Video placeholde
Takhle to vypadá v deltě řeky Okavango v Botswaně
Takhle to vypadá v deltě řeky Okavango v Botswaně
Takhle to vypadá v deltě řeky Okavango v Botswaně
Takhle to vypadá v deltě řeky Okavango v Botswaně
Takhle to vypadá v deltě řeky Okavango v Botswaně
9
Fotogalerie

V ptačím ráji v deltě řeky Okavango by mohl donekonečna vybírat i biblický Noe

Kolik zvířat dostal biblický Noe do své archy, to se nikdy nedozvíme. A i kdyby byl známý příběh, který měl před zničující potopou zachránit lidský druh i zástupce zvířat, pravdivý, zcela jistě Noe nemohl shromáždit všechny živočichy. I to vás může napadnout, když plujete po vodách delty řeky Okavango v Botswaně, kde žije podle vědců téměř 500 druhů ptáků.

„Jedinečné na Okavangu, největší vnitrozemské deltě světa, je to, že v každou roční dobu se zde mění podle množství vody podmínky a podle toho můžete objevovat i nejrůznější zvířata v jiném množství a na jiných místech. Týká se to samozřejmě i ptáků,“ řekla Reflexu.cz Francisca Hird, která je jednatelkou cestovní agentury Ker & Downey, jež v Okavangu provozuje několik kampů a lodží.

A co by Noe mohl z ptáků do své archy v Okavangu najít? Třeba orla jasnohlasého, sovy Ketupy Peliové, jeřába královského, kladivouše afrického, ibise posvátného, pštrosy, volavky i majestátního marabu.

To, co přesně můžete vidět z ptačí říše, skutečně záleží na ročním období a množství vody. V každém případě si můžete být jisti, že ať navštívíte Okavango kdykoli, potkáte obrovské množství ptáků zejména při výletech do bažin a různých mrtvých ramen rozlité řeky.

V každém kampu či lodžii si můžete pronajmout tradiční loď „mokoro“, což je kanoe, které zde používali a používají místní obyvatelé. Je to naprosto tichý dopravní prostředek, kam se vejdou dva turisté a s nimi jeden „lodivod“, který odpichuje kanoe dlouhou tyčí. Ten vám podá i výklad, co právě vidíte.

Jen malé upozornění. Pokud jste objemnější, nemusí být sezení v mokoru právě pohodlné, ale věci, které uvidíte, stojí za to. Tyto kanoe se kdysi vyráběli z tvrdého ebenového dřeva, nebo z kmene stromu Kigélie africká. Jenže ekologie a přísná ochrana životního prostředí dorazily i do Botswany. Kvůli tomu, aby se zbytečně nekácely stromy, jsou dnes mokoro většinou z plastů. Není to žádný podvod na turistech, ale záchvěv zdravého rozumu.

V lodžích, podle toho u jaké vodní hladiny se nacházejí, jsou ale k dispozici i malé lodě s motorovými čluny. Ty se používají v případě, když jedete na větší plochy s dostatkem vody.    

Jak říkal velmi trefně jeden kolega, dobré je při těchto výletech v Okavangu loď zastavit, nemluvit a zaposlouchat se do zpěvu či skřeků obrovského množství ptáků. „Tady by se bál i Alfred Hitchcock,“ řekl. Tedy autor kultovního hororového filmu Ptáci z roku 1963.

Slavný režisér a spisovatel by si zde vybral stejně, jako biblický Noe.