Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Malajsie
Egypt
Chřiby
Rozhovor s Pavlem Grossem
Thajsko
6
Fotogalerie

Právě vychází lednové číslo LaZ ve znamení pohody, potápění a líbezné Malajsie!

Věříme, že už při letmém prolistování lednového čísla LaZ na vás dýchne hřejivá pohoda – ať už se s námi vypravíte do „té opravdové“ Asie, do egyptské hippie oázy, nebo se budeme společně toulat méně známým moravským pohořím s magickým nádechem.

Začátek roku zůstává vhodným obdobím k výpravám do jihovýchodní Asie. Symbolem téhle oblasti se stalo především Thajsko, ale podle Petra Blahuše představuje tu skutečnou Asii poněkud přehlížená Malajsie. Ve městech a vesničkách můžete vnímat vliv různých náboženství a kultur, výlety do rozmanité přírody vás přesvědčí, že proslulé Borneo má silnou konkurenci i na pevninské části země. Aby byla vaše představa kompletní, v rubrice Menu vám dáme šanci aspoň na dálku přičichnout k exotickým vůním malajsijské kuchyně.

Od naší nejzkušenější autorské dvojice člověk nemůže očekávat, že nás pozve na místo, kde hraje prim komerce a turismus v té nejhorší podobě. A tak si buďte jisti, že vás reportáž bohémských manželů Páleníčkových z egyptského pobřeží přenese do nefalšovaného arabského Orientu bez obtěžujících nabízečů všeho možného a dorážejících dětí. Dahab si totiž ještě stále uchovává atmosféru přitahující svobodomyslné duše. A nepřijdete ani o parádní potápění, které se mimochodem vine tímto vydáním časopisu jako červená nit.

V rubrice Sedmička přidáváme k Egyptu dalších sedm lokalit, kde oceány odkrývají své poklady způsobem, z něhož přechází zrak. A rozhovorem představujeme prvního českého akvanauta Pavla Grosse a jeho poutavý životní příběh, který doposud zůstával z nepochopitelných důvodů opomíjený. Povídání se skromným dobrodruhem, který by byl nejradši mlokem, připomíná verneovské romány.

Tentokrát se o něco víc než obvykle věnujeme i městům. Ivana Grešlíková přenesla na papír svéráz amerického města pulzujícího hudbou, energií a životem i ve chvílích, kdy něčí život skončil. New Orleans je zkrátka „jiná Amerika“, kterou je potřeba zažít na vlastní oči, uši a kůži. Bronislav Jaroš naopak odkrývá poklidná zákoutí bavorské metropole Mnichova, v nichž můžete nevzrušeně pustit na pastvu své oči i duši.

Po prosincovém výletu do Belize pokračujeme i v lednovém čísle v průzkumu pevninské části Střední Ameriky, a to trojlístkem sousedících zemí, které na titulkách katalogů obvykle nenajdete. O to větší důvod vydat se do Guatemaly, Hondurasu nebo Salvadoru!

Malajsie není jediná země začínající na „Mal“, které se tentokrát věnujeme. Tereza Vavroušková se v rubrice Kotva svěřuje s tím, jak se jí žije na rajských Maledivách, naproti tomu Zdeněk Divíšek v rubrice Premiéra líčí své zážitky z afrického Malawi, kde má život místních k ráji hodně daleko. Nelehkou pozici mají i některé horské kmeny severního Thajska, o čemž se přesvědčila Magdaléna Rojo.

Určitě ale nesmíme zapomenout na naši zemi, která si právě připomíná třicet let od svého vzniku! Nadšený turista Jakub Hloušek se v lednovém čísle podělí o svou lásku k moravským Chřibům, které prošmejdil všemi směry. A pro případ, že se chcete na Česko při letošních toulkách zaměřit trochu víc, přijde vám vhod také náš aktuální speciál Objevujte Česko, jenž bude na stáncích jen do 3. února. Tak hurá do trafiky, kde můžete zabít rovnou dvě mouchy jednou ranou.