Pěšky džunglí do ztraceného města

Pěšky džunglí do ztraceného města Zdroj: Mart Eslem a David Surý

Cestovatelský Diáky festival II. v Biu Oko začíná. Na co se můžete těšit?

Jedenáct přednášek, jeden večer cestovatelských stand-upů, valentýnský speciál a známí dobrodruzi. Takový je program už druhého ročníku cestovatelského festivalu Diáky festival II., který se koná ve dnech 11. až 14. února v pražském kině Bio Oko. Na co se můžete těšit? Máme pro vás několik tipů.

11. 2. v 17:00

Maroko: Na kole přes nejvyšší sedla Atlasu (Radomír Čížek)

Radomír Čížek se přijede podělit o své zážitky z výpravy po Maroku, jejímž cílem bylo zdolat na kole nejvýše položená sedla Vysokého Atlasu a na vlastní kůži okusit každodenní život Berberů žijících na hřebenech hor. Na své 1700 km dlouhé pouti překonal 14 horských průsmyků ve výšce přes 2000 m a přitom poznával, jak se šlape ve 42°C, jak bolí průjezd písečnou bouří, co obnáší cyklocestování během ramadánu, jak chutná kozí srdce i jak těžký náklad nosí na zádech místní stařenky.

Maroko na koleMaroko na kole | Radomír Čížek

12. 2. ve 20:30

Travel SLAM

Večer krátkých cestovatelských stand-upů. Netradiční příběhy a zážitky čekají na každého, kdo jim vychází vstříc. Přesto, že ne všichni mají odvahu pustit se na neprobádané území, mnozí by rádi slyšeli a viděli, co nás za hranicí komfortní zóny čeká. Travel slam je akce pro obě části cestovatelské komunity. Na jedné straně pro všechny, kteří se chtějí podělit o svůj příběh, a na straně druhé pro diváky, jež se rádi zasmějí a vzdají hold střeleným dobrodruhům. Nudit se nikdo nebude, protože čas je akorát na jednu pořádnou historku. Každá odjinud, každý vystupující z jiného těsta.

Travel SlamTravel Slam | Travel Slam

13. 2. v 17:00

Pěšky džunglí do Ztraceného města (Mart Eslem a David Surý)

Chcete poznat kulturu, která žije stále stejně jako obyvatelstvo předkolumbovské Ameriky? Pak se vydejte tam, kde jediným dopravním prostředkem jsou muly nebo vaše vlastní nohy. Ústečtí cestovatelé a filmaři nás zavedou do kolumbijského pohoří Sierra Nevada de Santa Marta. V neprostupné džungli, kde ještě před pár lety vládli narkobaroni, žijí potomci dávné kultury Tairona, která se do nedostupných hor schovala před španělskými dobyvateli. Několikadenní trek úchvatnou přírodou vede do tzv. Ztraceného města (Ciudad Perdida). V oblasti žijí kmeny Kogi, Arhuaka, Kankuamo a Wiwa.

Pěšky džunglí do ztraceného městaPěšky džunglí do ztraceného města | Mart Eslem a David Surý

14. 2. v 17:00

Láska a vztahy v královstvích žen (Kateřina Karásková)

Kdo řídí svět? V těchto společnostech ženy! Muži oceňují jejich intelekt a nechávají veškeré rozhodování na nich. Ženy hrají hlavní roli nejen v rodině a v byznysu, ale i ve vztazích a v sexu. A když se to pánům nelíbí? Nezbývá jim než bojovat za rovnoprávnost! Vydejte se s cestovatelkou a spoluautorkou knihy Kde ženy vládnou Kateřinou Karáskovou na výpravu k mexickým Zapotékům, indonéským Minangkabaům, čínským Mosuům a indickým Khásíům – kmenům, u nichž i pravidla lásky diktují ženy.

Láska a vztahy v království ženLáska a vztahy v království žen | Kateřina Karásková

Celý program a vstupenky na festival na adreseBiooko.net/Diaky.

Láska a vztahy v království ženLáska a vztahy v království žen | Kateřina Karásková