Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Šrí Lanka
Súdán
Švýcarsko
Sýrie
Rozhovor s Tomášem Vejmolou
6
Fotogalerie

Do pískem zavátého Súdánu i na pobřeží zelené Šrí Lanky vás zavede březnové číslo LaZ. Právě vychází!

Svět je nesmírně pestrý a my se snažíme jeho různorodost přenášet na stránky časopisu Lidé a Země. Jak se nám to podařilo tentokrát, posuďte sami.

Súdán není země s běžným turistickým ruchem a přívalem cestovatelů. O to cennější jsou postřehy, které v hlavním tématu březnového vydání přináší Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek, členové expedice Z101. Vybrali pro nás ty nejzajímavější lokace, prostřednictvím několika střípků přinesli vhled do běžného života místních a v rubrice Menu dali nahlédnout pod pokličku súdánské kuchyně.

Trochu méně písku, o něco více zeleně a také spoustu svérázné architektury najdete v Kazachstánu. Bronislav Jaroš se do téhle středoasijské země ani vypravit nechtěl, ale neplánované zážitky jsou často ty nejsilnější. Jak na něj zapůsobila bývalá sovětská republika, o které jsme se toho ve škole moc neučili? Mimochodem o vzniku a rozpadu bývalého SSSR pojednává březnová rubrika Obzor.

Co nového se ještě dá napsat o Šrí Lance, jednom z největších turistických hitů Asie? Třeba to, jak se po Cejlonu cestuje v době, kdy se ostrovu turisté vyhýbají obloukem. Reportáž Anny Müllerové je psaná takřka v reálném čase a jako obvykle je prodchnutá pohodou a radostí z každé maličkosti, kterou putování po cizokrajných koutech poskytuje.

Také o Kanárských ostrovech byly napsány stovky článků. Máte ale jasnou představu o tom, čím je každý z nich specifický? Víte, jaký z nich by nejvíc uspokojil vaše cestovatelské preference? V rubrice Sedmička jsme se pokusili vám napovědět. Pokud jsou pro vás africké vody Atlantiku přece jen daleko, zvažte Menorku ve Středozemním moři. Hana Táborská ji celou obešla, takže dokáže posoudit, která místa na španělském ostrově opravdu stojí za to.

Chodíte rádi po horách a nevadí vám dát si pořádně do těla? Kristián Šodor popadl bágl i rodinu a vydal se na dva týdny do Švýcarska, aby na vlastní nohy a oči zakusil krásy části dálkového treku Via Alpina. Fotky, které reportáž doprovázejí, mluví jasnou řečí: je to paráda!

O Asii už řeč byla, ale největší světadíl je natolik rozmanitý, že vůbec nevadí, když se do něj v rámci jednoho vydání podíváme víckrát. Lenka Hrabalová líčí návštěvu mýdlárny v Sýrii ještě před tím, než tuhle blízkovýchodní zemi zasáhlo kruté zemětřesení. Zcela jinou atmosféru vyzařují města Singapur a Hongkong, která jsme proti sobě postavili do duelu. S životem v Nepálu má bohaté zkušenosti náš odborný poradce Tomáš Beránek, pro nějž se jedna z nejchudších zemí světa stala druhým domovem. A střelka našeho kompasu tentokrát zamířila do poněkud přehlíženého Libanonu, kde se míchají evropské a arabské vlivy.

Asie se stala významným mezníkem života také pro mladého cestovatele Tomáše Vejmolu, který vstoupil ve známost cestou v tuk-tuku z Bangkoku do Hranic na Moravě. Tím ale jeho dobrodružné výpravy neskončily. Co dalšího má za sebou a kam se ještě chystá? To se dozvíte v březnovém rozhovoru.

Samozřejmě nezapomínáme ani na krásy Česka. Jakub Hloušek, nadšený turista a milovník přírody, nás tentokrát provádí moravskými loukami, na nichž na jaře rozkvétají orchideje!

Nezapomeňte v anketě nejen rozhodnout, které město z březnového duelu je vašemu srdci bližší, ale také nám prozradit, jaké téma vás v aktuálním vydání potěšilo nejvíc.