Říjnové Lidé a Země

Říjnové Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Říjnové Lidé a Země
Říjnové Lidé a Země
Říjnové Lidé a Země
Říjnové Lidé a Země
Říjnové Lidé a Země
6
Fotogalerie

Pohádka tisíce a jedné noci, nebo ostrovní ráj? Vyberte si!

Cestovatelské vyhlídky nejsou momentálně růžové, což v kombinaci s pochmurným podzimním počasím vybízí k tomu, abychom se uchýlili do vlídného tepla svých domovů a oddali se snění o tom, kde bychom se chtěli ohřát nebo kam by se dalo zmizet před každodenními zprávami.

Vhodnou destinací by mohl být Omán, kde si prý člověk připadá jako v Pohádkách tisíce a jedné noci. Shodují se na tom oba naši autoři (Julius Lukeš Jr. a Roman Nemec), kteří se s námi o své neopakovatelné zážitky podělili v říjnovém vydání Lidé a Země, které se právě dnes dostává na pulty trafik.

Jednou z mála pozitivních zpráv posledních dní byla informace o tom, že se na Kanárské ostrovy můžeme opět vypravit bez nutnosti podstoupit po návratu test na covid-19 nebo karanténu. Naši matadoři manželé Páleníčkovi vás zavedou na nejmenší z ostrovů, který je zatím turisty opomíjený. Jmenuje se El Hierro a místo přeplněných pláží na něm najdete například mlžný prales ze stromových vavřínů, krásné vyhlídky nebo nejmenší hotel na světě.

Spolu s grafikem jsme málem plakali, když jsme k cestopisu Pavla Svobody museli vybrat jen několik fotografií. Pavel vypráví o tom, jak se vydal překonat legendární Pamírskou dálnici stopem a po svých. Fascinující příroda a setkání s místními, kteří žijí na jednom z nejodlehlejších osídlených míst naší planety, je rozhodně spojení, na které člověk vzpomíná celý život.

Oči přechází i z barev, které na podzim zaplavují dalekou Sibiř. Pokud máte o téhle oblasti vžitou představu v podobě nehostinného ledu a mrazu, Jolana Sedláčková vás prostřednictvím své fotoreportáže určitě přesvědčí, že je potřeba ji poupravit.

Chystáte-li se vydat na výlet aspoň do českých hor, je právě teď ten nejvyšší čas. Hana Jampílková vám poradí, jak se v Krkonoších vyhnout davům, které proudí na Sněžku, Luční boudu nebo ke krásnému Pančavskému vodopádu. Představí totiž pět míst, která zatím zůstávají stranou zájmu, ačkoli jsou i na podzim pastvou pro oči.

Katarína Lišková zná Guatemalu jako své boty, považuje ji v podstatě za svůj druhý domov. V parádní fotoreportáži nám představuje příběhy některých lidí, se kterými se při svých opakovaných návštěvách setkala. A nás znovu přesvědčila, že černobílá fotografie má své podmanivé kouzlo.

Pakliže máte pocit, že jste se zatím moc neohřáli, neházejte flintu do žita. Ještě tu máme rady Petra Nedvěda, jak si užít Maledivy, aniž byste museli vyluxovat svůj účet. Podle něj může pobyt v tomhle ráji vyjít dokonce levněji než v řadě evropských letovisek. A to moře!

Za vůní blinů a boršče nás zavede Ivana Grešlíková, která má díky své lvovské babičce velmi pozitivní vztah k ukrajinské kuchyni. A dokáže o ní psát s takovou láskou, že si po poslední větě budete muset nějak poradit s vlastními slinami.

A nakonec máme trochu motivačního čtení. Matej Šemšej se jednoho dne sebral, opustil kancelář a vydal se do světa. Takových příběhů známe každý ze svého okolí určitě dost, ale Matej spojil své putování s běháním a hlavně s podporou neziskových projektů. Jak se mu to podařilo a co bylo jeho hlavním motorem? To zjistíte v říjnovém rozhovoru.

Zbrusu nové říjnové vydání LaZ poznáte v obchodech podle veselého velblouda na titulní straně. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.