Island, Vatikán, Austrálie, Nový Zéland, Singapur a Jižní Korea). V překladu: Můžete sem jet bez obav, ale je nutné dodržovat stanovená místní pravidla, která pomáhají nákazu eliminovat.

Thajsko bylo pro zahraniční turisty uzavřeno od dubna do konce září minulého roku. Od té doby běží speciální systém pro zahraniční turisty. Ten cesty umožňuje, ale na rozdíl od minulosti (to jste si koupili letenku a mohli jste vyrazit) potřebujete různá potvrzení. Není jich málo a musí být v angličtině. Můžete je vyplnit sám (sama), zvládnout se to dá. Zabere to ale nějaký čas. Vše se dělá online. Druhou cestou je, že to za vás vyřídí nějaká cestovní kancelář. Výhodou je, že dnes budete na pláži jen s několika lidmi a pro získávání poznatků a vjemů o Thajsku zde panuje neobvyklý klid, který se podle mě už nebude opakovat. Byl jsem zde i v lednu 2005 po ničivé tsunami, kdy turistů ubylo, ale nedá se to srovnat. Jak dlouho ten klid vydrží, těžko říct. Odhaduji, že do léta, či podzimu, kdy začnou turisté opět více masově jezdit, protože budou mít potvrzení o očkování.

Podívejme se, co potřebujete teď a na co si dát při vyřizování pozor.

Dokumenty na cestu

Vstup do Thajska se odvíjí od získání Certificate of Entry (COE, povolení ke vstupu). Ten vám vystaví po splnění podmínek thajské velvyslanectví v Praze. Vyřizuje se elektronicky. Do 45 dní pobytu u toho platí bezvízový styk.

Předložit musíte nascanovanou kopii pasu. Dále rezervaci letenek. Přiletět se teď smí jen takzvanými semi-komerčními lety. Já jsem zvolil KLM přes Amsterdam a letadlo bylo poloprázdné, takže cestování velmi pohodlné (na palubě ale musíte mít kromě doby jídla nasazenou roušku či respirátor po celou dobu letu).

Neopominutelná je pro získání COE rezervace pobytu v thajském karanténním hotelu. Jmenuje se ASQ (Alternative State Quarantine) reservation confirmation. Do karantény trvající 14 dní se musí bez pardonu. Nespekulujte o tom, že se tomu nějak „po česku“ vyhnete. Nevyhnete.

Nesmírně důležité je při vyplňování COE doložení smlouvy v angličtině o zdravotním pojištění na cestu. Ale zde pozor. Některé české pojišťovny to na nemoc Covid nedělají. Přitom musíte mít pokryty výlohy na případné léčení Covidu v protihodnotě za 100 000 dolarů. Doporučuji proto variantu pojištění v thajské pojišťovně. Opět to jde jednoduše a elektronicky. Já jsem zvolil pojišťovnu Dhipaya. Na měsíc to stálo 4800 thajských bahtů, což je v přepočtu necelých 3500 Kč. Ano, je to víc, než byste zaplatili v Česku, ale dostanete proticovidovou smlouvu v angličtině a thajštině. V karanténním hotelu pak budete v době pobytu dvakrát testováni (způsob PCR a to už je v ceně).

Dále pro COE vyplňujete takzvanou Declaration Form (obvyklé osobní údaje a informace o tom, zda jste nebyl v poslední době nemocný). Když už COE máte, ještě vám přijde upozornění, na vyplnění několika údajů, který se jmenuje Questionnaire T.8. To je pro úředníky na letišti v Bangkoku (údaje o letu, několik osobních a opět, zda jste neměl před příletem nějaké příznaky koronaviru).

Před samotným odletem si všechny dokumenty raději vytisknete na papír, protože mobil či počítač může vždy zkolabovat. A na cestu a pro vstup do Thajska ještě potřebujete od svého lékaře Fit to Fly Health Certifikate (zda trpíte nějakou jinou nemocí, jaké berete léky a zda můžete absolvovat let). No a samozřejmě negativní výsledek RT-PCR testu na Covid-19 (musí být i v angličtině), jehož potvrzení bylo vydáno maximálně 72 hodin před odletem. Na letišti po mě ovšem KLM chtěla ještě udělat další antigenní test. K tomu PCR testu starému jen jeden den. To nechápu, ale vysvětlit si to nenechali.

Lze to obejít?

Protože v případě koronavirových opatření Češi prosluli jejich obcházením, dovolím si k tomu poznámku. Fakt to v tomto případě nezkoušejte. Česká vyčůranost na Thajce neplatí.

Mimochodem – dokumenty byly kontrolovány jak při odletu na letišti v Praze, tak při tranzitu v Amsterdamu a skoro všechny velmi podrobně a opakovaně na letišti v Bangkoku. Až pak jsem se dostal k samotné pasové kontrole.

Vypadá to na první pohled dost složitě, ale pokud se už pro delší cestu do Thajska rozhodněte, je jisté, že tato země se vám odmění tím, že nabízí většinou hezké, příjemné a zajímavé věci. I když musíte být prvních 14 dní v hotelu v karanténě. Vláda teď uvažuje, že karanténu brzy zkrátí.

Registrujte se

Pokud mohu ještě poradit, registrujte se před cestou do systému DROZD. Je to „Registrace občanů při cestách do zahraničí“, kterou provozuje Ministerstvo zahraničních věcí. Je to dobrovolné a může se to zdá někomu zbytečné. V jiné době by tomu tak i možná bylo, ale teď doporučuji registraci. Systém slouží k poskytování rychlé pomoci českým občanům v nouzi. Vím, že na českém velvyslanectví v Bangkoku pracují zkušení a zdatní diplomaté, takže věřím, že v případě potřeby vám budou schopni a ochotni pomoci.

Důležité kontakty

Velvyslanectví Thajského království v Česku: adresa: Romaina Rollanda 3, 160 00 Praha 6 – Bubeneč; telefon: 220 571 435, 220 570 055; web: www.thaiembassy.cz; e-mail: info@thaiembassy.cz

Velvyslanectví České republiky v Thajsku: adresa: 71/6 Ruam Rudee Soi 2, Ploenchit Rd., 10330 Bangkok; nouzová linka: +66/614233819; web: www.mzv.cz/bangkok; e-mail: bangkok@embassy.mzv.cz

Tourism Authority of Thailand (TAT), pražská kancelář: Quadrio Office, Purkyňova 2121, 110 00 Nové Město, Praha, web: www.amazingthailand.cz; telefon: 281913738-9; e-mail: info@amazingthailand.cz