Listopadové číslo LaZ právě vychází!

Listopadové číslo LaZ právě vychází! Zdroj: Lidé a Země

Listopadové číslo LaZ právě vychází!
Listopadové číslo LaZ právě vychází!
Listopadové číslo LaZ právě vychází!
Listopadové číslo LaZ právě vychází!
Listopadové číslo LaZ právě vychází!
6
Fotogalerie

Dechberoucí Chile, chudý Bangladéš, plavba Karibikem – všechno na vlastní kůži!

Toulavé boty se dobývají z komory ven, ale bohužel je tam ještě musíme nějakou dobu nechat odpočívat. Mezitím se projeďme po světě alespoň na stránkách listopadového vydání měsíčníku Lidé a Země, který vychází právě dnes!

Destinace měsíce se tentokrát nachází na opačné polokouli – jižní a západní. Chile je nejdelším státem světa, takže se nedá celistvě představit v rámci jedné rubriky. Požádali jsme tedy čtyři různé autory, aby se ujali každý jedné části, kterou navštívili, a vytvořili tak pro nás jakousi ochutnávkovou mozaiku země, která cestovatele nadchne především nádhernou přírodou, ale samozřejmě i výtečným vínem.

Další země je také držitelem rekordu – Bangladéš drží první světovou pozici z hlediska hustoty zalidnění. A bohužel patří i k zemím nejchudším. Julius Lukeš Jr. vás ale svojí reportáží přesvědčí, že si přesto můžete její poznávání užít. Prý je to země, z níž se nedá odjet. Co za tím vězí?

Zážitky zcela odlišného rázu nabízí pohodová plavba plachetnicí vodami Malých Antil. Jan Hocek postupně zavítal na ostrovy Guadeloupe, Marie-Galante, Les Saintes, Dominika, Martinik, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a souostroví Grenadiny. Co všechno se na nich dá podnikat?

Evropu tentokrát reprezentuje skotský ostrov, který má hned dva názvy – Lewis a Harris. První z nich označil Richard Grégr jako tajemný, druhý považuje za příjemný. Opuštěné pláže, hornaté pobřeží, pláně, rašelinové močály, historické památky i typický chundelatý skot – to všechno najdete na Vnějších Hebridech.

Nezapomněli jsme ani na Afriku, Tomáš Kubeš vypráví o životě lidí v pásu Sahelu (Burkina Faso) pod Saharou, který má daleko k romantickým představám o zapomenutém koutu světa. Jak se místní vypořádávají s nehostinným klimatem? 

Od Věry Sychrové a Ludmily Korešové jsme zvyklí na sluncem prodchnuté záběry české přírody, takže černobílé snímky z drsné krajiny pod horou Ralsko nás překvapily. V bývalém vojenském prostoru jsou sice stále patrné historické jizvy, ale oblast se zvedá na nohy a má co nabídnout.

Mlsné jazýčky by měla potěšit Iva Klimešová, která se pustila do chutí ostrova Mallorca. Místní kuchyně má sice hodně společného s kontinentální španělskou gastronomií, ale pyšní se i lokálními specialitami a pekařskou a cukrářskou tradicí sahající až do 14. století. Co byste rozhodně neměli při návštěvě restaurací a tržnic vynechat?

Už tradičně je časopis Lidé a Země mediálním partnerem fotografického klání Czech Press Photo. V listopadovém čísle přinášíme přehled favoritů všech pěti porotců, tipy naší redakce a také rozhovor s australským fotografem Chrisem McGrathem, držitelem mnoha významných ocenění. Jednou z cen bude opět Cena čtenářů Lidé a Země. Hlasovat můžete do 19. listopadu zde.

Zbrusu nové listopadové vydání LaZ poznáte v obchodech podle tyrkysového jezera pod zasněženými štíty na titulní straně. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.